-

Column: Google City

Google gaat een stad bouwen met de meest geavanceerde technologische snufjes die de afgelopen jaren op de markt zijn gekomen. Een pilotproject verspreid over bijna vijf hectare waar alles – voor zover dat technisch mogelijk is – digitaal wordt gemeten en geanalyseerd. En dat in een van de welvarendste steden ter wereld: Toronto.

Supersnel wifi, miljoenen sensoren, bezorgrobots via ondergrondse tunnels, duurzame energie en zelfrijdende auto’s. De culminatie van alles waar Google zich de afgelopen jaren voor heeft ingezet, moet hier tot wasdom komen. Inclusief technologieën die ons in staat stellen om slimmer te bouwen. En ons leven nog mooier, duurzamer en met name makkelijker moeten maken.

Voor de realisatie heeft Sidewalk Labs, onderdeel van moederbedrijf Alphabet, al zo’n vijftig miljoen dollar gereserveerd. En ook lokale overheden investeren mee, maar liefst 1,25 miljard. Met medewerkers van Google als eerste gebruikers, nu het bedrijf onlangs heeft aangekondigd zijn Canadese hoofdkantoor er naartoe te verplaatsen.

Om de huidige bewoners van de stad ook hun zegje te laten doen, worden vanaf november lokaal bijeenkomsten georganiseerd. Met als doel de bereikbaarheid van de stad en de infrastructuur te verbeteren, betaalbare woningen te creëren en tegelijkertijd privacy en veiligheid te waarborgen.

Met name dat laatste is een heet hangijzer. Zo zullen door data-analyse een heleboel ‘onschuldige’ vragen worden gesteld die van grote invloed zijn op het gedrag van mensen, maar waar stedebouwkundigen maar al te graag het antwoord op krijgen. Zoals: ‘als we dit bankje naar een zonniger plekje verhuizen, gaan er dan wel mensen opzitten?’. En dat met de wetenschap dat deze stad steeds slimmer wordt naarmate er meer inwoners zijn.

Ook de alom geprezen design-principle approach krijgt er een prominente rol. Waardoor gebruikers kunnen bepalen hoe de slimme suburb er uiteindelijk komt uit te zien. Hun mening wordt tevens de graadmeter voor falen of succes. Hoe disruptief wil je het hebben?

De grootste uitdaging zit hem voorlopig in het from scratch ontwikkelen van een compleet nieuwe stad. Afgezien van de wettelijke beperkingen die nu nog een sta in de weg zijn, zal de city of the future vooral tot leven komen door de mensen die erin wonen en werken. Inclusief de gezelligheid die ze met zich meebrengen. Want als die human touch er onvoldoende is, ligt een dystopie op de loer. Geen algoritme dat daar wat aan verandert.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond