-

Zo verandert online video shopgedrag

Mensen hebben altijd de input van anderen gezocht bij het winkelen. Tegenwoordig is die informatie steeds vaker afkomstig van online video’s. Kooppubliek wendt zich tot een breed scala aan video-inhoud om ideeën en inspiratie te vinden die aankoopbeslissingen stimuleren. Dit zijn drie manieren waarop online video shoppen verandert.

1. Online video is het nieuwe ‘window shopping’

Tijdens de hele customer journey wordt video gebruikt, zelfs al in het vroegste stadium van merkbewustzijn. Van het kijken naar een home makeover van je favoriete influencer tot het kijken naar shopsessies: mensen wenden zich tot YouTube voor ideeën en inspiratie in een vroeg stadium. Tachtig procent van de shoppers die een YouTube-video bekeken die gerelateerd is aan een aankoop die ze deden, zei dat ze deze aan het begin van hun winkelproces keken.

Merken springen hier goed op in met online video’s. Naast het inzetten van influencers die hun producten aanprijzen, zenden bedrijven ook rechtstreeks content uit. Hieronder twee totaal verschillende manieren waarop de herfst/winter collectie 2018 van de modeketen Zara middels video aangeprezen wordt:

 

Zara post op haar YouTube-kanaal en socialmediakanalen een high-endvideo van Franse fashion-regisseur Fabien Baron. Een deel van de nieuwe damescollectie wordt hier zichtbaar voor de kijkers.

Youtube video Zara:

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

De populaire Ierse vlogster Grace Denny neemt haar kijkers mee shoppen bij Zara. Kijkers krijgen op deze manier een hele andere indruk van de nieuwe collectie. 

Interieur

Naast mode is interieur ook een erg populair thema. Google meldt meer dan 7300 jaar kijktijd van video’s van appartement-tours in de afgelopen twee jaar. Hierbij is er soms ook sprake van bewuste samenwerking tussen influencers en merken.

Video De Huismuts/Flexa:

Verfmerk Flexa zet influencers Huismuts én Interiour Junkie in om hun product in volle glorie te laten zien.

Video Seline Steba/fonq:

Interieur webwinkel Fonq kijkt binnen bij blogster Seline Steba die vertelt over haar woonstijl. Hierbij zien we haar ook op de website van Fonq en zien we producten voorbij komen die aan te schaffen zijn op Fonq.

Video Katrien WonderWalls/Ikea:

Ikea België heeft een soortgelijk concept met haar ‘Binnenkijken bij…’ Het verschil is wel dat IKEA pas aan het einde in beeld komt en verder niet specifiek benoemd wordt.

Video Yara Michels:

Vlogster Yara vertelt haar kijkers waar haar interieur vandaan komt. Ze is niet gesponsord door een merk of bedrijf, maar dit geeft de kijker niet minder inspiratie.

2. Online video is de nieuwe winkelmedewerker

In een poging om het virtueel uit te proberen voordat ze iets kopen, vragen mensen steeds vaker advies aan anderen over wat ze kunnen kopen. Of het nu gaat om shoppen met influencers of het leren van specifieke details over producten, shoppers wenden zich tot echte mensen die ze kunnen vertrouwen.

Video Vera Camilla test Lush Kerst assortiment:

Populaire beautyvlogster Vera Camilla test in deze video het Kerst assortiment van duurzaam cosmeticamerk Lush.

Video Lush unboxing:

Ook Lush zelf produceert video’s waarin je een indruk krijgt van hun assortiment en werking daarvan.

iPhone XS iPhone XS Max, and iPhone XR — Guided Tour — Apple

Amerika’s meest populaire techvlogger Marques Brownlee reviewt de iPhone Xs.

Marcus Lee Brown: Apple iPhone Xs Review: A (S)mall Step Up!

Apple zelf laat ook door middel van video zien wat haar nieuwe model iPhone allemaal kan.

3. Online video is de nieuwe gebruiksaanwijzing

Of het nu om vóór een ​​aankoop of na een aankoop gaat, video’s zijn handig wanneer mensen willen zien hoe een product daadwerkelijk wordt gebruikt. Ze willen de echte ervaringen van anderen zien om te begrijpen wat ze moeten doen nadat ze die doos hebben geopend. De afgelopen twee jaar is er 50.000 jaar aan video’s van productrecensies mobiel bekeken. Als het gaat om het leren van nieuwe producten, hebben YouTube-gebruikers drie keer meer de neiging om de voorkeur te geven aan het bekijken van een YouTube-zelfstudievideo dan het lezen van de instructies van het product. In het afgelopen jaar keek zeventig procent van de Millenial YouTube-gebruikers naar YouTube om iets nieuws te leren of meer te leren over iets waarin ze geïnteresseerd zijn.

Video Levi’s Styleguide:

Levi’s heeft verschillende video’s op hun YouTube kanaal die tips geven over het stylen, repareren en kiezen van hun kleding. Daarnaast zijn er ook honderden video’s te vinden van influencers die Levi’s producten bespreken.

Video Coolblue koffer:

Webwinkel CoolBlue kiest een wat komischere invalshoek om koffers te testen voor haar klanten.

Toekomst

Shoppen is dus erg veranderd door de opkomst van online video en dit gaat de komende jaren alleen maar verder. Bedrijven zullen bijvoorbeeld steeds meer van AR- en VR-technologie gebruik gaan maken om consumenten producten te laten uitproberen. Youtube kondigde recentelijk een tool aan voor influencers om hun eigen merchandise te maken en verkopen via het platform.

Video Ikea Place:


Video Merch YouTube:

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond