-

Zo bouw je aan diversiteit

Van de software-ontwikkelaars is 76% man en 95% is wit. Dat kan diverser! Tips en advies om te bouwen aan een divers team.

Softwareontwikkelaars is misschien wel de beroepsgroep met de grootste invloed op ons leven. Ze leggen de fundamenten onder niet alleen e-commerceplatformen, maar onder hele maatschappijen. Ze bepalen vaak voor jaren hoe een website, app of portal werkt en hoe het eruit gaat zien. Maar terwijl ze het leven van ons allemaal beïnvloeden, zijn softwareontwikkelaar totaal geen afspiegeling van ‘ons allemaal’.

Weinig beroepsgroepen zijn zo homogeen als de IT-sector. Ruim 76% van de softwareontwikkelaars is man en 95% is wit. Waarom dat een probleem is? Je kunt van een homogene groep mensen nooit verwachten dat ze een heterogene groep met verschillende behoeften en wensen kunnen doorgronden. 

Zo was het tamelijk gênant toen in september 2020 een tweet viral ging waarin iemand aantoonde dat de virtual background van Zoom niet werkt voor donkere mensen

Dit soort situaties wil je natuurlijk voorkomen. Of je nou een algoritme, een platform of een portal ontwikkelt, een divers team helpt je om dat cruciale stukje techniek zo te ontwerpen dat het prettig in gebruik is voor een heterogene doelgroep. Een tweede reden om diversiteit te omarmen: diverse teams zijn beter in staat om nieuwe ideeën te vormen tot technische innovaties die je organisatie vooruit helpen. 

Ga maar eens na. Welk team zou in een kwartier de beste vernieuwende ideeën verzinnen: een team met drie IT’ers of een team met een muzikant, een bioloog en een wiskundige? Inderdaad, het laatste team. 

Drie tips: zo omarm je diversiteit

Maar hoe werkt dit nou echt. Hoe bouw je aan een divers team met complementaire skills? Drie tips.

1: Zoek verder dan IT-diploma’s 

Stop met enkel vissen in de vijver van IT-opleidingen. Naast dat er duizenden vacatures meer zijn dan mensen met een IT-diploma, zegt een diploma niet zo veel over iemands potentieel. Kijk liever naar iemands cognitie, ambitie, karakter en leergierigheid. Hecht daarbij niet te veel waarde aan de benodigde hard skills. Iedereen kan immers leren coderen, zoals Apple in 2016 propageerde. Als je buiten de standaard IT-profielen zoekt, vind je ongetwijfeld een grote diversiteit aan kandidaten, met unieke kennis en achtergronden. 

2: Richt je HR-proces objectief in 

Hoe je ook je best doet, als je met een sollicitant om tafel zit ben je nooit objectief. Mensen neigen er nou eenmaal snel naar om medewerkers aan te nemen die ze aardig vinden, die op ze lijken. Maar voor je het weet zit je met een heel team van mensen die op je lijken. Vaarwel diversiteit. 

Daarnaast is het in een sollicitatiegesprek heel lastig in te schatten wat voor karakter iemand heeft en of hij of zij slim genoeg is om met gecompliceerde systemen te werken. Er zijn echter zat tests die cognitie en persoonlijkheid meten. Baseer je liever op objectieve tests dan op je eigen subjectieve inschatting. Het werkt vaak het allerbest om sollicitatiegesprekken te combineren met objectieve tests. 

3: Bouw aan een complementair team

Met een divers personeelsbestand ben je er nog niet. Want een team is meer dan een groep mensen bij elkaar. Een team is een “ploeg bij elkaar horende spelers”, zoals ons woordenboek het definieert. Mensen die bij elkaar horen dus: die complementair zijn en elkaar aanvullen. Bouw aan teams met complementaire persoonlijkheden, achtergronden en skills. Dat doe je bijvoorbeeld door je persoonlijkheidstest niet alleen te gebruiken in het selectieproces, maar ook als je een nieuwe medewerker in een team plaatst. Zo bouw je aan een team dat uitgaat van de kracht van ieder teamlid met zijn of haar unieke profiel.

Kortom, diversiteit gaat over meer dan etniciteit. Het gaat over persoonlijkheden, achtergronden, genders, etniciteit en vakkennis. Investeer in het complementair samenstellen van diversiteit en verbaas je over de impact die diverse, complementaire teams maken.

Over de auteur: Koen Rots is tech-marketeer bij Young_Coders.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond