-

Zoekmachinemarketing te veel als een eiland gezien

Zoekmachines worden nog te vaak als individueel mediakanaal ingezet en behandeld. Daarmee lijkt zoekmachinemarketing een zeer effectief instrument, omdat de laatste stap in het koopproces van mensen vaak via zoekmachines gaat. Dat is niet helemaal eerlijk, meent Eduard Blacquière, Senior SEO Consultant bij OrangeValley.

Zo geeft bijvoorbeeld onderzoek van Google aan dat 67 procent van online zoekgedrag wordt beïnvloed door offline media. De uitdaging is om dit te gaan meten.

De markt van zoekmachinemarketing in Nederland mist de onderbouwing van het effect. Het lukt nog steeds veel partijen niet om het rendement van zoekmachinemarketing te meten, laat staan te voorspellen. Dit geldt primair voor adverteerders, maar ook aanbieders van zoekmachinemarketingdiensten zijn er nog lang niet volledig toe in staat.

Dat terwijl zoekmachinemarketing niet meer weg te denken is uit de mediamix. Onderzoek van Blacquière schat dat er dit jaar 480 miljoen euro wordt besteed aan zoekmachinemarketing. Dat is ongeveer de helft van de bestedingen aan TV. Maar zowel adverteerders als aanbieders slagen er niet in het effect van zoekmachinemarketing te onderbouwen.

Het is zaak om goed aan te tonen wat de invloed is van zoekmachineadvertenties op de natuurlijke zoekresultaten en vice versa. Natuurlijk is het relatief eenvoudig om het effect te onderbouwen voor zoekmachineadvertenties. Het budget gedeeld door de maximum prijs per klik is gelijk aan het aantal te verwachten bezoekers. Maar voor investeringen in de natuurlijke zoekresultaten van zoekmachines is dat lang niet zo eenvoudig. Zo weegt Google naar eigen zeggen ruim 200 factoren mee in de rangschikking van zoekresultaten. Echter, niet alle factoren zijn bekend en van de factoren die bekend zijn, is de weging onbekend. Daar ligt misschien wel de grootste uitdaging in het onderbouwen van het zoekmachinemarketingeffect.

Bovendien is integratie met andere online en offline media noodzakelijk, zowel in het meten en inzetten als de organisatie ervan. Zoekmachinemarketing wordt nu nog te veel als eiland gezien en behandeld: een gemiste kans. Pas bij integratie kan worden bepaald wat het effect van zoekmachinemarketing is.

Door Eduard Blacquière, Senior SEO Consultant bij OrangeValley

Bron foto: Eduard Blacquière (CC)

Deel dit bericht

10 Reacties

danny van der cingel at easyconcepts dot kom

intressant artikel eduard, zeker als seo consultant, "toevalig'' testen wij een oplossing om display & search te combineren, genaamd CHANNEL CONNECT 4 $EARCH wellicht intressant om eens te proberen samen en een artikel aan te wijden?

Mike Bergen

Goed Artikel. Naar mijn mening wordt er veel te veel conversie toegekend aan Google. Je kunt de invloeden van andere kanalen duidelijk terug zien in de zoektermen in analytics. Daar wordt dan relatief goedkoop op gescoord in de adwords campagne.  Neem bijvoorbeeld een banner campagne. Je ziet de termen die je hierin uitdraagt terug komen in de zoekwoorden en ook op de merknaam zal het aantal zoekopdrachten toenemen.  De CPS in Google gaat gedurende een dergelijke campagne dan ook meestal omlaag. Dit wordt in mijn ervaring echter nooit meegenomen in de analyse omdat de gewoonte is elk kanaal afzonderlijk te beoordelen.  Om tot een goede mix te komen moet je in mijn optiek dan ook kijken naar het holistische geheel. Alle kanalen versterken elkaar en hebben effect op de uiteindelijke conversie.

soboer

Organische zoekwoorden zijn heel goed te meten. Met de juiste tools weet je op welke zoekwoorden je dient te scoren. Als je een succesvolle adwords campagne runt, kan je de zoekwoorden die leiden tot conversie gebruiken voor je seo werkzaamheden.Het artikel komt over alsof internet marketing een vak is dat aan de specialisten over gelaten dient te worden. Ik kan je vertellen dat de beste internet marketeers alleen werken.

Barrie de Vries

@ Eduard: Leuk dat je dit (zoals velen voor jou) aansnijdt, maar je stelt zelf dat adverteerders en aanbieders van diensten op gebied van zoekmachine marketing (waaronder dus jijzelf/orange valley) nog lang niet in staat zijn om dit inzichtelijk te maken. Gaat je volgende column wellicht over het belang van tijdreizen voor de onderbouwing van historische feiten?

Wolter Tjeenk Willink

Leuk stukje Eduard, spijker op z'n kop denk ik. De kunst is echter inderdaad om zoals ook Barrie al aangeeft de juiste methodieken en tools te vinden die je het inzicht geven in hoe het koopproces van je doelgroep er daadwerkelijk uitziet, en welke kanalen daarin worden gebruikt.  Vorig jaar schreef ik er al een blogpost over (zie; http://www.traffic-builders.com/tblog/online-marketing/conversie-attributie-effectiever-bijsturen-van-online-marketing.html ) en de komende tijd komt het onderwerp "Conversie-Attributie" waar we het dan over hebben uitgebreid aan bod, ook tijdens het Emerce Conversion event ( http://www.conversionevent.nl/ ) op 20 april 2010 in Amsterdam.

Webshop Winkelen

Wij van http://www.Webshop-Winkelen.nl hebben diverse zoekmachinecampagnes lopen waarbij we tracken welke bezoekers converteren. Opvallend is dat het percentage relatief laag is t.o.v. bezoekers die organisch binnen komen.

Eduard Blacqui?re

@DannyKlinkt interessant, neem gerust eens contact op: http://www.edwords.nl/contact/  @MikeEens 🙂 Uiteraard is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb er ook geen kant-en-klare oplossing voor, maar stap 1 is bewustwording hiervan. Stap 2 is zo goed mogelijk meten wat de crossmedia effecten zijn. Stap 3 is dan verschillende waardes aan kanalen toe te kennen, wat op het moment veel in de aandacht staat (conversie attributie). @SoboerNatuurlijk kun je in SEO meten welke zoektermen er op welke posities staan. Ook kun je meten wat dit oplevert in bezoeken en omzet (of andere waardes).  Maar veel lastiger is het om te voorspellen wat een investering in SEO gaat opleveren. Wat levert het aanpassen van bijvoorbeeld een titel of url op? Welke hogere positie bereik je daarmee en wat levert dat vervolgens op?  De variabelen waar je in SEO mee werkt zijn complexer en uitgebreider dan bij SEA, wat dit soort vraagstukken moeilijker maakt. Dat is wat ik in dit artikel duidelijk wil maken. En ik ben niet van mening dat alleen externe specialisten dit goed kunnen. Er zijn zeker ook interne specialisten die dit beheersen. @BarrieWellicht helpt de achtergrond van dit artikel je te begrijpen wat ik bedoel: ik heb begin dit jaar mijn onderzoek naar de markt van zoekmachinemarketing in Nederland wederom uitgevoerd. Emerce vroeg me een belangrijke trend uit te lichten en daarover kort te schrijven. Het grootste gemis in de markt bleek dat men het effect van zoekmachinemarketing niet goed kan onderbouwen. Die trend beschrijf ik hier kort.  Het was niet mijn doel vernieuwend te zijn; er is inderdaad al vaker over dit probleem geschreven. Ook beweer ik niet een kant-en-klare oplossing te hebben. Maar mijn ervaring bij de mediabureaus van GroupM heeft me wel degelijk geleerd dat er 1) een effect is en dat 2) dit inzichtelijk te maken is.  Bij OrangeValley heeft dit ook onze aandacht. We vertellen ook graag over onze aanpak. Kom gerust a.s. woensdag luisteren naar onze visie tijdens de Google Analytics User Conference: http://www.gauc.nl @WolterDank. Het is zeker goed dat er steeds meer aandacht is voor dit probleem.

Barrie de Vries

@Eduard: Dat er een effect is, lijkt mij niet problematisch om vast te stellen (actie->reactie). Betrouwbaar meten wat dit effect is en dit aantoonbaar maken is niet iets wat jij/ik of mediabureaus kunnen. De reden hiervoor is heel simpel: Jij/ik en Mediabureaus hebben een commercieel belang bij de uitkomst.  Om dit echt goed te doen zou je moeten werken met een onafhankelijke, niet-commerciele partij, in lab-achtige omgeving, met MRI scans: the whole nine yards. Zoalng dat niet gebeurd blijft elke uitkomst van elk onderzoek op dit vlak het zoveelste 'wc-eend' verhaal, met extragratis paarse broek. Mijn persoonlijke mening is bovendien dat we ons allemaal eerst maar eens moeten richten op dingen die we nu al kunnen, maar nog lang niet genoeg worden gedaan. Conversie optimalisatie, attributie-modellen, search voor business en marketing intelligence doeleinden inzetten. Maw: laten we eerst maar eens de vraag beantwoorden of de aarde rond of plat is, voordat we het heelal gaan verkennen.

Luke Helaha

Eduard, erg goed en duidelijk artikel. Denk je dat momenteel Nederland achter loopt t.o.v. andere landen? Zo ja, hoe komt dat dan? Ik ben werkzaam in de SEO sector in Londen en als ik Nederlandse online marketing collega's spreek krijg ik soms het idee dat nog niet iedereen doordrongen is van het feit dat SEO onderdeel dient te zijn van je marketingmix.

Harald Heukers

Duidelijk verhaal, eens met de punten. Belangrijk om te beseffen dat transmedia en de invloed van social media op search ook steeds belangrijker wordt en andersom. Denk alleen maar aan real-time search.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond