Autheos: hogere verkoopcijfers in online retail door videomarketing

“Onlinewinkelen zou geen statisch gebeuren moeten zijn. Wanneer video’s op een juiste manier gebruikt worden, kunnen ze de consument inspireren en onderwijzen, wat een groter gevoel van zekerheid geeft bij een aankoop”, zegt Christina Calje, CEO en medeoprichter bij Autheos. Op The Next Women Summit vertelde ze al hoe de ster videomarketing rijzende is in e-commerce. Hoe krijg je ‘meer omzet’ door de kracht van film?

Christina, hoe zou je Autheos in één tweet omschrijven?

Autheos geeft merken en e-tailers de mogelijkheid videomarketingstrategieën te optimaliseren speciaal voor online retail, wat zorgt voor meer verkoop en betere klantervaring”.

Wat doet Autheos precies?

“Ons platform bestaat uit videodistributie en optimalisatietools, ontwikkeld voor online retail. Met onze distributietool kunnen merken direct automatisch videocontent plaatsen op productpagina’s van e-tailers, wat hen tijd en moeite bespaart. Ze hoeven geen video’s meer te zoeken en up-to-date te houden. Voor meer data-gedreven klanten analyseren we klantbetrokkenheid en de impact van videomarketingcampagnes. We hebben de tools om doelen als conversie en merkbewustzijn vervolgens te optimaliseren.”

Waarom is deze kennis zo waardevol voor merken?

“Merken creëren content en op het digitale moment van verkoop is het een black box. Om ROI te maximaliseren, moet je het vanuit merkperspectief bekijken: spreekt de content aan? Waarom stoppen mensen met kijken? Is de video überhaupt handig? Vanuit commercieel perspectief wil je ook weten hoe het de verkoop beïnvloedt en welke type video’s zo’n aankoopbeslissing beïnvloeden. Deze feedback helpt om content aan te bieden die impact heeft.”

Waarom is video zo belangrijk in marketing?

“Consumenten verplaatsen hun koopgedrag naar de onlinemarkt. Wanneer je naar een winkel gaat kun je een product uitproberen, het voelen, experimenteren met de beleving. Online ontbreekt die ervaring. Het is een statisch gebeuren waarbij het ontbreekt aan de identificatie met het product. Goede filmpjes ondervangen dat, ze brengen producten tot leven met de juiste mix van prikkeling, inspiratie en informatie.”

Waarom is Autheos specifiek geschikt voor merken en e-tailers?

“Wij zijn gespecialiseerd in videomarketing en e-commerce, doordat wij al jarenlang de ontwikkelingen op de voet volgen en onze achtergrond in e-commerce ligt. Wij begrijpen wat wel en niet werkt voor consumenten die winkelen in deze omgeving. Wat mij opvalt, is dat de meeste merken er geen videomarketingstrategie op nahouden die gericht is op online retail. We zien vaak dat merken video’s gebruiken van tv-campagnes of social media en verwachten dat deze online net zo goed zullen scoren.”

Waarom werkt dat dan niet?

“Je hebt contact met een consument die al verder in het verkoopproces zit, die een totaal andere benadering nodig heeft dan iemand die net van het merk hoort. Meestal zijn de e-commerce-marketingstrategieën te generiek. Wij houden deze merkmarketeers een spiegel voor in een taal die zij begrijpen: data.”

En voor e-tailers?

“E-tailers zijn natuurlijk veel meer gericht op hoe video’s op productpagina’s voor een hogere verkoop kunnen zorgen en wij helpen hen begrijpen welke soort producten het beste profiteren van videomarketing. Maar conversie dekt niet het hele plaatje natuurlijk. Denk ook aan klantervaring en NPS, waar videomarketing een grote rol kan spelen in de verbetering van deze doelen. Vooral educatieve video’s zoals reviews en ‘unboxing’ video’s doen het goed.”

Hoe kan het dat de kans dat iemand iets koopt na het kijken van een video zoveel hoger is?

“Als je beter begrijpt wat een product voor je kan betekenen en hoe het in je leven past, voel je je zekerder bij de aanschaf ervan. Maar dan is het wel belangrijk dat de video goed is en op het juiste moment op de productpagina staat.

Wanneer is een video ‘goed’?

“Interessant genoeg kan een video tegelijkertijd goed zijn voor de een, maar totaal geen effect hebben op de ander. Dat heeft ook te maken met de fase van het koopproces waarin een klant zich bevindt. In het algemeen zien we dat inspirerende en educatieve video’s het beste werken. Soms ontdekken we ook verrassende dingen, zo was een filmpje over een product tegen oorsmeer een totale misser, omdat het veel te beschrijvend was. Een categorie die het heel goed doet is thuisverlichting. Het vinden van de juiste balans in educatie is belangrijk.”

Wie zijn klanten van Autheos?

“We hebben veel verschillende merken en e-tailers als klant, onder andere grote bedrijven zoals Bol.com, Blokker, L’Oréal en Lego, om er een paar te noemen. Evengoed hebben wij klanten in het mkb, omdat ook voor hen ons product waardevol is. Ons basispakket is gratis, projecten waar Autheos meer focust op optimalisatie zijn betaald.”

Hoe is Autheos ontstaan?

“Autheos is gegroeid vanuit de feedback van een klant. Voorheen waren we zelf een e-commerce-platform dat videoproducties verkocht. Wij maakten gebruik van videomarketing en grappig genoeg werd een van onze klanten zo enthousiast dat ze vroegen of wij dit ook op hun platform konden toepassen. We werden een White Label Service die video’s plaatste op productpagina’s. Ons klantenbestand groeide snel. Video-optimalisatie werd een onderdeel van onze dienst toen we merkten dat steeds meer klanten hulp nodig hadden met hun e-commerce-videomarketingstrategie.”

Wie zijn jullie concurrenten?

“We hebben geen directe concurrent. Niemand focust zich zo op distributie van video’s en video-optimalisering in e-commerce. Autheos zit op het snijvlak van A/B testing-tools, videotools en analyticstools. Wij bieden een volledig pakket voor een bewust gekozen doelgroep: de online commercie. Daar ligt het onderscheidend vermogen.”

Is Autheos voor de korte of lange termijn?

“Merken en e-tailers verbinden en klantdata-analyse is een continu proces. Dat doen we voor een aantal grote partnerbedrijven. Daarnaast bieden wij een gratis platform voor kleinere bedrijven, die meer een kleine opstap nodig hebben. We zijn er ook voor bedrijven die hun analytics al goed op orde hebben en meer behoefte hebben aan advies.”

Hoe zie je de toekomst?

“Vanuit productperspectief houden we kansen in de gaten voor augmented reality en 360°-video’s. Wat betreft groei, we hebben een sterke positie in de Benelux en zijn in Frankrijk, VK en Scandinavië aan het uitbreiden. Persoonlijk zou ik het heel leuk vinden om uit te breiden naar de Verenigde Staten, daar kom ik vandaan.”

Wat was je boodschap op The Next Women Summit?

“De ‘Ambition Edition’ was een geweldig podium om impact van ondernemers te laten zien en ik vond het ontzettend leuk om deel te nemen aan het keynote-panel. Er werd gesproken over wat mijn bedrijf doet, maar ook over welke uitdagingen start-ups met grote ambities hebben. De boodschap die ik over wilde brengen was aan de ene kant hoe online retailers baat hebben bij videomarketing, maar aan de andere kant ook dat vrouwelijk ondernemerschap iets is om te koesteren. En dat als je een goed idee hebt, je het gewoon moet doen!”


*) Dit is een artikel in de serie van de Accenture Innovation Awards dat ik schreef in samenwerking met Sanne van den Berg.
Schrijf je start-up nu in voor de AIA 2017.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug