Deel dit artikel
-

Studenten TU Eindhoven onthullen slimme mouw waarmee je elke vreemde taal kunt voelen

Studententeam HART aan de TU Eindhoven heeft een slimme mouw ontwikkeld die tekst – in welke taal dan ook – kan omzetten in trillingen. Via deze trillingen is het mogelijk om elke vreemde taal te begrijpen.

Het is zover bekend de eerste keer dat een mouw met trilmotoren wordt ingezet om te communiceren. De studenten hebben hiervoor een ‘triltaal’ doorontwikkeld, die is gebaseerd op de 39 verschillende klanken die de Engelse taal machtig is.

Een computerprogramma zet geschreven tekst om in het Engels en vervolgens in klankeenheden, die op hun beurt worden omgezet in trillingen. Elke klank heeft zijn eigen trilling. De trillingen die een gebruiker via de mouw op zijn of haar arm voelt, vormen samen woorden en zinnen.

Lisa Overdevest (student Industrial Engineering) heeft de eigen ontworpen triltaal in een maand leren interpreteren door elke twee dagen een uur te oefenen. Daardoor is zij nu in staat om via trillingen iemand te begrijpen; ze kan dus letterlijk op gevoel met mensen communiceren.

Dove mensen kunnen als eerste profiteren van de vinding, waarbij de gesprekspartner niet in het zicht hoeft te staan, iets dat bij liplezen of gebarentaal wel het geval is.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond