-

Flash is dood: Wat betekent dit voor webinars en webcasts?

Menig webinar is nog steeds gebaseerd op Flash technologie. Aangezien Flash door alle moderne browsers standaard wordt geblokkeerd en smartphones Flash niet eens ondersteunen, beperk je het deelnemersbereik. Kies daarom voor een webinar oplossing die niet op Flash is gebaseerd maar op alle apparaten werkt.

Aan het begin van deze eeuw was Flash een essentiële technologie op het internet om rijke, interactieve content en video mogelijk te maken op webpagina’s. YouTube bijvoorbeeld gebruikte Flash om video’s in af te spelen. Anno 2017 is Flash op sterven na dood omdat bijna alle moderne browsers Flash standaard blokkeren en het op smartphones überhaupt niet werkt. De belangrijkste reden dat Flash steeds minder toegestaan wordt, is omdat het een veiligheidsrisico vormt.

Wat betekent Flash voor je webinars?

Maar wat heeft Flash nu met webinars te maken? Nou, er zijn nog steeds webinar aanbieders die Flash als technologie voor hun webinar platform gebruiken. Als je een webinar geeft op een van deze platforms dan betekent het dat minder mensen aan je webinar kunnen deelnemen.

Als een kijker een webinar gebaseerd op Flash wilt bekijken op een laptop of desktop dan moet de kijker daar toestemming voor geven in bijna elke browser. Deelnemers die huiverig zijn voor de veiligheid van hun apparaat zullen deze toestemming niet geven met als gevolg dat ze het webinar niet kunnen zien.

Een voorbeeld wat gebruikers als eerste zien als ze pagina openen met daarop Flash:

Flash geblokkeerd

Deelnemers die een webinar gebaseerd op Flash op hun smartphone of tablet willen bekijken, krijgen niet eens de keuze of ze toestemming willen geven om Flash te laden. Op elke iPhone, iPad en tegenwoordig ook Android toestel wordt Flash simpelweg niet getoond. Het gevolg: minder deelnemers voor je webinar.

Flash of App = Minder deelnemers

Sommige webinar leveranciers ondervangen dit door een app beschikbaar te stellen. Zodra je een webinar wilt bekijken op je smartphone of tablet van een webinar aanbieder die nog steeds Flash gebruikt, krijg je een popup om een app te downloaden. Maar dit is wederom een drempel voor deelnemers om het webinar te kunnen bekijken. Ook hier zal een deel van de deelnemers besluiten de app niet te downloaden met als gevolg: minder deelnemers.

Voorbeelden van meldingen om een app te installeren voordat je een webinar kunt bekijken:

Super Accessible is de oplossing

De technologie staat gelukkig niet stil en nieuwe vormen van streamen, maken het gebruik van Flash overbodig. De makkelijkste oplossing voor het Flash probleem is om een webinar platform te kiezen dat niet op Flash gebaseerd is en ook geen download of app vereist.

Dergelijke platforms maken het mogelijk om een webinar volledig in de browser te bekijken zonder de nood voor plugins of downloads. Deelnemers kunnen apparaat onafhankelijk het webinar bekijken. Ongeacht of dit op een desktop, laptop, tablet of smartphone is. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je met een super accessible oplossing het deelnemersbereik maximaliseert.

Denk daarom van tevoren na welk webinar platform je gaat gebruiken en of dit op elk apparaat en besturingsysteem te zien is.

Deel dit bericht

1 Reactie

Maarten Bennis

De belangrijkste reden dat Flash obsoleet geraakt is, is naast het veiligheidsrisico ook het feit dat Flash enorm veel energie verbruikt. Om een desktop is dat niet zo erg maar op een mobieltje wel. Adobe heeft met Flash een draak van een software ontwikkeld, inefficient en onveilig. Geen wonder dat ze zo zijn afgestraft. De arrogantie die hier vanuit spreekt is tekenend voor de grote software jongens. Quark was zo’n andere arrogante club die jarenlang zijn klanten veel geld liet betalen zonder de software serieus te verbeteren. Ironisch genoeg is Adobe heel slim in dat gat gesprongen maar zijn nu net zo erg als Quark toentertijd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond