-

Wat moet Microsoft toch met TikTok?

In de Amerikaanse pers wordt met de nodige scepsis gereageerd op het nieuws dat Microsoft de videoapp TikTok zou willen overnemen, al dan niet met partners. De app past immers totaal niet in de huidige overwegend zakelijke portfolio van Microsoft.

Toegegeven: Geen bedrijf heeft zoveel uiteenlopende communicatiesoftware als Microsoft, met Teams, Yammer en Skype om de bekendste te noemen. Van Teams moet binnenkort ook nog een consumentenversie verschijnen.

TikTok begon weliswaar als een app voor het delen van korte videofilmpjes, maar is nu meer een communicatiemedium geworden, vergelijkbaar met Instagram, waar de nadruk eerst ook lag op foto’s.

Sommigen suggereren dat er synergieën mogelijk zijn met de gamingtak van Microsoft, met name het populaire Minecraft, dat in 2014 werd ingelijfd. TikTok zou dan bijvoorbeeld ingezet kunnen worden voor onderlinge communicatie tussen gamers.

Anderen wijzen op FlipGrid, een videoplatform van Microsoft voor de onderwijswereld. TikTok heeft zelf activiteiten op dit gebied, ook wel EduTok genoemd. Die twee zouden kunnen worden geïntegreerd.

Het zou ook kunnen dat Microsoft kansen ziet voor zijn advertentieverkoop die zich nu grotendeels beperkt tot zijn zoekmotor Bing, die altijd in de schaduw van Google is gebleven.

Daar staat tegenover dat Microsoft geen ervaring heeft met sociale media buiten de zakelijke sfeer (LinkedIn). Facebook en vooral Google waren meer voor de hand liggende partijen geweest om TikTok over te nemen, hoewel ByteDance Facebook een dezer dagen nog heeft beschuldigd van plagiaat. Saillant detail: Facebook heeft ooit een bod gedaan op Musical.ly het het bedrijf dat oorspronkelijk achter TikTok zat.

Hoe Microsoft precies aan de onderhandelingstafel is uitgenodigd, blijft onduidelijk. Het zou nog steeds kunnen dat het softwarebedrijf alleen eigenaar wordt van de data die op zijn Azure servers zouden worden bewaard. Een deel van de TikTok gegevens staat sinds vorig jaar op eigen (hyperscale) servers van TikTok in Ashburn, Virginia.

Zeventig procent van de financiering van TikTok is tot nu toe geregeld door Amerikaanse verstrekkers van schuldkapitaal. Als die TikTok overnemen, wat ze vorige week zelf hebben voorgesteld, hebben ze evenzeer invloed op de verdere ontwikkeling van de app. Extra moeilijkheid is dat Microsoft ook geen zeggenschap krijgt over TikTok buiten Noord Amerika en Australië/Nieuw Zeeland. Het is onwaarschijnlijk dat er straks twee totaal verschillende versies van TikTok ontstaan.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond