-

Websites indexeren met IndexNow: wat is het en hoe werkt het?

Dat zoekmachines je website en individuele pagina’s kunnen vinden is van groot belang maar wordt ook steeds lastiger voor nieuwe content. Traditioneel wordt gecrawld en trekt een zoekmachine informatie uit een website. Met het nieuwe IndexNow-protocol sturen websites zelf actief informatie.

Wanneer je werkt aan de SEO van je website is een van de belangrijkste aspecten dat de inhoud ervan wordt gecrawld en geïndexeerd door zoekmachines. Wanneer je website namelijk niet wordt geïndexeerd zal deze niet in de zoekresultaten verschijnen en zul je niet, of veel minder, in staat zijn om verkeer naar je website te genereren.

Het laten indexeren van nieuwe websites wordt steeds lastiger. Daarbij komt ook nog dat veel mensen merken dat hun nieuwe pagina’s niet worden geïndexeerd door zoekmachines als Google. IndexNow is een van de systemen die het proces om nieuwe content te laten indexeren kan versnellen. In dit artikel leg ik je uit wat het is, hoe het werkt en op welke manier je gebruik kunt maken van IndexNow.

Wat is IndexNow?

IndexNow is een open-source protocol dat website-eigenaren en online marketeers de mogelijkheid geeft om nieuwe content sneller te laten indexeren bij deelnemende zoekmachines.

Simpel gezegd verstuurt IndexNow een ping naar zoekmachines wanneer er een nieuwe pagina is toegevoegd, aangepast of is verwijderd. IndexNow probeert met deze methode van indexeren de algehele efficiëntie van het internet te verbeteren. Het voordeel voor jou is dat aanpassingen aan je website sneller worden opgepakt door de zoekmachines.

Hoe werkt IndexNow?

Op dit moment zijn er twee verschillende manieren die zoekmachines gebruiken om index gegevens te verzamelen. Dit zijn namelijk de pull– en push-methodes.

De pull-index-methode vindt plaats wanneer een zoekmachine een website bezoekt om webpagina’s op te vragen en om gegevens van de server te verzamelen. Dit is hoe een zoekmachine traditioneel werkt. De push-index-methode wordt gebruikt wanneer de website-eigenaar of online marketeer bij de zoekmachine aangeeft dat pagina’s zijn toegevoegd, aangepast of verwijderd. Dit is dan ook het grote voordeel van IndexNow ten opzichte van de traditionele methode waarop zoekmachines indexeren.

Een ander voordeel van IndexNow is dat de URL’s die bij IndexNow worden ingediend, gelijktijdig bij alle zoekmachines worden ingediend die gebruik maken van het IndexNow protocol.

Welke zoekmachines ondersteunen IndexNow?

De eerste twee bedrijven die gebruik maakten van IndexNow waren Microsoft en Yandex. Zij kondigden namelijk in oktober 2021 het nieuwe IndexNow-protocol aan. Sinds juni 2022 maken de zoekmachines Microsoft Bing, Yandex en Seznam gebruik van het IndexNow protocol.

De zoekmachine DuckDuckGo heeft op dit moment nog geen plannen aangekondigd om gebruik te maken van het IndexNow-protocol. Ook Google maakt op dit moment nog geen gebruik van het IndexNow-protocol. Het argument dat het bedrijf hiervoor aanvoert is dat het crawling-mechanisme zeer efficiënt is en dat Google de crawling-efficiëntie zal blijven verbeteren. Wel heeft Google bevestigd dat ze met het IndexNow-protocol gaan testen.

Hoe kun je IndexNow gaan gebruiken?

Dat IndexNow helpt bij het sneller indexeren van een website of nieuwe pagina’s is erg fijn, maar hoe kun je IndexNow daadwerkelijk gaan gebruiken op je website? Hieronder zal ik je laten zien hoe jij het IndexNow protocol kunt gebruiken in verschillende systemen.

IndexNow voor WordPress-websites – Draait je website of die van je klanten op WordPress? Dan kun je op verschillende manieren gebruik maken van het IndexNow-protocol. Zo beschikt WordPress over een IndexNow plugin van Microsoft Bing, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Zo beschikken Rank Math en All In One SEO ook over een integratie met IndexNow. Maak je gebruik van Yoast SEO Premium? dan kun je ook vanuit hier gebruik maken van het IndexNow-protocol.

IndexNow via een Content Delivery Network – Maak je voor een website gebruik van een Content Delivery Network (CDN)? Dan kun je ook vanuit hier gebruik maken van het IndexNow-protocol. Op dit moment ondersteunen Cloudflare en Akamai dit protocol namelijk ook.

IndexNow via ContentKing – Maak je gebruik van ContentKing voor website-audits van websites? Dan is het goed om te weten dat ook ContentKing beschikt over een integratie met het IndexNow-protocol. Je kunt in ContentKing ook aangegeven bij welke wijzigingen aan een pagina de pagina opnieuw moet worden aangeboden via IndexNow. Je kunt hier bijvoorbeeld de volgende regels instellen:

  • Pagina aanbieden als een titel is veranderd, maar alleen als deze titel uniek is en de juiste lengte heeft.
  • Een nieuwe pagina aanbieden, maar alleen als deze een titel en meta description heeft.
  • Pagina alleen aanbieden wanneer er een H1-tag aanwezig is.
Nu al gebruiken?

IndexNow is het nieuwe protocol dat je kunt gebruiken om nieuwe pagina’s of gewijzigde pagina’s sneller te laten indexeren, maar Google doet nog niet mee? Moet je dit protocol dan al gaan gebruiken?

Ja, persoonlijk raad ik je aan om gebruik te maken van het nieuwe IndexNow-protocol. De traditionele pull-indexeringsmethode heeft namelijk veel meer tijd nodig om de nieuwe pagina’s te kunnen vinden en indexeren. Met het push-indexeringsprincipe dat IndexNow gebruikt kun jij je nieuwe, gewijzigde of verwijderde pagina’s heel eenvoudig zelf aanmelden bij de zoekmachines. Hierdoor weet de zoekmachine direct dat er op deze pagina iets is veranderd of dat het een nieuwe pagina is.

Over de auteur: Tim Gerrits is ondernemer en online marketeer bij Nolimit Webdesign.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond