Drone van Agrifly bestrijdt voedseltekorten
“Globaal gezien zou er over een aantal decennia sprake kunnen zijn van een voedseltekort. Daarom moeten we efficiënter te werk gaan”, vertelt Wilco Stollenga (21), oprichter van Agrifly in het Groningse Eppenhuizen. Zijn drone-concept draait volledig om luchtopnames van land- en akkerbouwpercelen, en om de gegevens die daaruit voortkomen.
Wat is Agrifly?
“Wij bieden dronevluchten aan om te analyseren welke onregelmatigheden zich voordoen in gewassen.”
Hoe werkt het precies?
“De drones zijn uitgevoerd met een speciale camera die onder andere kijkt naar de biomassa van akkers en velden. Uit de biomassa kan de hoeveelheid fotosynthese in een gewas afgeleid worden, en dat geeft de dichtheid en grootte van het gewas weer. Ook zijn uit de beelden groei- en kleurverschillen af te lezen op basis waarvan boeren hun gewassen beter kunnen verzorgen en een hogere productie kunnen draaien.”
Hoe groot is de drone?
“Een Agrifly-drone is met zijn twee meter groter dan reguliere consumentendrones. Dat maakt ‘m stabieler en hij kan langere afstanden afleggen.”
Welk probleem los je op?
“Inefficiënte teelt. Dat uit zich in grote onderlinge verschillen van opbrengst. De dichtheid van het aantal planten kan sterk afwijken als je plekken gaat vergelijken of het kan zijn dat planten verschillen in grootte. Een boer kan hierop inspelen door de ruimte beter te benutten en de voeding aan te passen.”
Waarin zit het onderscheidende karakter van Agrifly?
“In de jarenlange ervaring in analyse en ook ben ik goed bekend met de sector door mijn eigen achtergrond.”
Wat is jouw eigen achtergrond?
“Ik ben opgegroeid op een boerderij en dat is wat mijn vader nog steeds doet. Zelf studeer ik Technische Bedrijfskunde in Groningen. Mijn achtergrond en studie gecombineerd is wat ik nu naast mijn studie opzet: Agrifly.”
Hoe ben je hiermee begonnen?
“Op mijn achttiende heb ik geïnvesteerd in een kwalitatief goede drone. De kwaliteit van de beelden verbaasden boeren in de buurt en zo kwamen de eerste aanvragen binnen om percelen in kaart te brengen.”
Dus je legt alleen de beelden vast?
“Ja, en meer. De eerste stap is vastleggen, de tweede de juiste conclusies trekken en de derde de uitvoerings- en implementatiefase. Ik focus met Agrifly op de eerste twee, omdat het aan de agrariërs is of ze aanpassingen gaan doen. De boer blijft uiteindelijk de baas over zijn land.”
Waar sta je nu?
“Ik ben druk in de weer met mijn eerste klanten in Noord-Nederland, traditioneel een gebied met veel aardappelteelt. Op aardappelen zit de meeste marge en kan ik de meeste waarde toevoegen voor mijn klanten. Zodra ik dat bewezen heb, ga ik ook andere gewassen vastleggen en andere klanten bedienen. Ik ben ook betrokken bij een experiment met 5G.”
Hoe is de ontwikkeling tot stand gekomen?
“Aan het begin was het een drone met een standaardcamera. Na een tijdje heb ik een betere camera op een klein modelvliegtuig geplaatst. Die vormen nu de drone. Bij de eerste boeren heb ik uitgeprobeerd aan welke eisen de drone moest voldoen. Denk aan hoe lang de drone moet vliegen, hoe hoog of juist laag en welke stabiliteit van belang was. Dit allemaal is meegenomen in de keuzes voor camera’s en het vliegtuig.”
Tegen welke uitdagingen loop je aan?
“Het ontbreekt mij nu aan de biologische kennis van gewassen om een algoritme te kunnen bouwen en de juiste conclusies te kunnen trekken. Op dat vlak wil ik samenwerken met andere partijen en partners. Verder is de schaalbaarheid een probleem, want als ik duizend aanvragen krijg heb ik niet de capaciteit om in deze aantallen te voorzien.”
Hoe wil je een probleem als schaalbaarheid trotseren in de toekomst?
“Ik wil er naartoe dat ik techniek lever en ontwikkel die gemakkelijk toe te passen is. Die kan dan werken op een algoritme en zo automatisch de data verwerken en een advies genereren. Maar misschien is er over een tijdje vraag naar anderen data waarop ik dan kan inspelen, het ontwikkelt zich zo snel.”
Wat zie je in de toekomst gebeuren en wanneer ben je tevreden?
“In de toekomst wil ik echt bewezen waarde toevoegen voor de boeren. Dat ik cijfers kan noemen en dat ik iets nieuws gecreëerd heb voor deze sector.”
Wat verwacht je van het Accenture Innovation Awards-programma?
“Ik ga er heel open in, maar hoop goede feedback te krijgen van de experts van het thema Nutrition en met deze mensen en in contact te komen. Netwerken is belangrijk en door dit programma kan ik een basis leggen voor de toekomst.”
Wat is jouw gouden tip?
“Uitproberen, uitproberen en nog meer uitproberen. Niet oneindig veel plannen schrijven en investeerders aantrekken. Heel cliché, maar ik zie meer succes in klein beginnen en vanuit daar uitbouwen.”
Agrifly neemt deel aan de Accenture Innovation Awards 2018 in het thema Nutrition.
Gerelateerde opleiding
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Bert Klaassens - Akkerbouw
Gaaf idee! dit is wel iets voor onze boerderij. Jammer dat wij niet in Groningen wonen waar met 5G wordt getest.