Vier actuele e-commerceproblemen die een ‘headless’ systeem op kan lossen
E-commerce is de laatste jaren exponentieel gegroeid. In een hyperconcurrerende markt zien bedrijven zich geconfronteerd met vier grote problemen: omnichannel personalisatie, inspelen op markttrends, SEO, nieuwe technologieën. Een antwoord op de vraag hoe die op te lossen.
De digitale omzet van bedrijven groeide volgens Forrester in 2020 met gemiddeld 49 procent (vergeleken met een jaar eerder), terwijl de totale omzet een groei van 15 procent kende. De pandemie heeft consumenten nog meer producten online doen kopen. Adviesbureau Gartner wijst erop dat “investeringen in digitale handel blijven groeien naarmate bedrijven zich aanpassen aan nieuwe bedrijfsmodellen en verkoopprocessen als gevolg van de Covid-pandemie”.
Waar ligt het probleem?
Een snelle blik op de tevredenheidscijfers laat zien dat velen worstelen met de uitdagingen van de moderne e-commerce. Dat geldt voor zowel consumenten als bedrijven. Terwijl content een centraal onderdeel is in de meeste online bedrijven, meldde een recent onderzoek onder executives dat 29 procent van hen binnen een jaar geen succes meer had met hun contentstrategie. Een ander onderzoek stelt dat 38 procent van de marketeers de prestaties van hun online contentstrategie als gemiddeld of ondermaats beoordeelt.
Afhankelijk van wie je het vraagt, zijn er vele oorzaken van de problemen te noemen. Maar in essentie wijzen de meesten op dezelfde fundamentele problemen, samengevat in de volgende vier kernproblemen:
1. Gepersonaliseerde omnichannel-ervaringen
Gepersonaliseerde journeys maken of breken meestal een aankoop. Het probleem is dat veel bedrijven vertrouwen op legacy-systemen en contentstructuren. Dat beperkt hun mogelijkheden om gebruikersreizen te personaliseren. Maar ook om hun content naadloos op verschillende platforms en apparaten te publiceren. Veel bedrijven zitten vast aan legacy-oplossingen die hen uiteindelijk dwingen om meerdere contentsilo’s op te nemen (iets dat je echt niet wilt). Deze systemen binden meestal de frontend en backend aan elkaar. Dat kan de mogelijkheid om content aan te passen belemmeren.
2. Snel inspelen op markttrends
Nu de concurrentie enorm toeneemt, is het voor bedrijven van cruciaal belang om gemakkelijk in te spelen op elke markttrend. Of dat nu is door de juiste content op de juiste manier aan te bieden, of gewoon door de mogelijkheid te hebben om een nieuwe technologie snel te integreren.
Voor veel bedrijven is het probleem dat ze vertrouwen op een legacy contentstructuur die platform-specifieke codering vereist. Kort gezegd is het resultaat dat het toevoegen van nieuwe functies (aan de webshop, of de app, enzovoort) een tijdrovend en complex proces wordt dat extra inspanning vergt van ontwikkelaars, ontwerpers en zelfs marketeers.
3. SEO en kortere laadtijden
Hoe gepersonaliseerd je content ook is en hoe geweldig je producten ook zijn, je moet nog steeds op de juiste plaats voor je doelgroep zijn om te worden gevonden. In combinatie met de uitzonderlijke groei van de laatste jaren is SEO een kritieke factor in e-commerce. Een van de belangrijkste criteria bij SEO is de laadtijd van een website. Google legt veel nadruk op laadtijden bij het rangschikken van zoekresultaten. Daarnaast heeft Google ook veiligheid als ‘topprioriteit’ aangemerkt.
Hoewel bijna iedereen zich bewust is van deze twee factoren, hebben veel bedrijven moeite om hun concurrenten bij te houden. Ook hier is een mogelijke reden de eerdergenoemde alles-in-één content-oplossingen. Die kunnen een negatieve invloed hebben op zowel de beveiliging als de prestaties. Opnieuw is dit een direct gevolg van de nauwe koppeling tussen de frontend en de backend. In termen van beveiliging bedreigt elk potentieel risico aan de ene kant ook de andere kant. En omdat elk gereedschap in één suite wordt aangeboden (meestal monolithisch genoemd), lopen ze ook het risico een domino-effect te veroorzaken.
4. Profiteren van de nieuwste technologieën
Bijblijven met de nieuwste technologieën en het aanpassen aan een toekomstbestendige architectuur zijn dus steeds belangrijker. Ook hier is de worsteling van veel bedrijven terug te voeren naar de eerdergenoemde alles-in-één legacy-systemen. Bedrijven hebben te maken met leveranciers van oplossingen die niet bereid zijn om de nieuwe technologie in de suite te integreren. Of ze doen dit in een traag tempo (als gevolg van hun monolithische structuur). Vastzitten in een alles-in-één suite betekent dat een bedrijf uiteindelijk kan betalen voor tools die het nooit gebruikt. En tegelijkertijd andere tools misloopt die het misschien wel hard nodig heeft.
Wat is de oplossing?
Je kunt dus stellen dat al deze problemen voortkomen uit dezelfde hoofdoorzaak: een gebrekkige content-oplossing die steunt op een legacy-architectuur. De monolithische aard van deze systemen, die de frontend met de backend verbindt, veroorzaakt over de hele linie een groot aantal problemen. Hoewel deze systemen in het verleden prima werkten, brokkelen ze af onder de druk van moderne eisen zoals omnichannel, hyperpersonalisatie en korte laadtijden.
Doorbreek de koppeling tussen frontend en backend
Door tegen de legacy-architectuur van traditionele systemen in te gaan, kun je je frontend en backend gemakkelijk los van elkaar laten functioneren. De laatste jaren is er een nieuwe architectuur in de plaats gekomen van de oudere: een headless benadering van content. Zie het als een lichaam (backend) dat, in plaats van één vast hoofd (frontend) te hebben, zoveel hoofden kan hebben als je maar wilt. Plus: je kunt gewoon ‘hoofden’ toevoegen of verwijderen wanneer je maar wilt.
In termen van prestaties en SEO vervalt de zorg van verkeer en veiligheid dat de ene kant de andere beïnvloedt. Dan het andere kernprobleem van legacy-systemen: de alles-in-één-aanpak. Daar rekenen headless systemen mee af door ze te vervangen door een best-of-breed-architectuur. In plaats van alle tools in één pakket, heb je als bedrijf de volledige vrijheid een eigen individuele tech-stack te kiezen.
Veranderen content-oplossing kan complex zijn
Nu kan de beslissing om je content-oplossing te veranderen behoorlijk complex zijn. Er zijn veel variabelen om rekening mee te houden. En ieder individueel geval heeft zijn eigen verhaal en specifieke behoeftes. Hier volgt een snelle vergelijking tussen een typisch legacy-syteem en een typisch headless systeem:
Traditioneel | Headless | |
---|---|---|
Benadering | Monolitisch | Headless via API’s |
Apparaten | Web-only | Alle apparaten |
Set-up | Gebaseerd op specifieke CMS-regels | Gebaseerd op bestaande tech-stack |
Codering | Co-existente inhoud, CMS, frontend code maakt afhankelijk | Inhoud is onafhankelijk |
Klanteninterface | Vooraf gebouwde sjablonen, kleine aanpassingen mogelijk | Absolute controle over de presentatie van de inhoud |
Keuze technologie | Gedicteerd door het CMS | Vrije keuze |
Herontwerp | Wijzigingen vereisen wijziging hele systeem | Wijzigingen zijn geïsoleerd tot cases |
Om het nog gemakkelijker te maken, is hier een gratis RFP-sjabloon om te downloaden. En last but not least: veel headless systemen bieden een gratis proefperiode om mensen zelf te laten ervaren hoe het werkt.
Over de auteur: Siavash Moazzami-Vahid is Content Marketer bij Storyblok.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond