De no-code route naar nieuwe business apps
Kortere ontwikkelcycli en lagere kosten: no- en low-code platforms vervangen in steeds meer bedrijven de traditionele programmeerprojecten. Kleine, flexibele teams met experts van interne afdelingen ontwikkelen bedrijfstoepassingen tien keer zo snel als ‘ouderwetse’ softwareontwikkelingsprojecten.
De cijfers zijn indrukwekkend. Volgens een studie van Forrester wordt er voor de markt voor no en low-code applicaties een groei verwacht van 15.5 miljard euro’s in 2020. Deze trend is ook terug te zien in een recent Forrester Wave rapport voor ECM content platforms. Forrester ziet een toenemende behoefte aan flexibele platforms met ontwerp- en ontwikkeltools voor apps en gebruikersinterfaces waarmee apps op maat kunnen worden gemaakt, geheel naar wens en behoefte van gebruikers.
Programmeertaal versus grafische modellering
Ontwikkelomgevingen waarbinnen IT-professionals en werknemers van afzonderlijke afdelingen zelf apps en workflows kunnen maken, bieden duidelijke voordelen. In plaats van ingewikkelde programmeertalen te gebruiken richten ze zich op grafische modelleringsmethoden. Denk bijvoorbeeld aan gevisualiseerde standaardelementen die gemakkelijk en intuïtief kunnen worden gebruikt dankzij een ‘drag-and-drop’ functionaliteit. Absoluut een concurrentievoordeel, omdat je als organisatie op deze manier snel kunt inspelen op business vereisten.
Een voorbeeld is het Duitse Raffinerie Heide die een zogenaamde ‘obligation’ workflow ontwikkelde. Hiermee kan de organisatie financiële partners snel en tijdig essentiële documentatie verstrekken en Raffinerie Heide documenteert zo aantoonbaar dat verschillende wettelijke vereisten worden nageleefd.
Kosten- en tijdsbesparing
Het zal geen verrassing zijn dat app-kits aan populariteit winnen binnen bedrijven en geleidelijk de ontwikkeling door traditionele programmeertalen vervangen. Wanneer ze op de juiste manier worden ingezet, maken no-code en low-code apps bedrijven flexibeler en dus productiever.
Ten eerste zorgen ze ervoor dat zakelijke toepassingen sneller kunnen worden ontwikkeld en geïmplementeerd en ten tweede verlagen ze de kosten van projectplanning, het trainen van medewerkers en de ontwikkeling van IT-applicaties. Aangezien low-code en no-code meestal als een ‘platform as a service’ (PaaS) worden aangeboden, hebben bedrijven ook niet langer hun eigen ontwikkelinfrastructuren nodig en dat scheelt ook in de kosten.
Meer flexibiliteit, hogere productiviteit
No-code tools worden hoofdzakelijk gebruikt om eenvoudige taken in kaart te brengen die voor een afzonderlijke afdeling moeten worden meegenomen in een app. Doorgaans kan dit soort tools niet worden uitgerold binnen de gehele organisatie; ze zijn niet erg schaalbaar of organisatiebreed te integreren. Bovendien zijn ze meestal alleen beschikbaar als cloudservice zonder een ‘on-premise’ optie.
Naast schaalbare architecturen en open interfaces (API’s) leveren low-code platforms over het algemeen flexibele modellen vanuit de cloud en op locatie. Ze zijn zeer geschikt voor complexere, interdepartementale bedrijfsprocessen die zijn geïntegreerd met andere applicaties, databases of systemen. In vergelijking met no-code biedt low-code organisaties een veel breder toepassingsgebied – zonder dat er veel tijd of kosten mee gepaard gaat.
Low-code: focus op gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit
Low-code platforms bevatten een set aan gevisualiseerde elementen en logica waarmee professionele programmeurs extra functionaliteiten kunnen toevoegen aan apps en workflows. Applicaties zijn hierdoor veel sneller te lanceren dan in een traditioneel softwareproject. Bovendien hoeven experts van afzonderlijke afdelingen (de zogeheten hoofdgebruikers) geen programmeertaal te beheersen om een effectieve, praktische toepassing te configureren en kunnen ze makkelijk deel uitmaken van een ontwikkelteam.
Kosten- en tijdsbesparing
Met behulp van low-code kunnen organisaties vele uitdagingen tackelen en binnen een kort tijdsbestek de juiste digitale oplossing leveren. Want daar gaat het uiteindelijk om – op elk moment tegemoetkomen aan (nieuwe) eisen van klanten en stakeholders en dus snel nieuwe applicaties en diensten kunnen ontwikkelen en leveren. En dit bereik je vaak niet met een traditioneel softwareproject met meerdere ontwikkelstadia. Dit is te complex en te traag. Zeker als je te maken hebt met uiteenlopende ideeën en denkwijzen van betrokkenen die in zo’n project samenkomen. Als bijvoorbeeld softwareontwikkelaars moeten samenwerken met hun collega’s zonder programmeervaardigheden (softwaretesters, ontwerpers en werknemers van andere afdelingen) verloopt de communicatie vaak wat stroever. Met als gevolg dat er steeds weer nieuwe updates en aanpassingen in de ontwikkeling nodig zijn, wat vervolgens weer leidt tot het overschrijden van gebudgetteerde kosten en het uitlopen van tijdschema’s. Last but not least, de vraag naar experts met kennis van traditionele softwareontwikkeling is hoog en dat maakt deze experts dure krachten.
Snel ECM-vereisten implementeren met low-code
Bekend is inmiddels dat flexibele (agile) methoden voor softwareontwikkeling zoals low-code platforms een bewezen middel zijn om nieuwe vereisten snel en kosteneffectief in een enterprise content management (ECM)-systeem te implementeren. Met modulaire componenten kunnen individuele ECM-applicaties en workflows worden ingezet, zonder dat expertise van coderen nodig is. Afdelingen kunnen zo hun eigen applicaties ontwerpen om aan de eigen behoeften te voldoen. Niet de code, maar de bruikbaarheid en functionaliteit bepalen immers het ontwikkelproces.
De meeste elementen en componenten zijn al klaar voor implementatie. Ze hoeven dus niet te worden geprogrammeerd, slechts één keer geconfigureerd. Doorgaans zijn nieuwe applicaties binnen enkele uren of dagen gereed voor alle apparaten en besturingssystemen. Dit verkort aanzienlijk de tijd die nodig is voor het testen, lanceren, aanpassen en updaten.
Low-code heeft ook een positief effect op het nettoresultaat van een organisatie. Organisaties zijn namelijk dankzij low-code niet langer afhankelijk van dure externe ontwikkelserviceproviders en eventuele software-aanpassingen. Ook hebben ze minder onderhoudskosten en biedt een ECM low-code platform een uniform beheer: als alle belangrijke ECM-applicaties op dezelfde elementen vertrouwen, zoals metadata en toegekende rechten, is het voor organisaties eenvoudiger om aan compliance-eisen te voldoen.
Wat zou een ECM low-code ontwikkelplatform moeten leveren?
- Gebruiksvriendelijke ontwikkelomgeving: configureren in plaats van programmeren.
- Brede reeks van standaardelementen en opties om snel eigen componenten te creëren.
- Flexibele workflow engine om ad hoc taken te ondersteunen – van hybride processen tot case management.
- Eenvoudige integratie met systemen van derden zoals ERP, CRM & portals.
- Gebruiker gedefinieerde metadate & eenduidig definieerbare metadata.
- Optie om nieuwe apps direct te implementeren voor verschillende clients, zoals – Windows, web & mobiele toepassingen.
- Gebruiksvriendelijk beheer van rechten waarbij rekeningen wordt gehouden met bestaande autorisaties.
- Geïntegreerd transportsysteem: mogelijkheden om apps en updates eenvoudig aan te passen en uit te rollen.
Digitale rapportage uitbreiden met low-code oplossingen
Olieraffinaderij Raffinerie Heide in Hemmingstedt (Duitsland) werkt met tal van financiële partners voor onder andere leningen, werkkapitaal- of debiteurenfinanciering. De organisatie heeft haar compliance-gebaseerde rapportage voor deze financiële partners uitgebreid met behulp van low-code ontwikkeling. Een behoorlijk complexe onderneming, aangezien Raffinerie Heide in totaal 265 verplichtingen moet nakomen voor financiële partners, inclusief een driemaandelijks rapport over de financiering en het bewijs van contractnaleving.
Om deze gegevens op tijd en zo efficiënt mogelijk aan te leveren, is een ‘obligation’ workflow geïmplementeerd. De nieuwe workflow is strategisch gezien enorm belangrijk voor het bedrijf. Elke stap van de workflow, inclusief opgeslagen documenten, wordt geregistreerd en permanent centraal opgeslagen. Om rapporten te kunnen maken, hebben werknemers via Doxis4 contractbeheer en eFiles rechtstreeks toegang tot de vereiste documenten en informatie.
Volgens Rainer Hass, teamleider in Accounting bij Raffinerie Heide, heeft de organisatie nu een volledig operationeel en betrouwbaar dagelijks rapportagesysteem dat elke stap traceerbaar archiveert. Dit zorgt voor een betrouwbaar en veilig proces en creëert een win-win situatie voor alle betrokkenen: Raffinerie Heide levert geldige informatie, contractuele verplichtingen worden nagekomen en afdelingen kunnen elke toepassing op maat ontwerpen, configureren en onderhouden – onder de eigen verantwoordelijkheid en zonder tijdrovende programmeringswerkzaamheden.
Over de auteur: John Juerrs is international sales consultant voor SER Solutions International.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
Tim - Timdehoog.nl
Nadeel van de meeste low code oplossingen is dat het closed source oplossingen zijn. Bedrijven kunnen in het begin snel zelf applicaties ontwikkelen zonder technische kennis. Maar als ze over willen stappen naar een andere leverancier wordt dat een stuk lastiger.
Zijn er ook open source varianten zoals je WordPress voor CMS systemen hebt?
Rogier - - Kies -
Inderdaad Tim, en vergeet daarnaast niet dat zodra je besluit afscheid te nemen van je huidige no-low code platform de volledige applicatie en alle data niet meer beschikbaar voor je is en je feitelijk met lege handen staat.
De onderliggende business case om te kiezen tussen een no-low code oplossing of custom gebouwde oplossing is ook interessant om te bekijken. Hoe langer je gebruik maakt van de oplossing hoe ongunstiger de BC wordt en je op langere termijn veelal een meer kosteneffectieve keuze maakt door een custom oplossing te realiseren.
Vincent
Ik heb hele goede ervaringen met Betty Blocks!
bert
Ander probleem, los van de dataportabiliteit is dat je enorm moet oppassen voor functioncreep. Het is niet verstandig als iedereen in een organisatie met de data gaat hobbyen. Het is wenselijk als er een professionele club blijft zorgen voor AVG en privacy by design.