-

Tech M&A Insider podcast: fiscale aspecten bij het verkopen van je techbedrijf

Het kan zo maar bij de verkoop van je tech-startup: eneens tien miljoen op je bankerekening… En dan? In de nieuwste aflevering van Tech M&A Insider neem ik je mee in de wereld van de fiscale aspecten bij tech M&A-deals.

Samen met expert Michiel Bod van BDO Accountants en Adviseurs ontdek je alles wat je moet weten over de fiscale consequenties bij het verkopen van je techbedrijf.

Aandelen versus activa-passiva

We beginnen met het onderscheid tussen een aandelentransactie en een activa-passiva-deal. Ik leg uit wat de mogelijke gevolgen zijn en hoe deze jou als ondernemer kunnen beïnvloeden, zowel voor als na je exit.

Bij een aandelentransactie worden de aandelen van het techbedrijf verkocht, wat betekent dat zowel de activa als de passiva bij de koper blijven. Als verkoper ben ik dan niet verantwoordelijk voor eventuele verborgen schulden of claims die na de verkoop naar boven kunnen komen.

Bij een activa-passiva-deal, daarentegen, worden alleen de activa en passiva van het techbedrijf verkocht. De koper neemt dus alleen bepaalde bezittingen en schulden over, terwijl ik als verkoper de rest behoud. Dit kan voordelig zijn als ik bepaalde activa wil behouden, zoals intellectueel eigendom of bepaalde contracten.

Het is cruciaal om te begrijpen welke optie het meest geschikt is voor jouw situatie en welke fiscale gevolgen hieraan verbonden zijn. In beide gevallen kunnen er belastingimplicaties zijn, zoals vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting. Ook moet je rekening houden met de structuur van de transactie en eventuele earn-out-regelingen. Goed advies inwinnen van een fiscale expert die bekend is met zulke deals is dus essentieel.

Realiteit na de overname

Verder praten we over de realiteit van een exit. Stel je voor, je verkoopt je techbedrijf en er wordt tien miljoen euro op je rekening gestort. Hoeveel blijft er echt over na belastingen? Michiel geeft je een reality check met simpele rekenvoorbeelden en deelt fiscale mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je niet te veel geld verliest aan belastingen.

Daarnaast brengt Sander Hulsman van Computable je het meest actuele technieuws, inclusief ontwikkelingen bij Atos en investeringen in Nederlandse start-ups en scale-ups.

Luister naar deze aflevering hieronder, op de eigen website van de podcast, Spotify of Apple.

Over de auteur: Martijn van der Hoeden is CEO bij No Monkey Business.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond