-

ThuisVisite: na de operatie thuis beeldbellen met de dokter

“Met ThuisVisite ben je als patiënt thuis, maar mét de dagelijkse controle vanuit het ziekenhuis”, zegt Thony Ruys. Samen met Bart van Wagensveld en Christel de Raaff heeft hij ThuisVisite ontwikkeld, speciaal voor mensen die net geopereerd zijn. “Op de langere termijn zijn kortere ziekenhuisopnames mogelijk.”

ThuisVisite geeft patiënten een gevoel van veiligheid, controle en tevredenheid. Zij revalideren thuis in plaats van in een kostbaar ziekenhuisbed. Een wearable, beeldbellen en teleconsulting geven de zekerheid dat medici een vinger aan de pols houden, zodat eventuele complicaties eerder opgespoord kunnen worden.

Begin

Wat is ThuisVisite?
“Een apparaat meet drie keer per dag de vitale functies van de patiënt: bloeddruk, hartslag en temperatuur. Via een app stuurt de patiënt het naar de arts. Daarna wordt een videoverbinding opgezet om de resultaten te bespreken. ThuisVisite was dit voorjaar te zien in Nieuwsuur – die uitzending laat goed zien hoe het in de praktijk werkt voor een patiënt.”

Waarom ben je ermee begonnen?
“ThuisVisite verkleint de kloof tussen de tijd in het ziekenhuis en de tijd thuis, en daarmee draagt het bij aan de transitie van ‘zorg in het ziekenhuis’ naar ‘zorg thuis’. Niet aan je bed in het ziekenhuis, maar in je vertrouwde thuisomgeving komt de dokter op bezoek. Dat is hoognodig, want de druk op zorgprofessionals is groot en de roep om persoonlijke zorg wordt almaar sterker.”

Hoe is het ontstaan?
“Ik ben chirurg in opleiding. Samen met andere zorgverleners merk ik dat er na een operatie onzekerheid is bij patiënten. Enerzijds bedenken ze smoesjes om niet naar huis te hoeven. Anderzijds melden ze complicaties te laat. Door deze constateringen is het idee ontstaan. In de loop van een jaar hebben we ThuisVisite geconcretiseerd, met behulp van patiënten, verpleegkundigen en ict’ers. In september 2017 ging de pilot van ThuisVisite in het OLVG West van start. Die is net afgerond.”

Wanneer wist je dat Thuisvisite levensvatbaar was?
“Dat weten we nog steeds niet. Wat helpt, zijn de resultaten van de pilot die we hielden onder tachtig patiënten. De tevredenheid is zeer hoog en de meesten zouden het anderen aanbevelen. Maar: er moet nog wel voor betaald worden. Daarom we werken nu aan een tweede studie om te bewijzen dat ThuisVisite een kortere opnameduur mogelijk kan maken.”

Waarom is dat waardevol?
“Als we aantonen dat mensen eerder naar huis kunnen met ThuisVisite, is dat zeer waardevol. Bedenk dat een plek voor een dagopname per patiënt 500 euro kost, nog afgezien van de tijd en zorg na de operatie. Het zou een behoorlijke ommezwaai betekenen als patiënten grootschalig van ThuisVisite gebruik gaan maken. Zover is het dus nog niet.”

Nu

Wat verwacht je van je deelname aan de AIA18? Waarom besloot je je in te schrijven?
“ThuisVisite valt vooral op doordat het opgericht is door zowel patiënten, verpleegkundigen als artsen. We werden benaderd door een innovatiescout van Accenture. Ook al ontbreken we als finalist, door mee te doen aan de AIA in de halve finale zijn we gestimuleerd om meer na te denken over de aanpak van het businessmodel. Dat is tot nu toe onderbelicht.”

Wat zijn nu uitdagingen, waar loop je tegenaan?
“ThuisVisite heeft potentie: patiënten willen het, zorgverleners idem. We moeten nu van pilot product worden. Door op te schalen willen we de stap gaan maken van pilot in één ziekenhuis naar introductie in het hele land. De resultaten van de tweede studie moeten daarom laten zien dat ThuisVisite zowel goede persoonlijke als goedkopere en efficiëntere zorg oplevert.”

Toekomst

Wat voor trends zie je in de markt van Thuisvisite de komende jaren?
“Momenteel is de markt uitermate geschikt voor e-health-initiatieven zoals ThuisVisite. In 2017 publiceerde Gupta Strategists een nieuwe versie van No Place Like Home, een onderzoek waaruit blijkt dat 45 procent van de zorg die nu in ziekenhuizen verleend wordt naar huis verplaatst kan worden. Dit vooral dankzij de voortschrijdende techniek: apparaten en algoritmes worden steeds slimmer.”

Wat is jouw gouden tip voor innovators?
“Dat je moet beginnen. Ergens. Mensen hebben allerlei ideeën die ze voor zichzelf houden. Daarbij is het ook niet nodig om een businessplan voor de eerste vijftien jaar te hebben. Begin en kijk hoe het loopt. Dan leer je vanzelf wat er bij komt kijken.”

*) ThuisVisite neemt deel aan de Accenture Innovation Awards 2018 in het thema Health.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond