-

Startup Jungle the Bungle: innovatieve aanpak voor taaleducatie bij kinderen

FundsUp sprak met Jungle the Bungle, een educatieve talenapp voor kinderen van twee tot acht jaar, over hun missie om taalvaardigheid te vergroten en impact te maken op scholen en gezinnen.

De oprichters delen hun inzichten over het bouwen van een premium product, de uitdagingen van ondernemen en de balans tussen het ontwikkelen van hun app en het aantrekken van financiering. Met hun huidige focus op product-market fit in Nederland bereiden ze zich voor op verdere groei, inclusief internationale uitbreiding en samenwerking met investeerders voor kennis en ondersteuning. Ze vertellen gezamenlijk over hun ervaringen.

Hoe gaat het met jullie?

“Het gaat goed! Het winnen van de Dutch Game Award is natuurlijk een prachtige bevestiging van de potentie van onze app. We zien ook een stijgende lijn in de interesse van zowel ouders, scholen als investeerders. Dat geeft ons veel vertrouwen. In december hebben we groen licht gekregen voor de Rabo Innovatielening en heeft onze angel-investeerder opnieuw geïnvesteerd. Daarnaast lopen er meerdere gesprekken met geïnteresseerde partijen voor verdere investeringen, waardoor we nog sneller kunnen groeien.”

Wat heeft het extra geld mogelijk gemaakt?

“Met de huidige extra funding hebben we onze marketingstrategie uitgebreid met tests over verschillende kanalen, zoals Facebook, Instagram, TikTok en YouTube. Dit zien we direct terug in onze groei, met meer abonnementen als resultaat.”

Kunnen jullie wat meer vertellen over jullie persoonlijke achtergrond en hoe dit project is ontstaan?

Carolina: “Ik ben zelf tweetalig opgevoed door mijn Spaanse moeder en Nederlandse vader. Toen mijn eigen kinderen jong waren, wilde ik ze ook die tweede taal meegeven. Maar ik ontdekte dat de meeste educatieve materialen behoorlijk saai waren. Mijn ervaring bij Disney, waar storytelling en magie centraal staan, inspireerde mij om een leuker en interactiever concept te ontwikkelen. Dat begon met meertalige kinderboeken en inmiddels leren kinderen ook met onze liedjes en de talen app op een leuke en makkelijke manier een tweede taal.”

En jij, Amber?

“Ik ontmoette Carolina toen ik bij DPG Media werkte. Ze vertelde me over haar visie voor een impactvolle app die niet alleen taalonderwijs biedt, maar ook iets teruggeeft aan kansarme kinderen. Dat sprak me enorm aan. Met geld dat ik van mijn familie kon lenen, hebben we het concept verder ontwikkeld. Voor het bouwen van de app haalden we drie jaar geleden met crowdfunding en een angel-investeerder bijna 200.000 euro op.  Op 8 maart 2024 ging de app, na bijna twee jaar ontwikkeling, live.”

Wat is in het kort het idee achter jullie app?

“Ons doel is om kinderen spelenderwijs een nieuwe tweede taal te leren, ongeacht hun moedertaal. Gebruikers kunnen kiezen tussen Engels, Spaans of Nederlands. Wat onze app uniek maakt, is de intuïtieve manier waarop kinderen ermee aan de gang gaan en zo een taal leren. Het is een unieke combinatie van gaming en leren.”

En hoe willen jullie dat uitbreiden?

“We werken momenteel aan een nieuwe feature: een interactieve ‘napraatpapegaai’, waarmee kinderen gestimuleerd worden om niet alleen te luisteren maar ook zelf actief te praten en zo de taal nog beter onder de knie krijgen en hun uitspraak verbeteren. Zo brengen we taal tot leven! De app is trouwens ook een uitkomst voor nieuwkomers in Nederland. Hij wordt dan ook heel positief ontvangen door nieuwkomersscholen waar kinderen nog Nederlands moeten leren. Op het moment dat een school een abonnement afsluit voor de leerlingen, dan mogen kinderen ook thuis verder oefenen.”

Hoe betrekken jullie scholen bij jullie product?

“Scholen hebben een gratis proefperiode, zodat ze de app zonder verplichtingen kunnen proberen. We zien dat dit erg goed werkt. Daarnaast starten we eind deze maand met een telemarketeer die scholen actief gaat benaderen. Dit zal ons helpen om nog meer scholen aan te sluiten, want de scholen die we tot nu toe spreken zijn al overtuigd van de meerwaarde van onze app.”

Wat maakt jullie app uniek?

“Onze app combineert educatie, gaming en entertainment op een manier die kinderen én ouders aanspreekt. We hebben de magie van storytelling en gamification geïntegreerd, zodat kinderen spelenderwijs leren zonder dat ze doorhebben dat ze bezig zijn met taalstudie. Elk continent in de app heeft zijn eigen personages, spelletjes en thema’s. Zo leren kinderen woordenschat in context, wat een effectieve en leuke manier is om een taal te leren.”

Kun je een voorbeeld geven van hoe het werkt, je logt in, en dan?

“Wanneer je inlogt, start je in je eigen boomhut. Daar kun je je avatar kiezen: een panda, luipaard of nijlpaard. Vanaf daar reis je met Amigo, een van onze karakters, naar verschillende werelddelen. Elk continent heeft unieke personages zoals Monito de aap in Midden-Amerika of Fanti de olifant in Azië. Kinderen spelen spelletjes die gekoppeld zijn aan taal leren, zoals woordenschat uitbreiden met thema’s als eten en drinken. Ze verdienen fruitjes die ze kunnen inwisselen voor beloningen, zoals items in Amigo’s Place. Zo blijven ze gemotiveerd.”

Wat zijn de toekomstplannen voor de app?

“We blijven de app uitbreiden met nieuwe functies, zoals een uitdagende modus voor slimme kinderen die extra stimulatie nodig hebben. Ook voegen we binnenkort zinnen en woordgroepen toe, zodat kinderen meer dan alleen losse woordjes leren. En uiteindelijk willen we de app verder internationaliseren en nog meer talen aanbieden. Dit alles terwijl we trouw blijven aan onze missie om educatie en plezier te combineren.”

En op de korte termijn?

“Op korte termijn richten we ons op Nederland als testmarkt. Ons doel is om binnen twee jaar minstens 25 procent van de basisscholen actief aan boord te hebben. In deze fase testen en leren we volop. Welke kanalen werken het beste? Hoe kunnen we de product-market-fit nog scherper maken? Als dat staat, willen we internationaal uitbreiden, met de Verenigde Staten als eerste grote stap. Amerika is een enorme markt met veel potentie. Maar we pakken het gefaseerd aan: eerst zorgen we ervoor dat onze basis klopt.”

Hebben jullie al het netwerk en de kennis om die internationale stap te maken?

“Dit is onze eerste onderneming, dus we leren enorm veel. We hebben een duidelijke visie en begrijpen dat de markt in de Verenigde Staten anders is als hier. Daarom zoeken we niet alleen investeringen, maar ook partners die ervaring hebben met internationale opschaling. De juiste kennis is minstens zo belangrijk als het kapitaal. We hebben ook al contacten gelegd met organisaties zoals Dutch Basecamp en andere partijen die de brug slaan tussen Nederland en het buitenland. Dit soort samenwerkingen kunnen ons echt helpen om stappen te maken.”

Welke nieuwe stappen staan er op de planning?

“We hebben net een grote update voorbereid: de ‘Uitdagende Modus’. Deze nieuwe feature maakt de app interactiever en daagt kinderen nog meer uit om actief te leren. Qua funding zijn we bezig met verschillende scenario’s. We hebben al een deel van ons doelbedrag van 500.000 euro opgehaald. Dit geeft ons de ruimte om door te groeien, maar mochten we nog meer funding ophalen dan kunnen we onze groei flink versnellen.”

Hoe denken jullie impact te maken op taaleducatie?

“Het leren van een tweede taal heeft enorme voordelen voor kinderen. Het verbetert hun concentratie, probleemoplossend vermogen en maakt het makkelijker om later andere talen te leren. Bovendien is er veel behoefte aan ondersteuning voor nieuwkomers in Nederland. Ons platform kan een verschil maken voor deze kinderen door hen spelenderwijs Nederlands te leren. Daarnaast is de leeftijd tussen twee en acht jaar cruciaal voor taalontwikkeling. Ons platform speelt daarop in en biedt een speelse en effectieve manier om kinderen op jonge leeftijd al met meerdere talen in aanraking te brengen.”

Wat is jullie advies aan andere ‘founders’?

“Durf risico’s te nemen, maar blijf realistisch. Zorg dat je prioriteiten stelt en focus houdt. Omring jezelf met een sterk netwerk, want kennis en ondersteuning zijn minstens zo belangrijk als financiering. En misschien wel het belangrijkste: blijf communiceren, zowel met je team als met je investeerders en klanten.”

Nog meer advies?

“Eén belangrijke les is dat je soms gewoon live moet gaan, ook al voelt het product nog niet 100 procent af. Je kunt blijven perfectioneren, maar soms moet je gewoon de markt in en feedback ophalen. We hebben geleerd om scherp te prioriteren. Als founders moet je constant keuzes maken: waar ligt de grootste impact? Wat is op dit moment het beste voor het bedrijf? En het belang van goed teamwork is ook een grote leerschool geweest. Open communicatie is essentieel: je moet dingen uitspreken en vanuit elkaars perspectief leren kijken.”

Tot slot, wat motiveert jullie het meest in deze reis?

“Het zien van de impact die we maken op kinderen en scholen is onze grootste drijfveer. Het feit dat testers — zelfs volwassenen — niet kunnen stoppen met spelen, laat zien hoe leuk en effectief de app is. Daarnaast geloven we in het belang van ouderschap en educatie, en hoe technologie dit kan versterken. Het is geweldig om te zien hoe onze visie tot leven komt.”

Over de auteur: Pieter Bas is Startup relations associate bij Fundsup.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond