-

Moeten we minderen met Social?

Steeds vaker klinkt de vraag of we ons zorgen moeten maken om het nog immer groeiende socialmediagebruik. Er wordt echter met twee maten gemeten.

Grote partijen als Facebook en Google hebben aangegeven mensen bewuster te willen maken van de tijd die ze online doorbrengen. Dit staat echter haaks op de ontwikkelingen van deze platforms en hun acquisitie-intenties. Facebook bood immers zeshonderd miljoen voor de uitzendrechten van het Indiase cricket en is nu samen met Twitter, YouTube en Amazon in de race voor de mobiele rechten van de NFL. En na de overname van kijkcijferkanon ‘Top Gear’ is Amazon nu zelfs bezig met een tegenhanger van de Formule 1. In plaats van mensen minder online actief te laten zijn, zal dit juist de airtime op de genoemde platformen alleen maar doen toenemen.

Verontwaardiging
Er is kritiek op het feit dat de sociamediabedrijven er alles aan doen om je zolang mogelijk vast te houden (lees: verslaafd maken). Maar is deze kritiek wel terecht wanneer je alle rekeningen moet betalen uit advertentie-inkomsten? Deze aanpak verschilt dan ook niet met die van televisie en radio. Tot op de seconde worden daar programma’s geanalyseerd en commercials ingepland om kijkers zolang mogelijk vast te houden. Dit leidt tot hogere kijk- en luistercijfers, wat weer leidt tot hogere advertentie-inkomsten.

Met andere woorden: er is gewoon sprake van een verschuiving van de beschikbare kijktijd in de markt. En de verontwaardiging is vooral een selectieve. Dat er al jaren uren per dag televisie wordt gekeken, vinden ‘we’ volkomen normaal. Terwijl de verontwaardiging over het gebruik van de smartphone, die veel verschillende media en functionaliteiten combineert, regelmatig oplaait.

Opvolgers
Interessanter is de ontwikkeling dat deze social platforms steeds meer hun grenzen opzoeken en zichzelf ontwikkelen tot contentontwikkelaars en -distributeurs. Waarmee ze feitelijk afstand nemen van de het predicaat ‘social media’. Het kenmerk daarvan is immers dat gebruikers de inhoud verzorgen, zonder tussenkomt van een redactie. Nu content wordt aangekocht (of zelf ontwikkeld) is de vraag hoe zij zich verder gaan ontwikkelen. Gaat YouTube de NFL prioriteren boven andere content, waardoor ze steeds meer afstappen van het ‘objectieve algoritme’?

Hoe dan ook, het aantal beschikbare vrije uren per dag zal niet veranderen. Deze uren zullen we grotendeels blijven besteden aan het consumeren van content. Vroeger op geschrift, later op televisie en via games, nu grotendeels op social media via onze smartphones. Het is altijd de voorganger die zich zorgen maakt over de opvolger. Totdat die weer door de laatste ontwikkeling wordt ingehaald.

* Dit artikel verscheen eerder in het juninummer van Emerce magazine (#166).

Beeld: michael davis-burchat (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond