-

Boost de performance van je website met PHP7

Ben je een webdeveloper of eigenaar van een website? En draait je website op een CMS, zoals WordPress, Joomla of Magento? Dan is het de hoogste tijd voor PHP 7. Ik heb de populairste CMS’en getest met PHP 7 en wat blijkt? WordPress is zelfs twee keer zo snel en ook Joomla en Magento tonen significant een performance boost.

Website performance

Tegenwoordig is website performance van essentieel belang. Het is natuurlijk niet alleen heel fijn voor je websitebezoekers dat een website snel wordt geladen. Je gaat dit uiteindelijk ook zien in cijfers, zoals bouncepercentage en conversie. Website performance is eigenlijk net als SEO, het is niet één dingetje waardoor je website boven in Google komt te staan. Met andere woorden: er is ook niet één trucje om jouw website zo snel mogelijk te maken, integendeel. Hier komt veel meer bij kijken: van het optimaliseren van afbeeldingen tot aan bijvoorbeeld http/2. Vandaag pak ik er een onderdeel uit waarmee ik je direct aantoonbare verbeteringen laat zien op het gebied van performance, namelijk PHP7.

PHP7

PHP is zoals je waarschijnlijk weet een scripttaal, dat bedoeld is om op webservers dynamische webpagina’s te creëren. PHP7 is de laatste versie, deze staat nu al bekend als de belangrijkste update sinds PHP5 in 2004. PHP7 is al enige tijd beschikbaar, maar is nu stabiel genoeg om websites op te draaien.

Performance verbeteringen

Het PHP-development team claimt dat je ongekende performance verbetering krijgt met PHP7. Dit komt voornamelijk door de nieuwe update van Zend Engine versie 3.0. Zend Engine is de kern van PHP, het zorgt voornamelijk voor memory en resource management. Dankzij deze nieuwe versie draaien applicaties zoals WordPress, Joomla en Magento sneller. Tevens kun je op je website meer bezoekers tegelijkertijd ontvangen zonder dat bezoekers hier iets van merken in de laadtijd.

Hoe heb ik getest?

Om aan te tonen dat PHP7 je website echt een performance boost geeft, heb ik een test gedraaid op drie populaire CMS-en, te weten: WordPress, Joomla en Magento. Daarbij heb ik gekeken naar request per second en laadtijd. De request per second heb ik gemeten met de Apache benchmarking tool en de laadtijd via gtmetrix.com. Alle geteste websites waren gevuld met content en de meest gebruikte plugins, verder maakte ik geen gebruik van caching plugins. Voor de request per second meting heb ik 1000 verzoeken verstuurd met 20 bezoekers tegelijkertijd.

Waarom request per second en laadtijd?

Voor het meten van de performance boost heb ik gekozen voor request per second en laadtijd. Natuurlijk kun je dit met nog veel meer andere cijfers aantonen, maar met deze cijfers kun je zeker een significant verschil aantonen.

  • Request per second = het aantal requests dat verwerkt wordt per seconde.
  • Laadtijd = De gehele benodigde tijd voordat de websitepagina geladen is.
Magento

Magento is een zwaar CMS vergeleken met Joomla en WordPress. Uit de test kwamen toch goede resultaten, ik boekte een laadtijdwinst van 0,3 seconden en het aantal request wat de website per seconden kan verwerken kreeg een boost van +57 procent.

Joomla!

Joomla! had de kleinste verbetering op het aantal request per seconde met zestien procent. Ondanks dat het een kleine verbetering is, is dit toch goed, de laadtijd werd wel twee keer zo snel.

WordPress

Het populairste en meest gebruikte CMS ter wereld kreeg een duidelijke verbetering op performance. De laadtijd ging met 0,4 seconden omlaag. Het aantal request per seconde is gestegen met zelfs 114 procent, hiermee is de boost bij WordPress het hoogst.

Moet ik nu updaten naar PHP7?

Je zou zeggen: zo snel mogelijk updaten? Dat is niet altijd verstandig Ik zou als advies willen meegeven dit eerst goed uit te zoeken en te testen of met je webdeveloper te bespreken. In PHP7 werken namelijk niet alle scripts die wel op PHP5.6 werken.

We kunnen in ieder geval stellen dat elke website een boost krijgt van PHP7 en vooral de WordPress-websites. Deze boost krijg je door een relatief simpele PHP upgrade van PHP5.6 (of lager) naar PHP7, waar geen hardware- of code-aanpassingen bij komen kijken. Overduidelijk een heel makkelijke en snelle performance verbetering.

Let er wel op dat de door mij aangetoonde resultaten geen garantie zijn voor jouw website. De resultaten zijn indicatief en tonen aan dat PHP7 je website een boost geeft. Verder is de performance sterk afhankelijk van andere factoren. Daarbij is deze test uitgevoerd op een VPS. Op een shared hosting pakket zal je al andere resultaten ondervinden, ook wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van caching plugins.

Deel dit bericht

5 Reacties

bert

Nog beter voor he website is om WordPress te dumpen. Meeste mensen gebruiken multi-editor gedachte helemaal niet. Ik heb wat sites onder mijn hoede: een single page site met 1MB aan afbeeldingen is ruim 10x zo snel als een wordpress site met nog geen 10kb aan afbeeldingen en een A4 tje met tekst. Page load is ipv 30s maar 0.2s. Server is niet ideaal, een raspberry pi met 1mb, maar het zegt wel iets. zelfgebouwde cmsen draaien als een tierelier, veel requests geen probleem, maar 1WP bezoeker legt de boel al in standje slakkengang. WP is serieus een performance/memory hog. PHP 7 of niet.

bert

Oh, en als je stroomverbruik wordpress doorrekent, alle wp sites samen gebruiken de stroom van een stad als Amsterdam. Zonder WP zou dit pak m beet een dorp als Elst zijn.

Arie vd Giesen

Waarom is er getest met gtmetrix.com, die werkt vanuit Test Server Region: Vancouver, Canada.
Daar vandaan heb je geen goede representatieve performance meting voor je website (die gehost wordt in Nederland).
Draai je in de AWS cloud, dan meet GTmetrix je performance vanuit Canada voor je website in Canada of Londen, Ierland of Frankfurt. !
Dat is dus HEEL anders dan voor je echte bezoekers die in Nederland zitten.
Beter kun je je Nederlandse performance meten met webpagetest.org en dan Amsterdam kiezen.

Elmer

@Arie Ik had erbij moeten vermelden dat de laadtijd is getest met GTmetrix PRO (de betaalde versie). Hiermee kun je testen vanaf verschillende locaties. Echter toont mijn testmethode (Apache benchmarking tool + GTmetrix) wel degelijk een performance verbetering met PHP7 en daar was het me om te doen. Je hebt gelijk dat je vanaf Amsterdam andere resultaten naar voren krijgt dan vanuit Canada, maar toch zul je hier ook significant een verschil zien in het gebruik van PHP7.

@Bert Een ieder zijn voorkeur natuurlijk. Wel belangrijk om te weten dat veel grote websites (wereldwijd) draaien op WordPress en toch een snelle laadtijd behalen. Dit toon ik ook aan in mijn test, met een WordPress website die is gevuld met een paar mb aan foto’s en teksten. Ik ben het wel met je eens dat je met een zelfgebouwd CMS de performance nog meer zelf in de hand hebt, maar dat neemt niet weg dat een WordPress website je gewoon wel een uitstekende website performance kan bieden, er komt natuurlijk meer bij kijken.

Tim

Naast PHP7 en de laatste versie van WordPress bepalen ook de hoeveelheid plug-ins de responsetijd van de website. Veel WordPress websites worden voorzien van veel plug-ins om snel functionaliteit toe te voegen. Sommige plug-ins zijn niet efficiënt ontwikkeld of worden altijd ingeladen terwijl ze niet nodig zijn.

Op shared hosting wordt snel gebruik gemaakt van plug-ins als autoptimize / wp super cache / wp smush. Alle drie goede plug-ins maar deze kunnen weer vervangen worden door de betaalde wp-rocket plug-in die vrijwel het zelfde doet.

Voor optimaal resultaat is de mix van server + core + plug-ins + thema heel belangrijk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond