-

Bimodale IT: hoe front-end zorgt voor webinnovatie

Digitale transformatie verhoogt het tempo waarmee bedrijven worden gemaakt of gekraakt. Om bij te blijven en succesvol online te kunnen innoveren, is snelheid nodig. Maar snelheid alleen is niet genoeg: je bedrijf moet ook stabiel blijven. Met bimodale IT doe je beiden, en dankzij vernieuwde front-end technologie kan dat nu tegelijkertijd.

Vijftig jaar geleden zou een Fortune 500 bedrijf ongeveer 75 jaar blijven bestaan. De gemiddelde levensduur van zelfs de grootste bedrijven bedraagt nu nog maar 15 jaar, en dat neemt verder af. Deze versnelling is te wijten aan het feit dat je succes (of je falen) slechts één social share weg is van je klanten. Het spel is zeer competitief geworden. Als klanten de digitale ervaring die je aanbiedt niet leuk vinden, veranderen ze snel van leverancier en delen ze bijna alles online: ‘The good, the bad and the ugly’.

Bedrijven die overleven zijn agile, luisteren naar hun klanten en bieden de best mogelijke gebruikerservaring. Degenen die snel aan de digitale wereld aanpassen, zijn 26 procent meer winstgevend dan hun branche-collega’s, volgens onderzoek van MIT Sloan. Dus hoe kun je de successen van de Amazons, Apple’s en Google’s van deze wereld kopiëren of zelfs overtreffen? De beste strategie is om sneller te zijn dan de concurrentie, zodat je ze weg innoveert.

Een heropleving van bimodaal

Daarvoor heb je bimodale IT nodig, dat verwijst naar de praktijk van het beheren van twee aparte maar samenhangende werkwijzen: één gericht op stabiliteit (conventioneel, sequentieel en voorspelbaar) en de andere op behendigheid (verkennend, niet-lineair, snel). De term, die eerst in 2014 door Gartner werd gecreëerd, blijft een kakofonie aan reacties ontvangen van:

Ik zou hieraan toevoegen dat de tegenstanders de “bi” in bimodaal hebben genegeerd. Ze hebben de neiging om de twee werkwijzen te zien als onsamenhangend. Maar nieuwe technologieën voor webontwikkeling maken het mogelijk om tegelijkertijd beide IT-werkwijzen te draaien. Er is een stille revolutie in de CMS wereld gaande, met een geleidelijke machtsverschuiving van back-end naar front-end.

Van back-end naar front-end
Hier is hoe CMS front-end tools sneller worden en innovatie beschikbaar maken:

De empowerment van front-end ontwikkelaars

Veel CMS-producten maken nog twee kampen: front-end en back-end. In de klassieke manier heb je een grafisch ontwerper, dan iemand die HTML doet, iemand voor CSS enzovoorts. Vervolgens gaat het naar de back-end ontwikkelaars om templates te maken, en moet je opnieuw testen. Het is nooit zoals je wilt en het duurt verschrikkelijk lang. In de oude wereld was de leercurve vrij steil.

Je moet namelijk ook leren hoe je in een Java-omgeving kunt customizen en aan de achterkant van de sjablonen moeten werken. Java, een van de meest gebruikte programmeertalen, is nog altijd het werkpaard voor grootscheepse, volwassen technologie. Ik heb het hier over het zware materiaal, maar wat als je deze solide infrastructuur zou kunnen combineren met flexibiliteit aan de front-end en met elk gewenste front-end framework?

De nieuwe wereld is API-gedreven en gebruik standaard front-end frameworks. Niet meer compileren, build time of het systeem moeten herstarten na veranderingen. Front-end ontwikkelaars begrijpen Javascript al en ze kunnen nu sjablonen maken. Afhankelijk van je behoeften kun je uitsluitend aan het front-end werken en geen gebruik maken van Java. Dit versnelt de ontwikkeling en laat dingen snel tot stand komen.

Werk met componenten in plaats van pagina’s

Je bent wellicht gewend aan het werken met pagina’s, maar denk in plaats daarvan aan componenten. Die zijn gemakkelijk om mee te werken: je kunt mixen en combineren, verschillende componenten op een pagina samenvoegen en componenten in verschillende contexten hergebruiken. Marketeers krijgen hiermee meer vrijheid en controle over hoe de pagina’s eruit zien: ze kunnen componenten opnieuw ordenen, op verschillende locaties plaatsen en zijn daarmee niet beperkt tot vooraf gedefinieerde pagina’s.

De component-centric aanpak laat ontwikkelaars en marketeers hetzelfde bewerken, bekijken en testen. Componenten zijn flexibel om mee te werken en wijzigingen kunnen in elk stadium van het project worden aangebracht. Je kunt de website ook iteratief uitbreiden: je bouwt eerst de belangrijkste componenten, voegt daarna nieuwe componenten toe en voegt vervolgens weer nieuwe functionaliteit toe. Componenten zijn veelzijdig.

Deel en maak componenten in realtime

Een bureau gebruikt front-end tools om een ​​platform te creëren waarmee front- en back-end ontwikkelaars kunnen samenwerken en snel werken door dezelfde bestanden te bewerken. Op dit platform kunnen ontwikkelaars op beide manieren werken: je kunt front-end componenten eerst ontwikkelen en vervolgens later in het CMS integreren, of je kunt de eerst back-end sjablonen ontwikkelen en vervolgens de front-end ontwikkelaars deze laten overnemen en aanpassen. Dit versnelt webontwikkeling, omdat de front-end teams niet moeten wachten op veranderingen en updates die door het back-end team geïmplementeerd worden en geïntegreerd zijn in het CMS.

Dat lost een langdurig probleem op van niet-gesynchroniseerde bestanden. Vroeger zouden front-end ontwikkelaars onafhankelijk een statisch prototype ontwikkelen, en daarna zouden de back-end ontwikkelaars delen hiervan naar het CMS kopiëren. Omdat de kopieën losstaand en onafhankelijk zijn, kunnen ze niet meer synchroniseren met latere wijzigingen. Als de front-end ontwikkelaars het prototype bijwerken, moeten deze wijzigingen ook in het CMS worden gemaakt. Dit gebeurt eveneens als de back-end ontwikkelaars het CMS bijwerken, want dan moeten deze wijzigingen ook in het statische prototype worden gemaakt. Het platform verwijdert de behoefte voor het statische prototype. Elk componentbestand bevat zowel het front-end ontwerp prototype als de CMS sjabloon. Alles blijft synchroon, omdat beide onderdelen in één bestand zitten en gemakkelijk kunnen worden bijgehouden en bijgewerkt.

Verbeter het samenwerken 

Nieuwe front-end tools stoppen het muggenziften onder de verschillende teams over wie nu de code bezit en stelt hen in staat om beter samen te werken. Samenwerking is gemakkelijk omdat alle bestanden in dezelfde GIT-repository zitten. Java-ontwikkelaars werken aan de back-end- en UX / UI-designers werken aan het front-end in hun favoriete tekstverwerker of IDE. Het beste hiervan is dat ze parallel kunnen werken en elkaar niet blokkeren, waardoor ze sneller kunnen schakelen en zo tijd besparen.

Continue levering en iteratie

Grote projecten worden opgebouwd tot dat ene kritische moment in de laatste testfase, om vervolgens weer terug naar de tekentafel te moeten gaan? Je kunt dit alles overslaan als je tijdens het verloop van de projecten continu demonstraties geeft, beoordelingen maakt en nieuwe componenten accepteert gedurende het project, met als gevolg veel minder testen. Het proces wordt zo veel efficiënter. Je kunt je componenten zelfs nog afstemmen tot de laatste minuut voor de projectlancering.

Mislukken is geen ramp meer

Bedrijven willen nu hun websites live zien binnen weken, niet maanden. Maar nog crucialer dan de tijd die nodig is voor de initiële uitrol, is de tijd die nodig is om nieuwe functies toe te voegen. Het zijn de dagelijkse, incrementele innovaties die het verschil maken. Bimodaal in de CMS-wereld betekent aan de ene kant dat je gebruikt maakt van volwassen bedrijfstechnologie, en aan de andere kant dat je snel en agile kunt werken. Zorg ervoor dat je back-end robuust en stabiel is, en vervolgens kun je losgaan op de front-end.

Er is echter een kanttekening om te maken: bimodaal is geen garantie tegen mislukking. Gartner heeft ook voorspeld dat 75 procent van IT-organisaties tegen 2017 een bimodale capaciteit zullen hebben, maar slechts de helft van hen zal slagen. Innovatie betekent dat je ideeën uitprobeert, experimenteert en mislukking riskeert. Met de opkomende CMS front-end tools kun je snel testen en de tijd van idee tot levering verkorten. Als je faalt, leer je ook snel, wat experimenteren weer minder duur maakt. Snelheid is je enige wapen in de lopende strijd om de volgende killer innovatie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond