-

Zo weet je dat je toe bent aan een nieuw CMS

Bedrijven die investeren in een nieuw contentmanagementsysteem (CMS) zoeken een oplossing voor de lange termijn. Ze willen een systeem dat de online aanwezigheid van hun organisatie effectief vorm kan geven. Maar wanneer bereik je precies dat punt? Hoe weet je dat het tijd wordt om over te stappen?

Mensen raken na een tijdje gewend aan het werken in CMS-systemen met ingewikkelde workflows en eindeloze ‘tijdelijke’ oplossingen. Je went dan ook aan de beperkingen van het systeem. Dus ook je creativiteit en nieuwe ideeën worden ingekaderd door de grenzen van je CMS. Dat is natuurlijk niet wenselijk. Ineffectiviteit en een alles behalve optimale klantervaring mogen nooit de standaard worden. Daarom schetsen we vijf situaties waaraan je kunt zien dat het tijd is om op zoek te gaan naar een nieuw contentmanagementsysteem.

De IT-afdeling moet constant worden betrokken bij marketingtaken

Marketeers houden vaak diverse content bij: op webpagina’s, mobiele apps en platforms van derden. Deze content wordt regelmatig aangepast. Vaak gaat het dan om relatief simpele handelingen zoals het bijwerken van teksten, het aanpassen van het aantal kolommen en de sitenavigatie. Ook doen zij complexere aanpassingen zoals personalisatie, waardoor ze een compleet nieuwe klantervaring kunnen aanbieden. Marketeers en communicatiespecialisten zouden al deze taken zelf moeten kunnen uitvoeren. Maar vaak lukt dat niet, vanwege een verouderd CMS of een slechte implementatie van een nieuw systeem. Als zij hiervoor regelmatig iemand van de IT-afdeling aan de jas moeten trekken, beperkt dat hun werkwijze. En dan hebben we het nog niet eens over de extra werkdruk voor developers. Een CMS moet marketeers in staat stellen om deze dagelijkse taken zelf in de hand te houden.

Voor elke campagne moet een ontwikkelproject gestart worden

Marketingafdelingen willen vaak snel gespecialiseerde campagnes opzetten, zoals bij een uitverkoop of productlancering. Maar als platformfuncties en bedrijfsprocessen elkaar in de weg zitten, wat vaak het geval is bij strikte CMS-platforms, moeten die marketeers weer terug naar de IT-afdeling om de ontwikkelaars te vragen technische functionaliteiten, applicatie-integratie en bedrijfsprocessen te combineren. En dat elke keer weer, voor elke jaarlijkse, seizoensgebonden of nieuwe campagne.

Het is waarschijnlijk tijd voor een nieuw CMS als je merkt dat je kerstcampagne meer werk is voor de IT’ers dan voor de marketeers. Of wanneer je Black Friday-campagne niet hergebruikt kan worden of een app voor je conferentie niet zomaar de gegevens van de bezoekers van vorig jaar op kan halen.

Klantgegevens verzamelen, analyseren en inzetten is een opgave

Effectieve online marketeers bieden hun klanten unieke digitale ervaringen op basis van klantgegevens. Dit kunnen expliciete data zijn, zoals demografische informatie die de klant via een contactformulier verstrekt, of impliciete data, zoals informatie over websitebezoek. Wie deze gegevens wil gebruiken, heeft een paar dingen nodig. Gegevens die de klant achterlaat op diverse kanalen en apparaten moet verzameld en gebundeld kunnen worden. Analysetools moeten patronen kunnen herkennen om betekenis te geven aan de data. En marketeers moeten wat ze leren direct toe kunnen passen in de eerstvolgende interactie met de klant.

Je laat omzet liggen als je CMS dit niet kan, of niet te integreren is met tools die dat kunnen. Volgens de Harvard Business Review levert personalisatie een vijf tot acht keer hogere ROI op marketinguitgaven en boost het sales met 10 procent of meer.

Geen samenhang tussen digitale marketing op verschillende kanalen

Omnichannel is het hypewoord. Bedrijven beseffen dat klanten een naadloze merkinteractie willen op diverse kanalen. En ook de cijfers onderbouwen dit: onderzoek van de Aberdeen Group laat zien dat bedrijven met de sterkste omnichannel-strategie 89 procent van hun klanten behouden. Voor bedrijven met zwakkere strategieën was dat slechts 33 procent.

Het aanbieden van consistente content op je website en in je app alleen is niet genoeg. Creativiteit is vereist om je klanten te blijven verrassen. Als voorbeeld: een bank kan met een goed werkend CMS de ervaring van de klant bij een pinautomaat personaliseren op basis van hun gebruik van de mobiele app. Daarom is het verzamelen en in kunnen zetten van klantgegevens ook zo essentieel. Wat dan de omnichannel-ervaring écht mogelijk maakt, is een CMS dat inhoud kan scheiden van de presentatie van die inhoud. Hier spelen headless en hybride headless-systemen een rol. Dankzij deze systemen hoef je dezelfde content niet meer handmatig geschikt te maken voor verschillende kanalen.

Gebrek aan flexibiliteit

Als je contentmanagementsysteem meer dan een paar jaar oud is, is de kans groot dat de context is veranderd. Misschien zijn bedrijfsprocessen veranderd of zijn nieuwe technologieën geïmplementeerd. Wil een CMS een betrouwbare basis vormen voor je digitale marketing, dan moet dit integreren met je andere systemen, zoals e-commerce-systemen, platforms voor klantgegevens en sociale media-apps. Als je CMS niet flexibel genoeg is om zich aan deze veranderingen aan te passen, dan heeft het uiteindelijk een negatief effect op je productiviteit. 

Het vinden en implementeren van een nieuw CMS kan een enorme uitdaging lijken, maar je komt uiteindelijk op een punt dat je er niet meer onderuit kunt. Als je organisatie te maken heeft met een van deze vijf tekenen of een combinatie ervan, dan is het waarschijnlijk hoog tijd om je toch eens hierop te gaan oriënteren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond