-

Digitale toegangelijkheid: Denk bij video-content aan doven en slechthorenden

Het belang van video in de marketingmix groeit nog altijd. Maar heb je ooit gedacht aan de miljoenen dove en slechthorende consumenten? Met verschillende stappen kun je direct beginnen met het toegankelijker maken van je video-content.

Als je bedrijf content creëert is de kans groot dat je de rol van video in de marketingmix al eens hebt besproken. En je bent niet de enige: tegen 2022 zullen online video’s meer dan 82% van al het internetverkeer van consumenten uitmaken. Volgens een rapport van HubSpot Research wil meer dan 50% van de consumenten video’s van merken zien, meer dan welk ander type content dan ook.

Doven en slechthorenden

Wie herinnert zich de gebarentolken bij de Corona-persconferenties niet? Logisch eigenlijk, maar toch iets waar velen eerder nooit over hadden nagedacht.

Terwijl voor sommigen deze toename van video heeft geleid tot het ontdekken van nieuwe interesses en gemeenschappen, heeft het voor de 52 miljoen doven- en slechthorenden in de EU juist het tegenovergestelde effect gehad: 66% van de gebruikers voelt zich gefrustreerd, teleurgesteld of buitengesloten door ontoegankelijke inhoud, en 20% van de mensen met een handicap heeft een abonnement op een streamingdienst opgezegd vanwege toegankelijkheidsproblemen.

Toegankelijkheid is iets waar elk bedrijf met een aanwezigheid op het web aan zou moeten denken, maar als je een bedrijf hebt met meer dan 20 personeelsleden of een omzet van meer dan 2 miljoen euro, heb je nog meer reden om het bovenaan in je gedachten te houden. Sinds 2016 moeten organisaties in de publieke sector voldoen aan een reeks richtlijnen voor de toegankelijkheid van webinhoud (WCAG) die zijn uiteengezet in een richtlijn van de Europese Commissie. Tegen 2025 zullen deze regels ook van toepassing zijn op bedrijven in de particuliere sector die aan de bovenstaande criteria voldoen.

Digitale toegankelijkheid is het proces waarbij digitale producten – websites, mobiele apps en andere digitale instrumenten en technologieën – voor iedereen toegankelijk worden gemaakt, zodat alle gebruikers toegang hebben tot dezelfde informatie. Voor video-inhoud varieert dit van het toevoegen van bijschriften tot het verstrekken van audiobeschrijvingen. In dit artikel zullen we ons richten op hoe je je video-inhoud toegankelijker kunt maken voor doven en slechthorenden.

Drie soorten oplossingen voor toegankelijkheid

De beschikbare oplossingen om je video-inhoud toegankelijker te maken voor doven en slechthorenden kunnen in drie categorieën worden ingedeeld: transcripties (een tekstversie van de audio van de video), bijschriften, inclusief de woorden die worden gesproken, wie er spreekt als dat niet duidelijk is (een tekstvorm van audio-informatie die gesynchroniseerd is met de visuele inhoud van de video), of ondertiteling (gesproken audio omgezet in tekst, eventueel vertaald in een andere taal, en gesynchroniseerd).

Voor videomateriaal in lange vorm – vooral als het instructiemateriaal betreft – is het een goed idee om een transcriptie met tijdscodes bij te voegen. Voor korte video-inhoud die van tevoren is voorbereid zijn bijschriften waarschijnlijk de beste oplossing.

Live video

Voor live video-inhoud, zoals webinars, wordt het lastiger. Er bestaan oplossingen voor live ondertiteling, maar die hebben wisselend succes. Uit ons onderzoek bleek dat slechts 37% van de dove en slechthorende respondenten inhoud kon begrijpen die was ondertiteld met de automatische bijschriften van YouTube (zoek op ‘YouTube naar “automatic caption fail” en je ziet waarom dat zo is).

Naast bijschriften kun je je live video toegankelijker maken voor doven en slechthorenden door te zorgen voor een stabiele omgeving met een sterke internetverbinding, weinig tot geen achtergrondlawaai en duidelijke uitspraak van de sprekers, want een goede audio-omgeving helpt ervoor te zorgen dat live audio nauwkeurig wordt getranscribeerd door YouTube voor automatische ondertiteling.

Duidelijk beeld

Het integreren van toegankelijkheid begint bovendien niet pas nadat je de inhoud hebt gemaakt. Als je bijvoorbeeld video opneemt, denk er dan aan de sprekers duidelijk zichtbaar te maken voor mensen die liplezen. Denk aan achtergrondkleuren, zodat bijschriften zichtbaar en leesbaar zijn met voldoende contrast op het scherm. Gebruik vervolgens bij het uploaden naar het internet een mediaspeler met functies zoals toetsenbordondersteuning en de mogelijkheid om de grootte, kleur en stijl van bijschriften aan te passen.

Hoewel bijschriften en transcripties je al een eind op weg helpen, moet je, om video-inhoud echt toegankelijk te maken, rekening houden met de half miljoen doven- en slechthorenden voor wie gebarentaal de eerste taal is. Momenteel ontwikkelen onderzoekers virtuele gebarentaal-avatars, die tegen de deadline van 2025 wel eens realiteit zouden kunnen zijn: vele zijn al in het prototypestadium.

Video toegankelijk voor iedereen

Als je in een bedrijf werkt dat tegen de deadline van 2025 veranderingen moet doorvoeren om aan de richtlijnen te voldoen is er nog tijd genoeg. Als je nu al begint met het integreren van digitale toegankelijkheid in je inhoud, bespaar je je over een paar jaar een hoop hoofdpijn. Met videocontent kun je je klanten op interessantere manieren benaderen en content creëren die hen kan inspireren om in actie te komen en pleitbezorger voor je merk te worden. Digitale toegankelijkheid kan ontmoedigend lijken, maar door er bij elke stap rekening mee te houden, creëer je content waar iederéén wat mee kan.

Over de auteur: Peter-Paul de Leeuw is Oprichter en CEO van Amberscript.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedInTwitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond