-

Volop inspiratie door innovatie bij Emerce Health

De Nationale DenkTank was dit jaar bij Emerce Health aanwezig. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam vertelden verschillende sprekers over de nieuwste zorgtechnologieën en de impact daarvan op de zorg. Gezien het thema van de Nationale DenkTank 2019 was dit een zeer toepasselijk evenement.

De technologieën en ontwikkelingen die werden gepresenteerd bij Emerce Health waren dan ook een waardevolle inspiratiebron voor de mogelijke oplossingen waar de DenkTank aan werkt. Het was een kans om nieuwe technologieën en de ontwikkelingen binnen dit veld in actie mee te maken.

Enkele hoogtepunten van de dag: 

Een Nationale DenkTank-oplossing: Pacmed

Wat natuurlijk niet mag ontbreken in dit rijtje is de presentatie van oud-DenkTanker Wouter Kroeze over Pacmed. In 2014 onderzocht de Nationale DenkTank hoe Nederland gezonder kan worden met behulp van big data. Hieruit is onder andere Pacmed voortgekomen. Pacmed ontwikkelt beslissingsondersteunende tools voor de zorg op basis van big data. Inmiddels hebben ze bijna dertig man personeel in dienst en meerdere prijzen gewonnen voor de wijze waarop zij data science inzetten voor betere zorg. Hoofdboodschap van de presentatie: digitale innovatie in de zorg is hard nodig om goede zorg te kunnen blijven bieden. 

Kijkje achter de schermen bij thuisarts.nl

Thuisarts.nl, de website die vorig jaar is uitgeroepen tot populairste website, heeft plannen om te innoveren. Diverse groeiopties kwamen in de presentatie aan bod: van uitbereiden naar een andere taal tot het interactiever worden om zo de patiënt meer regie te geven. Het was inspirerend om te zien wat de visie van thuisarts.nl is en hoe ze dit hebben verwerkt tot een filmpje. Hun doel blijft hierbij het waarborgen van toegankelijke en onafhankelijke gezondheidsinformatie voor zorggebruikers en huisartsen in Nederland.

Spraak naar tekst in de spreekkamer bij de arts 

Een arts en een ICT’er zijn, onafhankelijk van een groot softwarebedrijf, bezig met de ontwikkeling van real-time spraakherkenning. Door middel van spraakherkenning worden de juiste velden automatisch ingevoerd zodat de data gebruikt kan worden. Dit kan de zorgverlener veel administratie besparen. Die tijd kan vervolgens gebruikt worden voor menselijk contact: iets wat de Nationale DenkTank belangrijk vindt in zijn visie van de digitale samenleving. De technologie staat nog in de kinderschoenen, en er zijn nog wat hobbels te overwinnen. Zo zei Martijn Bauer:  “De uitdaging is onder andere om de ontkenning te herkennen”. 

Therapie vanaf de bank met DiSofa

‘s Middags gaf DiSofa een kijkje in de keuken van de digitale GGZ. Een platform waar je basis GGZ-zorg kunt krijgen op afstand. Door een grote poel aan Nederlandse GZ-psychologen die over de hele wereld wonen, is het mogelijk om zorg aan te bieden op verschillende momenten op de dag en zelfs in het weekend. Via een videoverbinding wordt het consult gevoerd. Om het publiek te laten ervaren hoe dat gaat werd gebeld met een van de psychologen, wonend in de Verenigde Staten. Bijzonder om te ervaren en te zien dat op deze manier snel psychologische zorg kan worden geleverd op een moment dat de patiënt het uitkomt, vanaf zijn of haar eigen sofa.

Eigen ervaring met kanker basis voor de app Pinktrainer

Tot slot presenteerden oprichters René Loek en Monique van Dijk Pinktrainer, een app met trainings- en voedingsbegeleiding voor patiënten met en na borstkanker. Monique’s eigen ervaring met borstkanker leerde haar het belang van goede training en voeding bij het herstel. Zij wilde dit verder uitdiepen en uitdragen naar anderen. Samen met René ontwikkelde zij Pinktrainer. De succesvolle app won dit jaar de Nationale Zorginnovatie Publieksprijs 2019 en er volgt een uitbreiding naar prostaat- en darmkanker. Voor de Nationale DenkTank is Pinktrainer wederom een voorbeeld van brede maatschappelijke impact vanuit een kleinschalige droom.

Overige auteurs:
Féline Scheijmans, Plym de Jong, Martijn Scholtemeijer, Annemarie Berkhout, Roosje Ruis.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond