Meerkat, voorbij de hype. Wat als…
De laatste dagen heb in mijn omgeving geëxperimenteerd met Meerkat. Het is een app waarmee je live video kan streamen via je mobiele telefoon. Het eerste wat me bij mijn experimenten opviel is dat je óf heel raar wordt aangekeken óf je hebt direct fans omdat je herkend wordt als Meerkatter.
Op (internationale) blogs buitelt men over elkaar heen om hun mening te geven. Net zoals ik hier doe dus. Maar de app heeft me aan het denken gezet. Over wat Meerkat kan zijn wanneer de hype gaat liggen en de techniek vaste voet aan wal krijgt. Nu een leuke gimmick, maar wat als…
Meerkat is dus een app voor op je mobiele telefoon. En die app stelt je in staat om video te streamen via je mobiele telefoon. Live dus. Wat jij ziet, stream je ook gelijk de wereld in. Het is nauw verbonden met Twitter. Alles wat je doet op Meerkat wordt gepubliceerd via Twitter. En je volgers krijgen berichtjes van het feit dat jij (gaat) start(en) met een stream.
Er zijn geen herhalingen en er wordt ook niks opgeslagen via de app om terug te kijken. Je kunt je streams wel zelf opslaan in je telefoon.
Niets nieuws onder de digitale zon
Qua techniek is het Meerkat niet super vernieuwend. Zie hier bijvoorbeeld een artikel uit 2009 waarin Qik, Livecast en Stickam worden genoemd als livestream mogelijkheden. En met spelers als Periscope en Stre.am zijn er vandaag de dag ook voldoende andere livestream-spelers op de markt.
Maar de hype lijkt nu wel groter dan ooit door de aandacht die Meerkat kreeg op SXSW. En ook daarna, met een investering van twaalf miljoen dollar en een waardering van 40 miljoen dollar. Inmiddels waarschijnlijk nog hoger gezien de aandacht.
Onlangs las ik op NRCq een korte en simpele uiteenzetting, waarin wordt ingegaan op de industrieën die de app kan gaan beïnvloeden. En Quote vat het samen als ‘je bent je eigen televisiestation’. Zij verwijzen naar een aantal beroepsgroepen die last gaan krijgen van Meerkatters.
Voor een wat diepgaandere analyse (inclusief zeer waardevolle commentaren) kan ik een artikel op Both Sides of the Table aanbevelen. Daarin wordt ook de rol van Twitter breed uitgemeten. Want hadden zíj niet gewoon het brein achter de personal stream hype moeten zijn?
Een beetje vernuftige productinnovatie en een efficiënte marketing-motor was voldoende geweest lijkt me. Maar helaas, ze hebben onlangs Periscope over moeten nemen om de strijd de komende tijd in alle hevigheid los te laten barsten. Het doel: de livestreamer voor zich winnen.
Discussie over censuur
Het is echter niet alleen rozengeur en maneschijn als het gaat over Meerkat en de hype van livestreams via je mobiel. Bij Business Insider las ik in een artikel hoe Meerkat verboden werd op Y Combinator’s Demo Day. Dit is een evenement waar bedrijven als AirBnB en Dropbox hun oorsprong kende en waar nieuwe start-ups zich presenteren aan investeerders.
Dit jaar waren er allemaal Meerkatters op het event en zij schoten de pitches live de wijde wereld in. Na verloop van tijd kwam organisator Sam Altman het podium op met het verzoek om de livestreams te stoppen. Een discussie barstte los over transparantie, censuur en vrijheid van meningsuiting.
De stempel ‘Future of journalism’
Als we de techniek even laten voor wat het is, en ons proberen in te beelden dat de personal livestream over een jaar gemeengoed is geworden, wat zal ons dan opvallen? Nu lijkt het misschien nog allemaal vrij gimmicky en onschuldig, maar bedenk je eens wat het kán betekenen als iedereen met een mobiel gaat streamen. Vooraan bij een concert, tijdens een meet & greet, bij een ongeval op de snelweg, bij een voetbalwedstrijd of op het Binnenhof.
Jan Modaal staat naast Frits Wester. Of naast de AT5 verslaggever bij Het Maagdenhuis om verslag te doen van het vreedzame studentenprotest. Maar Jan Modaal = iedereen. Jan staat bij de deur. Jan staat in het bezette gebouw. Op het balkon. Tussen de politie. Jan is overal. En Jan laat ook alles zien. Omdat het kan.
Waar je als gewaardeerde journalist nog wel eens ethische afwegingen maakt om iets niet te laten zien of iets niet te vragen, zijn er genoeg Jannen die het daar niet zo nauw mee zullen nemen. Bij personal livestreams gaat dit volledig op de kop en zal alles beschikbaar en te bekijken zijn. Er is geen curator. Geen waakhond. Het lot van de kijker ligt in de handen van de toevallige shots die gemaakt worden door een Meerkatter. Geen regie, geen nuance, pure content. Lang leve de vrijheid toch!?
‘Een worstenbroodje of een frikadelbroodje?’
Als voorbeeld wil ik een extreem aanhalen: de Islamitische Staat. Wat als zij geen YouTube video’s meer publiceren, maar gaan livestreamen? Of wat als iedereen ter plaatse bij een mogelijke onthoofding via Meerkat een livestream opstart? Natuurlijk maak je daarbij als kijker nog steeds de afweging om te kijken of niet, maar in tegenstelling tot het kijken van een YouTube video waarbij de inhoud wordt aangekondigd en getoetst, brengt een livestream een geheel eigen spanningsveld met zich mee.
Het voorbeeld dat ik aanhaal is extreem, maar ook in alledaagse situaties zal dit zeker voor gaan komen. Bij de bakker, bij een ongeval, bij een meningsverschil bij de klantenservice. Overal waar telefoons zijn, zijn livestreams. Als dit aanslaat, zal iedereen hierin zijn of haar weg gaan vinden. Maar het zal de discussie aangaande transparantie, privacy en de toegevoegde waarde van technologie en social media wel weer gaan aanwakkeren.
Ga er gewoon mee aan de slag
Tot slot. Ik zie uit naar de vele positieve mogelijkheden van Meerkat en soortgelijke spelers. Ik denk dat consumenten er op een bijzonder creatieve manier mee om zullen gaan. En voor bedrijven en merken zal het een uitdaging worden om dit fenomeen zelf proactief in te zetten. Inmiddels worden er al veel lijstjes gepubliceerd over hoe Meerkat kan worden ingezet voor marketing doeleinden. Ik vind dat allemaal wat voorbarig. Het zijn traffic-trekkers.
Voor nu zou ik iedereen vooral aan willen sporen om er niet teveel over te lezen, maar gewoon de app te downloaden en ermee aan de slag te gaan. Experimenteren, gebruiken, testen, delen. Het feit dat je met één druk op de knop al aan het streamen bent is behoorlijk enerverend en je wordt gelijk meegenomen in de mogelijkheden die deze laagdrempelige functionaliteit biedt. En dan zien we later met z’n allen wel of het ook echt nuttig is.
Twee suggesties aan developers
Mocht Twitter Periscope snel en goed uit gaan rollen, dan voorzie ik wel dat zij een belangrijke speler worden. Door hun bestaande netwerk, de Social Graph en de integratie met andere platforms hebben ze een voorsprong, maar voor nu heeft Meerkat het subliem aangepakt. Ondanks het feit dat Twitter hen heeft uitgesloten van hun Social Graph, lijkt Meerkat nu wel de speler die de meeste brand awareness aan het verzamelen is. Zij zullen nu altijd in één adem genoemd worden met Twitter als het gaat om personal livestreams apps.
Nog twee suggesties voor ontwikkelaars:
- Maak het mogelijk om livestreams te publiceren in niche-netwerken (zoals een specifieke WhatsApp- of Facebookgroep)
- Maak koppelingen met de producten van merken als GoPro of Parrot (drones)
Komen we hiermee dichter tot elkaar?
Zoals gezegd, heb ik mijn eerste ervaringen in ieder geval als zeer prettig ervaren. Het brengt een bepaalde positieve energie met zich mee. Er zullen ook interessante nieuwe zakelijke modellen ingericht gaan worden en bestaande industrieën zullen zeker uitgedaagd worden door deze techniek. Maar gevoelsmatig is het ook een nieuwe stap in het verkleinen van de technologische afstand tussen mensen en daarmee misschien ook wel het vergroten van écht persoonlijk contact. Een veel te grote vraag voor nu, maar ik ga het wel goed in de gaten houden allemaal. Experimenteer ze!
Gerelateerde opleiding
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
Dirk
Twitter lanceert eigen livestreaming-app Periscope http://nu.nl/apps/4017393/twitter-lanceert-eigen-livestreaming-app-periscope.html
Dirk
http://thenextweb.com/opinion/2015/03/26/periscope-and-live-video-are-changing-the-internet-forever/
“Today, I saw the future and it is Periscope. The app, which only launched earlier today, had its first moment in the spotlight as an explosion rocked New York City.
Within seconds, feeds started popping up on Periscope with first-person views of the scene. I watched it unfold from afar. Then I jumped into another stream, which was a block away. Then, another stream from right in front of the explosion. …
It’s almost like next-level Twitter. Information starts flowing in and you can experience it as it happens, in real time. With Periscope, you get a whole new level of access to the events unfolding on the ground.”
Dirk
http://www.fastcodesign.com/3044312/the-infinite-like-button-is-about-to-break-the-internet
“There are two Internets. The Internet before the Facebook Like button, and the Internet after the Facebook Like button. But Twitter’s new livestreaming video app, Periscope, has introduced a new type of Like button. For lack of an official name, let’s call it the Infinite Like button. And it may change the very nature of liking things on the Internet at a time when the Internet is becoming more and more a real-time phenomenon.
Here’s how the button works: You’re watching someone’s livestream, and you tap the screen. A heart pops up. You double-tap the screen, and two hearts pop up. But if you’re really into it, you can button-mash the screen like an old Nintendo game to create a little heart volcano, in which the hearts pop up in a flurry of colors.
When you see it in play, it’s an obvious enough idea that has subtle undertones of Japan’s bubblegum-heart-infused manga culture. But here’s the thing: People love it.”
Dirk
Dit: http://mashable.com/2016/04/01/facebook-live-shooting/?utm_cid=mash-com-fb-main-link#IncagbiVfOq5