-

Waarom SEOshop omnichannel ging en de visie op e-commerce

In de ontwikkeling naar een omnichannel product stond het Nederlandse e-commerceplatform SEOshop vorig jaar voor een belangrijke keuze: zelf een kassaproduct voor de fysieke retail ontwikkelen of een marktspeler kopen? Het Canadese Lightspeed POS bood een derde optie en nam het bedrijf afgelopen zomer over.

SEOshop bevond zich op dat moment al in een financieringsronde, vertelt oprichter Ruud Stelder: voor de doorontwikkeling van het platform en voor – de eerder uitgestelde – lancering in de VS. Maar zo realiseert hij zich ook: met een bescheiden investering win je de strijd niet van gevestigde namen als Shopify. Die visie sloot naadloos aan op die van het Canadese Lightspeed, dat op dat moment vooral met haar kassasystemen naam maakte in de Noord-Amerikaanse retailmarkt.

Na de integratie van de bedrijven met het eveneens door Lightspeed overgenomen POSIOS is het nu op drie voorname vlakken actief: retail, horeca en e-commerce. ‘Een omnichannel leverancier in het middensegment’, zoals Stelder het omschrijft.

Wat is vanuit e-commerce gezien de visie?

“Ik geloof in een markt waarin de fysieke retailer zijn winkel experience doortrekt naar het online kanaal. Veel consumenten oriënteren zich online en bezoeken vervolgens een winkel om het product af te halen. Een uniforme ervaring die zowel online als offline hetzelfde is, zorgt voor continuïteit en is de redding van de huidige ‘offline only’ retailers.

“Omnichannel is ook voor het middensegment belangrijk. Je moet natuurlijk een ‘online presence’ hebben, maar de gebruikte kanalen ook op elkaar afstemmen. Je moet de klant herkennen, de informatie centraal beheren en de voorraad synchroniseren. De belangrijkste features die enterprise software biedt, willen we beschikbaar maken voor het mkb. En op zo’n manier dat de klant het zelf kan installeren en het dus betaalbaar blijft.”

Wat is er technisch veranderd?

“De overname heeft aan het e-commerceplatform technisch weinig veranderd. Er is alleen een laag ontwikkeld die de offline en online producten met elkaar in verbinding brengt. Wel is het platform volledig gelokaliseerd. Voor de Amerikaanse markt draait het op een cluster bij Amazon Web Services, voor Europeanen hebben we onze eigen infrastructuur. De nieuwste regelgeving schrijft namelijk voor dat als de persoonsgegevens van Europeanen worden doorgegeven aan Amerikaanse servers, de klant hier een akkoord op moet geven. De consument krijgt hier nu bijvoorbeeld bij iedere op Shopify aangesloten winkelier een vraag over in de checkout. Dat moet wel een conversiekiller zijn. Dat voorkomen we hiermee.

“Inspelend op de nieuwe rol die e-commerce nu in omnichannel retail krijgt, hebben we ons platform afgelopen twee jaar opnieuw gebouwd. Klanten worden op dit moment gefaseerd overgezet naar deze ‘SEOshop 2.’ De workflows zijn geoptimaliseerd, de interface is sneller. Dat zijn zaken die steeds belangrijker worden voor de conversie en ranking in Googles zoekresultaten.

“Zonder bedrijven met naam en toenaam te noemen, maar ik zie regelmatig partijen voorbij komen die hun e-commerceplatform maar blijven uitbouwen. Klanten vragen om nieuwe features, de leverancier bouwt daarom maar nieuwe technologie bovenop de oude. Ik geloof dat je soms ‘from scratch’ opnieuw moet beginnen en gebruik moet maken van de nieuwste technieken, Elasticsearch bijvoorbeeld. Ontwikkelaars van binnen en buiten kunnen nu veel sneller en flexibeler nieuwe functies toevoegen. Dat is een serieus competitief voordeel.

“Belangrijk in de heropbouw is ook de keuze om onze oude API (‘taal’ waarmee het ene systeem met het andere kan communiceren, red.) is opgeknipt. Zo zijn er nu ook twee API’s voor ‘payment’ en ‘shipment’. Betaalproviders en vervoerders kunnen zelf aanvullende applicaties bouwen zonder afhankelijk te zijn van ons. Als een pakketbezorger voordeel ziet in een nieuwe techniek kan het die zelf aan het platform koppelen. Wij hoeven dan alleen nog maar een controle uit te voeren. Ook dat maakt ons platform aantrekkelijker voor ontwikkelaars, wijzelf kunnen zo internationaal sneller opschalen.”

Er zijn er die zeggen dat het versnipperde landschap niet houdbaar is: er blijven slechts een aantal mega-marktplaatsen over. Is het e-commerceplatform straks niet overbodig?

“Ik geloof daar totaal niet in. Natuurlijk veranderen businessmodellen, maar ook een marktplaats is maar een kanaal. Ik zie de marktplaatsen van Amazon, Bol.com en eBay gewoon als indirecte vorm van ‘paid traffic’. En dat betekent dat je er marge inlevert.

“Als retailer ben je er bij gebaat om na de eerste verkoop via zo’n kanaal, de klant naar je eigen winkel te bewegen. Daar kun je een relatie met de klant ontwikkelen en persoonlijk bedienen. Voor die persoonlijke relatie moet je data overal beschikbaar hebben en dus moet je offline en online met elkaar integreren. Als verkoper wil je bijvoorbeeld vanuit een centraal punt de back-office bijhouden: administratie, logistiek en producten. Dat centrale punt is het e-commerceplatform.”

Foto: Sorbis / Shutterstock.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond