Emerce Tech Live: wachten op Apple en Android Pay
Er gaat geen week voorbij of we lezen over de verdere uitrol van Android, Apple of Samsung Pay. Geen van deze betaaldiensten heeft tot nu toe Nederland bereikt. Wellicht ten voordele van de Nederlandse banken. Je hoort er ongetwijfeld meer over tijdens Future of Payments, onderdeel van Emerce Tech Live!
Vorige week maakte Android Pay, de betaaldienst van Google voor Android smartphones, flinke vorderingen bekend. De dienst komt nog dit jaar beschikbaar in Brazilië, Rusland, Spanje, Taiwan en Canada. Ook werd een samenwerking met PayPal aangekondigd, in aanvulling op Visa en MasterCard.
De nieuwste versie van Android Pay blijkt verder elementen te bevatten die lijken te duiden op gezichtsherkenning als functionaliteit.
Het is alweer twee jaar geleden dat Android Pay werd gelanceerd als een tegenhanger van Apple Pay. Beide standaarden zijn bedoeld voor contactloze betalingen met smartphones in fysieke winkels. Over het gebruik horen we weinig, al ondersteunen 8000 Amerikaanse Walgreen winkels Android Pay. Wel is er een nieuwe Payment API gelanceerd, zodat je je aan Android Pay gekoppelde bankkaart straks ook kunt gebruiken voor online betalingen.
Italianen kunnen sinds enkele weken contactloos betalen met hun iPhone of Apple Watch bij onder meer Autogrill, H&M en Limoni als ze hun apparaten koppelen aan betaalpassen van Boon, Carrefour en UniCredit.
De keuze voor deze betaalpassen verklapt ook een beetje het probleem van Apple Pay. De bankpassen moeten gebaseerd zijn op de systemen van Visa en MasterCard, niet Maestro, waar de meeste (ook Nederlandse) bankpassen op zijn gebaseerd.
Dat verklaart ook de langzame opmars van Apple Pay binnen Europa. Die is nu nog maar vijf landen binnen de Europese Unie te gebruiken, in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland en Spanje. Een lancering in Nederland lijkt niet aan de orde, België lijkt wel binnenkort aan de beurt te zijn.
Het is dus nog maar de vraag of diensten Android Pay, Apple Pay en ook Samsung Pay de Nederlandse betaalmarkt gaan opschudden. Ten eerste omdat al heel wat Nederlanders gewend zijn om contactloos met hun bankkaart te betalen. Ten tweede omdat de banken snel reageren op het uitblijven van deze betaaldiensten.
Nog deze zomer lanceren de Nederlandse banken (ABN AMRO, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS) hun gezamenlijke betaalapp Payconiq. Daarmee kun je betalen in winkels, maar ook geld overmaken aan vrienden. Winkels moeten wel bij Payconiq zijn aangesloten. In België, waar de app al enkele maanden in gebruik is, zijn er meer dan 25.000 winkeliers op de dienst aangesloten.
Contactloos betalen is er niet bij. Zeker niet op iPhones, omdat Apple zijn NFC chip niet ter beschikking stelt aan derden. Betalen met Payconiq werkt daarom via een linkje die de app opent. Op die manier wordt het bedrag automatisch geladen en hoef je alleen je pincode in te voeren. Betalen op basis van gps-locatie is ook mogelijk. De Payconiq-app weet waar je bent en kijkt of daar een winkel aan te koppelen is. Online kunnen consumenten via een QR-code of een directe link naar de Payconiq app de aankoop betalen. Het succes van Payconiq zal met name afhangen van het aantal winkels dat meedoet.
Sprekers op Future of Payments
Jos van de Kerkhof (ABN AMRO): Wat zijn de leerervaringen van betaalinitiatieven op de Nederlandse markt?
Jan-Willem Roest (PayPal), Thomas Brinkman (MyOrder), Erik Driessen (The Moneyer): Q&A sessie: Toekomst van Betalingsverkeer
Paul Alfing (Payments Advisory Group): Forget Payments, think Loyalty!
Gijs Boudewijn (Dutch Payments Association): Het betalingsverkeer Anno 2017
Joachim de Boer (Ginger Payments & Deonlinedrogist.nl): Panel: Nieuwe business modellen na invoering PSD2 XS2A
Rolf Visser (Acapture, via Payvision): Omnichannel payment evolution: online, offline, VR and beyond.
Jeroen Dekker (AcceptEmail): Off-site & off-time payments: de Toekomst is al overal
Future of Payments vindt plaats 30 mei in de Beurs van Berlage. Kaarten voor Emerce Tech Live hier.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Sebastian
Maestro is het probleem niet maar wat Apple vraagt. In NL vragen banken 0,05 cent standaard per Maestro en V PAY transactie ongeacht het bedrag. Apple vraag een % van het transactie bedrag.