-

Neuromarketingkennis om online en offline campagnes beter te maken

Hoe gebruik je inzichten vanuit neuromarketing om een effectieve(re) online en offline campagne vorm te geven? De focus bij marketingcampagnes ligt meestal op het product zelf, de gewenste actie in combinatie met het merk. De context waarin je het presenteert is echter minstens zo belangrijk. Drie optimalisatievoorbeelden.

Door de kleine subtiele elementen op basis waarvan je brein een keuze maakt, kan het effect van je campagne zo maar heel anders uitpakken dan je zou verwachten, en vaak heb je geen idee waardoor het precies komt. Hoe verbeter je dan je campagne zonder helemaal opnieuw te hoeven beginnen? Drie optimalisatievoorbeelden waarmee je je campagne effectiever maakt door gebruik te maken van de context waarin je die campagne presenteert.

Meer aandacht? Voeg beweging toe

Afstand, vorm, kleur, geluid maar ook beweging zijn de basisconcepten voor onze handelingen. Ze beïnvloeden je zonder dat je het bewust meemaakt. Je kent vast de toepassing van kleur en geluid, maar bij beweging staan we minder vaak stil. Wat betekent beweging voor je campagne? Beweging die naar je toe komt zorgt dat je eerder geneigd bent een actie te ondernemen dan wanneer er geen of een van je afgaande beweging is. Beweging die wordt aangegeven in de looprichting stimuleert lopen of wandelen in je hoofd.

Een mooi voorbeeld van het toepassen van beweging in een campagne komt van Nike. In hun reclame voor de nieuwe Airmax voegden ze beweging toe op een billboard in Japan. Check je campagne dus op beweging. Dan doel ik niet op de beweging door het laten zien van een titel of een pulserende button. Gebruik een opdoemende beweging door je titel van klein naar groot te laten gaan of zoom in door een voorwerp te vergroten.

Meer connectie? Kies je ‘acteurs’ slim

Wanneer we personen selecteren voor een campagne is het belangrijk om het gezicht van de persoon als selectiecriterium mee te nemen. Onderzoek laat zien dat gezichten van baby’s vanwege de ronde wangen, kleine neus en mond en de grote ogen invloed hebben op ons gedrag. Gezichten met deze vormen roepen een zorgzame reactie op in het brein.

Reclamebureau Ogilvy maakte gebruik van dit fenomeen om crimineel gedrag minder aantrekkelijk te maken. Ze lieten bekende straatartiesten foto’s van baby’s van personen in de wijk tot leven brengen op de rolluiken die ’s avonds naar beneden gingen, waardoor men ’s nachts de babygezichten zag. Niemand wil zijn of haar kind laten het verkeerde voorbeeld laten zien. En het feit dat kinderogen je aankijken helpt na te denken over ons gedrag. Wat voor soort gezicht hebben de personen in je campagne? Stem ze af op de boodschap die de persoon moet uitbeelden.

Meer actiebereidheid? Gebruik het juiste frame

Kleine, ogenschijnlijk onopvallende details kunnen een seintje aan je brein geven dat een bepaalde richting meegeeft. Zulke details die kunnen leiden tot een bepaalde actie zijn favoriet onder marketeers en contentmakers. Een techniek zoals framing is perfect geschikt om een duwtje in de goede richting te geven.

Het frame dat je aanreikt bestaat uit woorden die een positieve of negatieve associatie oproepen, zoals straf of beloning, verbieden of toestaan. Een veelgebruikt woord waarmee je onbewust vraagt een bepaalde actie wel of niet uit te voeren zonder het direct actief te vragen is het woord ‘niet’. Jumbo koos een combinatie met een verkeerd frame in zijn campagne voor de servicepas. De frase luidde: “Vergeet mij niet te activeren”. Maar onbewust leest je dan: “Vergeet mij te activeren”. Welk frame is voor jou van belang bij je campagne? Welke associatie wil je oproepen? Kies je woorden zorgvuldig voor het juiste effect!

Effectiever met neuromarketing

De neuromarketing-technieken als het gebruik van beweging, opletten wat bepaalde gezichten communiceren en het aanbieden van een frame, geven je de tools om je campagne effectiever te maken. Er is veel goede informatie over neuromarketing en de bijbehorende technieken en campagnes worden er echt beter van. Laat je in het begin begeleiden door een expert, want niet elke techniek past op elke campagne. Heb je al meer ervaring met neuromarketing, maar heb je deze technieken nog niet toegepast? Gebruik dan een A/B-test met een van deze drie technieken in een van je volgende campagnes.

Over de auteur: Chantal van den Berg is expert op het gebied van neuromarketing en gedragspsychologie en is actief als spreker.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond