-

Voice en DMP vormen ideale match

Wat gebeurt er wanneer je voice, SEO en CDP/DMP (Customer/Data Management Platform) specialisten in een ruimte samenbrengt met als doel het integreren van de verschillende expertisegebieden? Dit zijn lessen van het samenbrengen van deze twee werelden.

Waarom voice & DMP?

De potentie van voice mag op basis van alle recente ontwikkelingen en berichtgevingen inmiddels wel bekend verondersteld worden, echter is vaak nog goed te zien dat Voice veelal binnen een aparte silo wordt opgezet. Vaak wordt voice als een kanaal op zichzelf gezien en zijn dit meestal applicaties die “maar” één trucje kennen. Dit terwijl de meest waardevolle voice assistant-ervaringen ontstaan wanneer meerdere werelden worden samengebracht.

De kunst is dan ook om voice direct in te laten prikken op het bestaande marketing ecosysteem om zo daadwerkelijk geïntegreerde ervaringen te kunnen bieden. Dat brengt ons dan ook direct bij DMP’s (bijvoorbeeld Tealium, Relay42, Adobe DMP, Blueconic, Krux) die hebben namelijk de afgelopen jaren furore gemaakt door een grote rol te spelen bij het verbinden van de CRM en digital werelden die daarvoor jaren naast elkaar hebben bestaan. De ideale match dus om mee te beginnen.

Van voice naar marketing ecosysteem

Bij het integreren van verschillende werelden is het vooral belangrijk om na te denken over waar deze elkaar kunnen versterken. Bij de combinatie voice & DMP (bijvoorbeeld als gateway naar marketing ecosysteem) zie je dat voice een bron van zeer rijke informatie zal zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan de verschillende “Intenties” die iemand deelt met de voice action tijdens een gesprek. Binnen een gesprek is er op een veel natuurlijkere manier namelijk de mogelijkheid om informatie te delen en zo dus ook de gebruiker veel relevantere en persoonlijkere ervaringen te geven.

Je kunt hier denken aan bijvoorbeeld een reisorganisatie die haar potentiële klanten via voice inspireert om bepaalde steden te bezoeken. De antwoorden die worden gegeven kunnen dan direct leiden tot een reisadvies. Echter is de kans dat iemand direct een reis boekt klein te noemen. Door een koppeling te leggen met het DMP kunnen we deze persoon opnemen in een specifieker “audience” waardoor ook binnen andere kanalen als display, SEA en website personalisatie een relevantere ervaring geboden kan worden. Hierna kan de gebruiker alsnog klaargestoomd worden voor de reis. Maar wacht… er is meer.

Naast het feit dat voice nu ineens “unlocked” is als contactmoment dat meespeelt in het voeden  van het marketing ecosysteem met data, zijn we nu ook in staat om voor deze groep mensen bijvoorbeeld de Voice Action vaker te promoten of ervoor te zorgen dat we de SEA, social, display biedstrategieën aanpassen en optimaliseren aan de hand van de interacties die de gebruiker heeft. Er is daarnaast ook niets mooier dan de gehele website aan te passen aan een voice-conversatie die een gebruiker misschien wel enkele minuten geleden heeft gehad. Wanneer er dan een handover plaatsvindt vanuit Voice naar de website krijgt de gebruiker een ervaring gepresenteerd die persoonlijker en relevanter voelt dan ooit.

Van marketing ecosysteem naar voice

Het is natuurlijk mooi dat vanuit voice de ervaring van de gebruiker in andere kanalen middels een DMP kan worden verrijkt, maar andersom is de case minstens zo interessant. Door de koppeling ook andersom te leggen kan de conversatie binnen de Voice Assistant weer worden doorgepakt op basis van de interacties die de gebruiker met bijvoorbeeld de website, display, e-mail of SEA heeft gehad. Heeft iemand in het voorbeeld van de reisorganisatie toch een andere interesse laten zien op de website en spreekt hierna de Voice Assistant weer aan, dan zal deze hiervan op de hoogte zijn en het gesprek doorpakken waar de gebruiker op de website gebleven was.

De cirkel is rond

Klopt, en dat is mooi, maar natuurlijk niet volledig nieuw. De use cases zoals ze hierboven zijn beschreven kennen hun oorsprong natuurlijk al vanaf de opkomst van DMP’s en de laatste hype “CDP’s”. Hierin kwamen vooral de CRM en digital/online werelden bij elkaar. Toch verdient voice een extra focus want er zijn veel meer kansen te grijpen om de customer experience nog rijker en vloeiender te maken. Dit komt vooral door de rijkheid aan informatie die voice op kan leveren. Daarnaast komt er een flinke voice-golf aan die de marketingwereld aardig op zijn kop zal gaan zetten. 

Deel dit bericht

1 Reactie

Kees

“Binnen een gesprek is er op een veel natuurlijkere manier namelijk de mogelijkheid om informatie te delen en zo dus ook de gebruiker veel relevantere en persoonlijkere ervaringen te geven.”

Dat moet je er dan wel eerst in stoppen. Een gesprek is inderdaad een uitstekende manier om informatie uit te wisselen. Dat wil zeggen: een gesprek met een mens.
Ik heb al heel vaak vragen ingetikt op websites, bijvoorbeeld voor technische support. Heel vaak krijg je dan geen antwoord. Gaan ze in kletscompurters meer informatie stoppen dan in tekst? En als het wat ingewikkelder wordt, is het handig als je tekst voor je neus hebt. Bij kletscomputers is het dan: ‘wat zei die ook alweer?’
Het afschepen van klanten met een kletscomputer heeft maar één doel: het moet goedkoop. Echte mensen om antwoord te geven vinden ze te duur.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond