-

SxSW 2017: afvallen met kunstmatige intelligentie

In een klein zaaltje op SxSW zat een handjevol Japanners klaar voor Yoshiki Ishikawa. Een Professor aan de medische faculteit van de universiteit van Japan met een focus op Health Science. Vijftien jaar lang onderzocht hij gewichtsbeheersing bij mensen, maar kwam tot de conclusie dat de mensheid simpelweg niet in staat is zijn gewicht te managen. Iets wat hier in Amerika pijnlijk duidelijk is. Samen met een aantal andere onderzoekers en een chefkok begon hij aan een andere missie: een AI ontwikkelen die beter weet wat jij lekker vindt (en goed voor je is) dan jijzelf. 

Een computer die voor je kookt is geen nieuw idee. Al in 1969 kwam Honeywell Robotics met hun computerized kitchen. Mocht je toentertijd tienduizend dollar en serieuze engineering skills hebben gehad, dan vertelde deze computer je welke ingrediënten goed bij je broccoli of rundvlees passen. Uiteindelijk is er nooit één machine verkocht, het was dan ook voornamelijk een marketingstunt.

De computer bestond én werkte wel, maar het feit dat je de ingrediënten rechtstreeks in binaire code moest invoeren en het antwoord van de Honeywell computer als een serie van flikkerende lampen gelezen moest worden, zorgde niet voor een makkelijk verkooppraatje. Overigens gaf de tienduizend dollar je wel recht op een gebruikscursus van twee weken.

Afgelopen jaar, 47 jaar later, werd door Moley Robotics een échte keukenrobot aangekondigd. Dit jaar kan the world’s first robotic kitchen daadwerkelijk gekocht worden. Het prijsplaatje is verzevenvoudigd, en de uitvoering is een stuk meer ambitieus dan de Honeywell; op het touchscreen selecteer je een recept en twee robotarmen prepareren een volledige maaltijd achter een glaswand. De bewegingen zijn aangeleerd door beelden van echte chefs.

Yoshiki’s verhaal gaat niet over de robot zelf, maar over welke intelligentie zo’n soort robot uiteindelijk zou moeten hebben. De eerste stap was het maken van een flavor network waarin (bijna) alle ingrediënten ter wereld in kaart zijn gebracht. Welke ingrediënten passen bij elkaar, versterken elkaar en behoren tot welke voedselgroep? Wist je bijvoorbeeld dat een combinatie van melk en bier heel goed werkt? Nee, echt. Volgens Yoshiki smaakt deze mix naar koffie, en ik geloof hem op zijn woord. Overigens past koffie weer ontzettend goed bij pindakaas en rundvlees.

Nadat de computer onze smaak en de verhoudingen tussen ingrediënten begreep, zijn alle recepten die het team maar kon vinden (onder andere door het volledig leegtrekken van de receptensite Yummly) in een drie-dimensionale matrix geplaatst; The Food Galaxy. Met behulp van wiskundige formules, die overigens allemaal netjes in de powerpoint waren verwerkt, ontstaat een enorm navigeerbaar netwerk van duizenden recepten en receptstijlen, en hoe deze zich tot elkaar verhouden.

Vervolgens kun je een recept invoeren dat je vaak eet, of bijvoorbeeld de ingrediënten van je gevulde broodtrommel. Het systeem berekent waar je je bevindt in The Food Galaxy. Je kunt ook aangeven naar welk gedeelte van de wereld je zou willen – of volgens de computer zou moeten – om gezonder en lekkerder te eten. Verhuis je van Amerika naar Japan, dan geeft The Food Galaxy aan welke veelgebruikte ingrediënten je kunt vervangen. Voer een typisch Frans gerecht in en laat The Food Galaxy dit vertalen naar hetzelfde type gerecht in Japanse stijl. Yushiki Ishikawa noemt dit computational creativity, het ultieme doel van AI. Een lerend systeem wat betere creatieve oplossing verzint dan wij zelf ooit zouden kunnen.

Nu is dit alles nog een redelijk behapbaar concept, maar Yushiki gelooft dat computers straks beter weten wat goed en lekker voor ons is dan we zelf doen. Op dit moment ontwikkelt het team een AI die ziet wat we eten en leert wat we lekker(-der) vinden, maar ook wat we zouden moeten eten. Koppel dit aan een robot zoals Moley’s Robotic Kitchen en we hoeven nooit meer te koken. Niet alleen omdat we geen tijd hebben, of misschien niet van koken houden, maar omdat onze keukenrobot het simpelweg beter kan én weet.

Drie jaar geleden stond op SxSW al een food truck waarin Chef Watson, de supercomputer van IBM, recepten bedacht op basis van de favoriete ingrediënten van bezoekers. Professor Varshney, de leider van het Chef Watson project, gaf in 2012 aan dat computers over vijf jaar beter zouden weten wat we lekker vinden dan wijzelf. Yushiki heeft deze uitdaging aangenomen en de eerste stap gezet. Zijn volgende stap is duidelijk: het gezegde ‘je bent wat je eet’ veranderen in ‘je bent wat AI kookt voor je’.

*) Al het nieuws en achtergronden van onze experts ter plaatse lees je in ons speciale SxSW-topic.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond