-

SXSW 2016: Mr. Robot bestaat

George Hotz windt er vanaf het eerste moment tijdens zijn presentatie op SXSW geen doekjes om: ik bouw een betere zelfrijdende auto dan Tesla. Vanuit mijn garage.

Een eigen multibillion dollar company is George Hotz’ droom. Hij is een enfant terrible voor grote corporates, bekend als Geohot in de hackers wereld. Zijn geschiedenis leest als een spannende thriller. Hij was de eerste die de iPhone hackte door de jailbreak limera1n. Dit wapenfeit overtrof hij door vol in gevecht te gaan met Sony en de zeer goed beveiligde Playstation 3 te hacken.

Als bijverdienste verdiende George geld met het vinden van fouten in de beveiliging van bedrijven. Hij werkte aan verschillende projecten bij SpaceX, Facebook en Google. “I did some security work, for the rest I can’t comment”, is wat hij er tijdens SXSW met een glimlach over zegt. Het werken voor de grote coöperaties maakt hem depressief. Dus besluit hij te kiezen voor het Artificial Intelligence bedrijf Vicarious waarbij hij zich verder verdiept in AI. Hij komt op het idee om software te programmeren die software kan programmeren. Mede geïnspireerd door de video “Humans Need Not Apply“, wat stelt dat 45% van de workforce werk doet dat in de toekomst kan worden geautomatiseerd. Op nummer één staat logistiek.

Deze constatering en passie voor hacken brengt hem in contact met Tesla founder Elon Musk die zelfrijdende Teslas werkelijkheid wil maken. Hij belt George, vertelt over Autopilot en vraagt of Hotz de software wil schrijven. Na een tijd onderhandelen zijn ze het eens, totdat Elon later één nieuwe conditie in de overeenkomst wil toevoegen. Elon wil de mogelijkheid open houden om het werk van George uiteindelijk te weigeren. De uitkomst? Een mededeling van George aan Elon, dat hij een ping stuurt wanneer hij klaar is met een beter systeem dan Tesla.

Het is de start van zijn creatie van een eigen zelfrijdende auto. George bezoekt een Acura (Honda) dealer en koopt een auto van $30,000. Eenmaal thuis sloopt hij alles uit de auto, meldt zich aan als Acura service center, download alle manuals en tutorials, en sluit een joystick aan op besturing, gas en rem. Hij gaat voor opensoftware en cloudoplossingen, waardoor hij binnen de kortste keren een werkend prototype heeft. Klaar om de weg op te gaan. Gewoon met hulp van wat ducktape, goedkope camera’s die je kunt vinden in je smartphone, opensource software en zijn genialiteit en hackmentaliteit wat alles met elkaar verbindt.

Hij start Comma.ai, het bedrijf wat zelf rijden naar de massa wil brengen. Hij verwacht tegen het einde van dit jaar zijn eerste product uit te brengen. Wat het precies gaat worden vertelt hij niet, wel dat het onder de $1.000 op de markt gaat komen. Tussen de regels door kom je snel tot de conclusie dat hij een aftermarket kit gaat uitbrengen waarbij normale auto’s zelfrijdend worden. Het is wat Elon Musk deels heeft gedaan, door een firmware upgrade op bestaande Tesla’s.

Maar waar het echt bijzonder wordt is de manier waarop George’s AI werkt. Een normale zelfrijdende auto gebruikt al snel honderdduizenden regels code. De comma.ai code bestaat uit slechts 2,000 regels. Ter illustratie: de homepage van Emerce beslaat 5,000 regels. Laat dat even bezinken. George laat een auto rondrijden met minder regels code dan een gemiddelde website.

George Hotz is zonder problemen het archetype waar het karakter van Mr. Robot op is gebaseerd. Hij is onorthodox in al zijn ondernemingen, bijzonder, anders, energiek, geniaal en ziet de wereld in een totaal ander perspectief dan anderen. In de gekte van de startups, VC’s en mega waarderingen voor apps en platformen is George Hotz een welkome frisse wind. Hij schildert met technologie en is visionair. Het enige verschil met de ‘garage startups’ van vandaag, is dat hij bijdehand genoeg is om te zeggen “I’m going after Tesla, Volvo, and Google. And I’will be the next billion dollar startup.” Mr. Robot in levende lijve als boegbeeld van disruptie. En daarvoor krijgt hij het langst durende applaus tijdens SXSW.

George heeft de absolute overtuiging dat je door anders denken de wereld kunt veranderen. Dit kunnen wij ook, misschien zijn we geen Mr.Robots, maar ook wij kunnen ons stukje in de wereld veranderen en beter maken. Gewoon door het te doen.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond