-

RightsShare geeft artiesten inzicht in eigen werk

In de muziekindustrie is het binnenhalen van royalties en bewaken van merkrechten een groot probleem. Start-up RightsShare wil daar verandering in brengen en een eerlijk systeem creëren, vertelt initiatiefnemer Andy Zondervan.

RightsShare is bezig met het bouwen van een blockchainoplossing voor in eerste instantie de wereldwijde dance industrie. Door blockchain te combineren met smart contracting en AI wil Zondervan artiesten inzicht geven in wat er met hun muziek gebeurt, iets wat ze nu niet hebben. De ontwikkeling van de oplossing gebeurt in drie fases, aldus Zondervan. “De eerste is zorgen dat alle contracten met elkaar gaan samenwerken, dus dat ze smart contracts worden. De industrie is nu heel erg versnipperd en werkt slecht samen. Wat wij aan het doen zijn is door te zorgen dat de contracten met elkaar data kunnen uitwisselen zodat er direct overzicht ontstaat. Je kunt zien wat er met jouw rechten gebeurt, wie daar iets over te zeggen heeft en hoeveel geld waarnaartoe dient te vloeien. Dus dat je direct inzicht hebt in jouw complete contracting. Het gaat dan om alle royalties die artiesten moeten ontvangen maar ook om wat de platenmaatschappijen zelf ontvangen van streamingservices zoals Spotify, Deezer en Soundcloud.”

De tweede stap is het koppelen van de smart contracts aan allerlei services. “Dat doen we via distributeurs. Fuga is een heel goede daarin, ze zijn sterk in het distribueren van DJ-muziek. Met dat soort partijen kun je een koppeling maken waardoor ook de distributie inzichtelijk wordt, de hele keten en de contracten die eraan hangen.”

De derde stap is het faciliteren van uitbetalingen aan het platenlabel en/of de artiest. De keten wordt dus volledig transparant, iets waar de muziekindustrie niet om bekend staat. Zondervan vindt dat een eerlijk systeem iedereen ten goede komt. “We hebben heel veel backing. We ontwikkelen dit systeem samen met platenmaatschappijen. Black Hole Recordings is hier echt een voorloper in. Die hebben de visie dat ze een goede deal willen laten zien aan de meer dan honderd artiesten met wie ze werken. Ze kunnen met onze oplossing aantonen dat de manier van werken voor iedereen hetzelfde en eerlijk is. Wat ze hebben afgesproken, komen ze na. Dat is een heel mooie propositie. Artiesten willen hoofdzakelijk ook gewoon dat het goed is geregeld, eerlijk is en netjes werkt. Nu kun je het laten zien en niet alleen beloven.”

Oplossing moet solide zijn

De eerste fase is nagenoeg af, RightsShare is nu bezig met de tweede stap. “We zitten in closed bèta. Voor partijen met wie we dit samen hebben ontwikkeld werkt de oplossing nu. We zijn aan het ‘whitelabelen’ zodat straks meer partijen ermee kunnen werken. Er is veel animo voor een pilot maar de oplossing moet eerst solide zijn. Je kunt maar een keer bij zo’n platenmaatschappij binnenstappen en bewijzen dat je rond dit businessmodel allerlei ideeën kunt ontwikkelen.”

Eind 2019 hoopt Zondervan stap drie ook up and running te hebben. “Dan gaan we natuurlijk schalen en blijven ontwikkelen. Wat er straks gaat gebeuren is dat er dataverrijking plaats vindt vanuit andere bronnen en dat er allerlei extra’s bovenop het platform komen vanuit andere services. Dat is ook onze hoop. We willen uiteindelijk een platform zijn waar iedereen elkaar kan vinden. We beginnen met het fiksen van copyright, daarna maken we distributie inzichtelijk en vervolgens koppelen we er extra services aan. En dan wordt het een leuk feestje.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond