-

Traveltrends in 2018: China plaveit de weg

Ook in de reiswereld is China meer en meer trendsetter. Dat bleek tijdens ITB Berlin, deze maand. Samen met videocontent en interactie met klanten via live sessies op social media wordt de positie van China als koploper in digitale ontwikkelingen gezien als dè traveltrend.

De ITB Berlin is een van de grootste reisbeurzen ter wereld. Dit jaar waren 10.000 bedrijven uit 186 landen vertegenwoordigd. De beursactiviteiten en het congresprogramma staan voor een groot deel in het teken van reistechnologie. Onderwerpen zijn onder meer blockchain, social media en spraakherkenning. Dit jaar was er dus speciale aandacht voor videocontent, interactie met klanten via live sessies op social media en de positie van China als koploper in digitale ontwikkelingen in de reisbranche.

Trends op het gebied van marketing

Hoewel er tijdens ITB Berlin diverse trends op het gebied van toerisme aan bod kwamen, lag de focus op digital marketing in de sector. Hierbij werden twee belangrijke marketingtrends in de schijnwerpers gezet: de inzet van videomarketing en het gebruik van live sessies op social media.

Videomarketing is al enige tijd een trending topic, maar is nu prominenter dan ooit tevoren. Het gebruik van video neemt toe. Dit was een hot topic tijdens de presentatie Masters Of Storytelling: How National Geographic Engages 350m Fans On Social van National Graphic. Met ruim 102 miljoen volgers is dit het grootste merk op Instagram (beroemdheden niet meegerekend). Het bedrijf onthulde dat videomarketing de sleutel is geweest tot zijn succes op social media.

Als er één ding is wat voor alle toeristen geldt, is het dat zij foto’s nemen en hun herinneringen met vrienden en familie willen delen via social media. Maar werkelijke interactie met hun doelgroep via social media kost bedrijven tijd en energie. Tijdens ITB deelde een aantal organisaties hun best practices op dat gebied. Live sessies op social media-platforms winnen steeds meer aan populariteit en dragen bij aan een hoog interactievolume. Authenticiteit is daarbij van doorslaggevend belang voor succes. Dit is vaak belangrijker dan een gelikte, technisch perfecte productie. Live social media-sessies zijn uitgegroeid tot een succesvolle manier om vragen van consumenten direct te beantwoorden. Bedrijven kunnen zo een hechte band aangaan met hun doelgroep.

China: best practises

China is de toeristische markt van de toekomst. Veel westerse reisbureaus proberen hier een graantje van mee te pikken door hun online strategieën aan te passen aan Chinese kanalen zoals Weibo en WeChat. Hoewel deze tools zich meestal richten op het begin van de customer journey (informeren, reserveren en betalen), gaan andere bedrijven nog een stap verder. Steeds meer Europese toeristische organisaties zoals VisitHelsinki omarmen Alipay, zodat Chinese toeristen op hun bestemming zonder contant geld kunnen betalen.

De Chinese reisbranche is op zijn beurt op zoek naar westerse markten voor zijn producten en diensten. Ctrip is daar een goed voorbeeld van. Dit is een van de grootste Chinese reisplatforms, vergelijkbaar met Booking.com en Expedia. Een van de hoogtepunten tijdens ITB Berlin was de presentatie van Ctrip over zijn strategie om influencer marketing in de toeristische sector te gebruiken. Een van hun belangrijkste inzichten is dat er bij deze vorm van marketing sprake is van diverse invloedlagen. De eerste laag omvat het directe netwerk: de familie of beste vrienden van de consument. De tweede laag bestaat uit belangrijke opinieleiders binnen de reissector. Verticale influencers vertegenwoordigen de derde laag. Dit zijn de mensen waar de doelgroep tegenop kijkt, zoals beroemdheden of mensen met een sterke online aanwezigheid.

Tijdens de presentatie van Ctrip werden ook andere belangrijke factoren op het gebied van toeristische marketing aangestipt. Behalve het inspelen op de verschillende invloedlagen blijkt de kwaliteit van de content van groot belang. Dat geldt ook voor het gebruik van een multi-channelstrategie voor het delen van die content.

Van alle techtrends op reisgebied die tijdens ITB aan bod kwamen, is een groot aantal nog niet volwassen. Ga je er als bedrijf mee aan de slag, dan moet je vaak rekening houden met een forse tijdsinvestering en ontwikkelingskosten. De ‘quick wins’ voor de meeste organisaties liggen in het toepassen van  nieuwe strategieën die optimaal gebruikmaken van bestaande technologieën. Wil je gebruikmaken van social media-kanalen? Beperk je dan niet louter tot advertentiestrategieën, maar probeer nieuwe manieren uit om via deze kanalen met je klanten te communiceren. Dat geldt ook voor influencer marketing. Dit is nog altijd een relevante bezigheid, maar het bestuderen van nieuwe strategieën is zeker het overwegen waard. Ten slotte is het zaak om de Chinese markt en zijn belangrijkste spelers in de gaten te houden. Kijk verder dan het potentieel van markten en hou je ogen open voor nieuwe strategieën en technologieën uit dit land waarvan we als branche kunnen leren.

Eurail is één van de sprekers tijdens Emerce Travel, op 7 juni in Amsterdam. Bekijk het programma en informatie over tickets op de site van het event.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond