-

Column: Metaverse

De afgelopen jaren zijn er steeds meer bedrijven die bouwen aan een digitale evenknie van de werkelijke wereld. Een digital twin, zogezegd. Niet op productniveau maar de wereld als geheel.

Microsoft komt met zijn nieuwe flight simulator al een heel eind en ook een speler als Niantic weet steeds meer in kaart te brengen.

Maar niet alleen de echte wereld wordt nagebouwd en aan elkaar ‘genaaid’. Verschillende gameontwikkelaars sluiten de fantasiewerelden die vanuit games zijn ontstaan op elkaar aan. En tamelijk separaat daaraan wordt ook in cryptowereld aan dergelijke zaken gewerkt. De forse aandacht voor non-fungible tokens (NFT’s) heeft de interesse in blockchain-gebaseerde online-omgevingen vergroot. Waarbij een naam als Atari opvalt. Het legendarische gamingbedrijf beschikt tegenwoordig over een blockchain-tak dat zich in deze materie verdiept en een enorme markt verwacht.

Vooralsnog zijn het echter minder bekende namen als Decentraland, Cryptovoxels en The Sandbox die hun business flink zagen groeien. Eerstgenoemde zegt bijvoorbeeld in totaal voor al meer dan vijftig miljoen dollar te hebben verkocht, inclusief land, avatars, gebruikersnamen en wearables zoals virtuele outfits. Een stuk land van ruim veertigduizend virtuele vierkante meter ging in april van de hand voor een recordbedrag van 572.000 dollar. De gedachte van dergelijke kopers: naarmate meer mensen in deze omgevingen samenkomen, zullen percelen op centrale locaties zeer gewild zijn vanwege de hoeveelheid bezoekersverkeer.

Insiders vergelijken de haast om virtueel land te kopen met de strijd om domeinnamen in de begintijd van internet. Er zijn momenteel een paar duizend unieke landeigenaren op elk van de belangrijkste blockchain-gebaseerde platforms. Diezelfde insiders waarschuwen echter al voor het grote risico op een real world-probleem: het knappen van de NFT-bubbel en een aanstaande cryptowinter. Slechts een klein deel van de activiteiten zal economisch gezond worden, waardoor investeren hoogst risicovol is. En huidige investeerders gedragen zich ook niet conventioneel. Het blijkt veelal om nieuwe rijken uit de cryptowereld te gaan, die in plaats van ruim te cashen een groot deel van hun cryptoportefeuille behouden. Want teruggaan naar dollars is achteruitgang.

En dat werpt de vraag op of we met dit alles echt naar een andere wereld gaan of dat we ‘simpelweg’ blijven spiegelen, inclusief bestaande problemen omtrent toegankelijkheid, inclusiviteit en democratie.

* Dit artikel verscheen eerder in het meinummer van Emerce magazine (#183).

Over de auteur: Niels Achtereekte is Chef Redactie Magazine van Emerce.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond