-

Workshop: Aan de slag met interactieve video

In 2021 zal 78 procent van al het mobiele dataverkeer uit video bestaan. En een groot deel daarvan uit interactieve video. Dat creëert, nóg meer dan lineaire video, grote mogelijkheden voor online marketing.

1. Ben je al bekend met interactieve video? 

Ja: Interactieve video is een erg ruim begrip. Het zijn dynamische video’s waarbij de kijker een bepaalde mate van regie krijgt. 

Nee: Interactieve structuur, ook wel branching genoemd, zorgt ervoor dat de kijker kan bepalen hoe het verhaal verloopt of welke content voor hem relevant is, door middel van verschillende scenario’s. Er zijn verschillende doeleinden waarvoor deze vorm van interactieve video geschikt is. Bijvoorbeeld voorlichtingsvideo’s, FAQ’s of voor het aanprijzen van producten of zelfs gepersonaliseerde video’s. Zie ook hier.

2. Weet je wat interactieve video kan doen voor het gedrag van jouw consument?

Ja. Met een goede video kan je de consument vangen in elk moment van de customer journey. Zorg wel dat je op ieder moment van de journey een aparte video hebt.

Nee: Als de klant zich oriënteert, kies dan voor productuitleg. Bied verdieping en converteer met een interactieve koopknop. Overweeg na aanschaf de klant een onboarding-video te bieden over jouw product of dienst. Als verwelkoming, maar dit bespaart je ook gelijk vragen. En blijf klanten informeren over zaken die kunnen leiden tot vragen voor de helpdesk, zoals in dit voorbeeld. Een uitleg-video of een persoonlijke jaarrekening met opties tot verlening kan ook helpen een klant bij je te houden.

3. Weet je hoe je interactief een verhaal vertelt?

Ja: Hoe interactief je ook gaat; het belangrijkste is dat de storytelling in orde is. Inderdaad zoals ook bij een reguliere video.

Nee: Verhalen zijn zo oud als de weg naar Rome en letterlijk gezien nog wel ouder. De doelgroep onthoudt je boodschap beter in de vorm van een verhaal. Dat doet ze ook meer. Het creëren van een succesvolle corporate story is niet eenvoudig. Maak gebruik van de juiste verhaaltechnieken. Stop daarom met algemene aanbiedingen of generieke antwoorden, maar besteed echt tijd aan het verhaal dat je wilt vertellen.

4. Weet je hoe je een juiste call to action biedt?

Ja: Een koopknop, lees verder knop of aanmeldknop mag niet ontbreken in de video. Maak deze ten eerste relevant voor het einddoel.

Nee: Een veelgemaakte fout is om de call to action-knop te vroeg, te laat of te kort te laten zien. Biedt deze knop bij voorkeur aan tussen vijftig en tachtig procent van de tijdlijn. Mensen kijken de video regelmatig niet af: viervijfde komt gemiddeld tot  tachtig procent van de tijdlijn. Daarom moet je de call to action eerder laden. En omdat mensen de video vaak niet afkijken, moet je ook zorgen dat de informatie in de video oprolbaar is. Dus de belangrijkste informatie eerst.

5. Wat de voorwaarden zijn voor succes?

Ja: Welk type video je ook kiest, maak wat je wilt vertellen concreet, relevant en bied verdieping, vanuit de kijker.

Nee: De juiste plaatsing is erg belangrijk. Verleid de kijker ook met een goede thumbnail en op de juiste plek op de pagina. Sluit aan op de omliggende content en voorkom dubbellingen. Voeg voldoende waarde toe zodat de consument de video wel moet zien. Maak de video niet te kort, maar ook niet te lang (neem negentig seconden als richtlijn). Gebruik ondertiteling voor een goede toegankelijkheid zonder audio en benut het beeld optimaal. Deel de video: in mails en nieuwsbrieven zodat je direct bij jouw klant terecht komt.

6. Dat je een video ook helemaal gepersonaliseerd kan maken?

Ja: Mooi, want als jij een goed zicht hebt op jouw klant en deze zijn data met jou deelt, kan je een video helemaal toesnijden op de persoon.

Nee: In een gesloten klantenkring waar jouw klant al bekend is, kan deze een gepersonaliseerde aanbieding krijgen. Bijvoorbeeld als een klant kan verlengen. Bied een nieuw abonnement aan gebaseerd op het huidige gebruik van zijn bundel, of leaseauto, of pensioenplan. De conversie in dit soort video’s loopt op tot wel veertig procent! Sommige videoplatformen, zoals PingVP, bieden dit aan binnen jouw eigen gesloten systeem. Je klantdata komt dus niet terecht bij derden, maar blijven veilig bij jou. 

7. Weet je ook op welke platformen je dit allemaal kan doen?

Ja: YouTube stelt haar gebruikers kosteloos in staat interactieve elementen aan video’s toe te voegen. Nadeel is dat deze mogelijkheden beperkt zijn.

Nee: Bij YouTube zijn de opties beperkt tot het promoten van abonneren op je eigen of een ander YouTubekanaal en linken naar een externe website. Houd er rekening mee dat als je kiest voor een videoplatform waarvoor je moet betalen, je dan ook de video moet hosten via dit platform. Bekende Nederlandse videoplatformen zijn Blue Billywig, Vixy en PingVP. Let wel op: niet alle platformen bieden ook de mogelijkheid om video voor je te produceren.

8: Wat het allemaal gaat opleveren als je aan de slag gaat?

Ja: Met slimme inzet van interactieve video kan jouw bedrijf veel winst halen. Op een interactieve video haal je gemiddeld acht procent conversie.

Nee: Nog meer conversie haal je uit een gepersonaliseerde video, tot wel veertig procent. Dat is heel anders dan de inzet van video op sociale media zoals Facebook. Daar is de inkoop goedkoop en het bereik hoog, maar de conversie laag, dus wel goed voor naamsbekendheid. Ga eens na welk materiaal je op dit moment al in huis hebt. Heb je onderdelen liggen om iets interactiefs te maken, zet deze dan als eerste in. 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond