-

Herman Kienhuis (KPN Ventures): ‘Wij willen ook gewoon een goede exit’

KPN Ventures is een van de meest actieve corporate venture capital fondsen in Nederland. Ze investeren zowel rechtstreeks als via een aantal Europese fondsen in groeibedrijven en technologie die relevant zijn voor KPN. Wat is de toekomst van corporate venturing? In gesprek met Herman Kienhuis, managing director van KPN Ventures. “Uiteindelijk wil je dat het fonds bijdraagt aan de strategie en doelstellingen van het bedrijf.”

SanomaVentures

Herman was al bezig met corporate venturing lang voordat het ‘cool’ was. Na ach jaar strategie en business development te hebben gedaan bij Sanoma (Digital) zag hij kans om voor de uitgever een investeringsfonds op te zetten. Op die manier konden ze meer in startups gaan investeren in plaats van alle nieuwe producten zelf te ontwikkelen. Met SanomaVentures investeerde hij in vier jaar in meer dan twintig digitale startups, maar na de dure aankoop van SBS door moeder Sanoma was er steeds minder ruimte voor digitale investeringen, en besloot Herman voor zichzelf te starten als angel investor.

Een paar maanden later stond KPN op de stoep met het verzoek om hun investeringsfonds te leiden. Terwijl het investeren in startups net lekker begon te lopen, was dit ook een mooie uitdaging voor Herman. Het werd een combinatie: één dag in de week is hij angel investor, de overige dagen zijn voor KPN Ventures. Inmiddels is KPN Ventures een van de meest actieve corporate investeerders in Nederland en een koploper op het gebied van corporate venturing.

Thomas Mensink nodigde Herman daarom uit voor de At The Money podcast, die onderaan dit artikel te beluisteren is. Hieronder volgt een korte samenvatting van dit boeiende gesprek.

Een fast lane voor startups

Heeft het eigenlijk wel zin om als startup samen te werken met een corporate? Uit onderzoek van Golden Egg Check blijkt dat zowel corporates als startups vaak open staan voor een samenwerking, maar dat het formaliseren van zo’n samenwerking lastig is. En als dat dan toch lukt, dan levert dat eigenlijk niet op wat ze ervan verwacht hadden. Andere prioriteiten, corporate-bureaucratie en verschillende snelheden. Hoe kan het dan toch werken?

Volgens Herman is het goed om twee fases te onderscheiden. De pilotfase is de eerste, waarin een ‘fast lane’ voor startup kan helpen. “Je kunt als corporate echt wel wat richting startups bewegen door een proces te organiseren waarbij je redelijk snel een pilot kunt doen. Denk aan snellere betaaltermijnen en minder strenge compliance-eisen. Maar ook snel feedback kunt geven of het interessant is, of niet. Daar kan een startup heel veel van leren.” 

De tweede fase, om op te schalen, kan pas als de startups wat volwassener zijn. “In die fase moeten ze de processen zo hebben ingericht dat ze ook het volume aankunnen. En ze moeten zich meer kunnen aanpassen aan de processen en snelheid van een corporate.”

Corporate vs. regulier venture capital

Waarom zou een startup eigenlijk kiezen voor corporate venture capital in plaats van een regulier venture capital fonds?

Herman: “Je hoeft niet per se te kiezen, je kunt ook voor allebei gaan. Een investeerder moet bij je passen en waarde toevoegen aan je bedrijf. Dat kan een corporate soms heel goed doen omdat ze expertise in huis hebben, een netwerk hebben en bijvoorbeeld omdat ze je kunnen introduceren bij klanten.” 

Voor startups is het dus belangrijk om vooraf te weten welke waarde je in een corporate zoekt. En uiteraard voor corporates is het van belang om goed na te denken wat ze startups te bieden hebben. Bij een investering zijn immers de toegevoegde waarde van de investeerder en wederzijdse synergie veel belangrijker dan het daadwerkelijke kapitaal dat op de bankrekening wordt gestort.

KPN Ventures is in feite de schakel tussen startups en KPN als corporate. Zij kunnen de verschillende snelheden waarop de bedrijven acteren aan elkaar ‘levelen’, maar een uiteindelijke samenwerking niet afdwingen. KPN is bijvoorbeeld distributiepartner van SecurityMatters, ZecOps, Viloc en Sensara en klant bij EclecticIQ, Cloudify en Actility. “We zetten met al onze portfoliobedrijven echt stappen om ze te helpen groeien. Dat duurt soms wel wat langer dan een ondernemer wil, dat moet ik wel toegeven, maar dat zijn gewoon de verschillende snelheden van een startup en een corporate.”

Hoe zet je een corporate venture capital fonds op?

De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest in de Nederlandse corporate venturing markt. Steeds meer corporates innoveren samen met startups of zetten hun eigen fonds op om te kunnen profiteren van de waardestijging van de startups waar ze mee samenwerken. Maar het opzetten van een fonds duurt lang en er gaat een paar jaar overheen voordat de eerste resultaten zichtbaar worden. Voor een beursgenoteerd bedrijf met kwartaalrapportages kan dat een eeuwigheid zijn.

Wat adviseert Herman aan andere corporates die hun venturing activiteiten willen vergroten? “Ik denk dat het heel belangrijk is om een hele duidelijke strategie te kiezen en niet te breed te investeren. Dat helpt ook om goed je selectie te kunnen maken en om intern de aansluiting te vinden met de business. Verder is er commitment nodig voor een behoorlijke periode. Tot slot heb je een team nodig met een combinatie van mensen die venture capital-ervaring hebben en mensen die het eigen bedrijf goed kennen. Want uiteindelijk wil je dat het investeringsfonds bijdraagt aan de strategie en doelstellingen van het bedrijf.”

Meer best practices en lessons learned horen over corporate venturing? Thomas Mensink heeft met Herman Kienhuis een podcast opgenomen waarin zij het onder andere hebben over of het investeren als angel hem een betere corporate investeerder maakt, hoe hij met KPN tot een investeringsstrategie is gekomen en Kienhuis geeft adviezen aan andere corporates die zelf een fonds willen starten.

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Hoe Herman corporate venturing is ingerold [2.00]
  • Waarom hij angel investor werd (en waarom dat bijna van korte duur was) [6.10]
  • Het opzetten van een investeringsstrategie bij KPN en de investment thesis van KPN Ventures [10.30]
  • Waarom zou een startup voor CVC kiezen in plaats van regulier venture capital? [20.00]
  • Over corporate-startup-samenwerkingen [26.50]
  • Hoe gaat de corporate venturing markt zich ontwikkelen de komende jaren? [35.40]
  • Advies aan andere corporates over corporate venturing [39.40]
  • Advies voor ondernemers die willen fundraisen [43.30]

Het gesprek tussen Herman en Thomas is hierboven te beluisteren via SoundCloud, maar ook via andere podcasts-apps zoals Spotify en Apple Podcasts).

In samenwerking met de At The Money-podcast van Golden Egg Check.

Herman Kienhuis, Managing Director bij KPN Ventures

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond