-

Workshop: aan de slag met video-SEO

Video wordt steeds belangrijker voor online marketeers. En dus groeit het aantal videoposts online. Maar hoe zorg je er voor dat je vandaag de dag ook goed gevonden wordt? Workshop zet het voor je op een rij.

1. Ben je bekend met het belang van videocontent voor je bedrijf?

Ja: Dan weet je dat je klanten bijna net zoveel YouTube kijken als televisie. En het slechts een kwestie van tijd is voordat tv als medium is ingehaald.

Nee: Tijd om er direct in te duiken, want inmiddels kijkt de consument dagelijks gemiddeld bijna tien uur naar een scherm. In 2017, zo is de verwachting, zal videocontent op mobiele devices zelfs populairder zijn dan de desktop. Bedenk dat kijkers hierdoor langer op je webpagina blijven hangen, wat Google weer meeneemt in zijn analyse. Een quick-win als je een lage SEO-autoriteit hebt.

2. Weet je wanneer je zelf gaat hosten of juist kiest voor een ander platform?

Ja: Top, dan baseer je de keuze voor het distributieplatform op basis van het doel van de video.

Nee: Het voordeel van bijvoorbeeld YouTube is dat het een community heeft met een enorm aantal gebruikers en grote hoeveelheid videocontent. Een nadeel is dat je er minder SEO-waarde opbouwt, je video staat immers niet op je eigen website. Videoplatformen als Vimeo en Dailymotion blijken overigens vrijwel niet te ranken in reguliere zoekresultaten. Sceptici beweren daarentegen weer dat Google eigen ondernemingen voortrekt… Voor goede SEO is het embedden van je content op andere web- of videosites dus een must.

3. Weet je hoe je moet werken met SEO op YouTube?

Ja: Goed zo, dan weet je dat YouTube veel minder zoektermen kent en met zichzelf concurreert als het gaat om zoekmachineautoriteit.

Nee: Aangezien YouTube erg veel waarde aan interacties hecht, moet je die zoveel mogelijk bij jouw kijkerspubliek stimuleren. Hoe langer er wordt gekeken, hoe meer interacties er plaats kunnen vinden. Met een gunstig effect op de positie van je video’s binnen het platform. Nog een tip: claim zo snel mogelijk je eigen vanity-url (je eigen domeinnaam voor korte url’s) en gebruik felle kleuren in je thumbnail.

4. Ben je bekend met het belang van metadata?

Ja: Dergelijke data is ook voor video ontzettend belangrijk. Je kan er immers informatie op een gestructureerde manier mee aanbieden.

Nee: Zorg dan eerst voor een goede kop of titel en een passende omschrijving, waarin je ook linkt naar je eigen website en andere sociale profielen. Voor het bepalen van de juiste keywords zie hier informatie, met belangrijke tips waar weinig mensen bekend mee zijn. Zorg daarnaast voor een korte en duidelijke bestandsnaam en biedt extra informatie. Dat doe je als volgt.

5. Weet je welke invloed sociale factoren op je ranking hebben?

Ja: Dan weet je dat berichten op sociale media een steeds grotere rol in de zoekresultaten spelen.

Nee: Retweets en andere delingen hebben invloed op de ranking van je videopost. Lees ook even hoe Google sinds vorig jaar de berichtenstroom van Twitter indexeert en wat dat betekent voor degene die ze post. Dit geldt helemaal voor Google+, maak daar dus relevante profielen aan. Vergeet ook niet platformen als Instagram en Facebook mee te nemen. Vaak verwijzen zoekmachines veel eerder naar dat soort pagina’s.

6. Weet je wat nog meer goed voor video werkt?

Ja: Dan weet je dat je los van de inhoud de video altijd in een zo hoog mogelijke kwaliteit moet uploaden.

Nee: Denk dan goed na over relevantie, distributie (je video is daar waar je doelgroep ook is), presentatie en let zeker ook op de inhoud of informatieve waarde ervan. Want het uitkijken van je video telt zwaarder dan het aantal behaalde views. Om meer kijktijd te realiseren, zorg je voor goede afspeellijsten, annotaties en een interactief einde van je video. Lees er hier meer over.

7. Weet je wat het oplevert?

Ja: Natuurlijk weet je dat, want online goed gevonden worden, is de kurk waar elk succesvol bedrijf op drijft.

Nee: Door middel van video’s en andere interactieve content kan je de bezoeker de informatie bieden die hij of zij zoekt, wat kan leiden tot een toename in het aantal conversies. Optimalisatie van je videocontent zorgt ervoor dat deze beter gevonden wordt, zowel op YouTube als in Google. De customer journey vanaf andere platformen wordt hierdoor ook aantrekkelijker, waardoor je weer meer bezoekers realiseert.

8. Kun je hiermee aan de slag?

Ja: Mooi! Tijd om te checken of je huidige video’s geoptimaliseerd zijn en aan de slag te gaan met nieuwe content.

Nee: Het lijkt wellicht een lastig en technisch verhaal, maar je maakt het je zo eigen. Kijk ook hoe andere partijen het doen en durf te experimenteren met je eigen videocontent. Goede optimalisatie zorgt ervoor dat je scoort op relevante zoekvragen. Kom je er niet uit, no worries, dan kun je online altijd een video met uitleg opzoeken. Zoals bijvoorbeeld deze:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

*) Dit artikel is geschreven met input van Jeroen Vos, Oogst en Romano Groenewoud, SEOgeek

**) Dit artikel werd eerder gepubliceerd in het maartnummer van Emerce magazine (#147)

Deel dit bericht

2 Reacties

Quadia sales

Handig voor in het verkoopgesprek…

Jelle Annaars

Fijn artikel! De video die hier wordt geëmbed is wel van ondermaatse kwaliteit en dat strookt niet echt met nr. 6 (inhoudelijke waarde).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond