-

We zijn klaar voor Artificial Smartness

Technologie in ons leven kan zorgen voor gemak, maar het brengt tegelijkertijd een overweldigende complexiteit met zich mee. We zijn overal tegelijkertijd en allerlei services vragen constant onze aandacht. Het digitale wordt steeds persoonlijker en het lijkt alsof ‘AI’ daarin het toverwoord is. De technologiebedrijven vergaren meer en meer data en de imponerende intelligentie van systemen overweldigt ons en we voelen ons afhankelijk.

“I’m afraid I can’t do that, Dave”

De film “2001: A Space Odyssey” van Stanley Kubrick’s, kan je behoorlijk sceptisch maken over kunstmatige intelligentie (AI). De computer van de toekomst genaamd ‘HAL 9000’, was ingebouwd in een ruimteschip en stuurde alle systemen aan in het vaartuig. De stem-interactie met HAL, zijn vermogen om te leren en de macht om morele keuzes te maken, zorgde ervoor dat de computer voelde als een mens.

Het systeem was misschien wel te menselijk, en het liep niet goed af met de astronauten aan boord van het schip. Uiteraard is dit een sci-fi/horrorscenario, maar het feit is wel dat we op een punt zijn aangekomen waarbij dit technisch mogelijk is. Daarom is dit ook hét moment om na te denken over hoe we willen dat dit soort intelligentie ons leven verrijkt.  

Artificial Smartness

Terwijl wij aan het dromen waren over hoe robots ons leven gingen overnemen, introduceerde Douglas Engelbart in 1970 ‘Augmented Intelligence’. Dit was geen poging van hem om de mens na te maken of te vervangen, hij zag juist de computer als een stuk gereedschap dat ons kan ondersteunen en verrijken. De mens ‘bediende’ niet meer de machines, maar we werden ‘gebruikers’ van technologie en onze eigen intelligentie hielp ons hierbij. Met de opkomst van AI komt automatisch de vraag of we techniek toestaan iets ‘voor ons te doen’, of dat we techniek gebruiken om ‘meer te kunnen’. Willen we dat de techniek onze evolutie overneemt, of kan techniek ons leven verrijken?

Het voordeel van Artificial Smartness is dat het de mens meer hersencapaciteit geeft dan dat ons brein aan kan. Typisch menselijke eigenschappen zoals intuïtie, creativiteit en empathie kunnen prima worden aangevuld met rauwe computerkracht. Hierbij is niet het doel om machines zelfrijdend te maken, maar dat we de technologie juist gebruiken om ons veiliger te laten rijden. De belangrijkste volgende stap voor de ontwikkeling van deze techniek is om uitdagingen te vinden die waarbij mens en techniek elkaar kunnen versterken. We moeten investeren in de relatie met techniek en Artificial Smartness toepassen om ons weer mens te laten voelen.

Ben je benieuwd naar alle facetten van digital design en de impact daarvan op ons, mensen? Kom dan naar DARE, het event voor digital creatives, op 15 oktober in Amsterdam. Het programma en info over tickets vind je op de site van DARE 

Hier vind je de Engelse versie van dit artikel.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond