-

Eindelijk: EU verlaagt bankprovisies betaalkaarten

De Europese Unie heeft eindelijk voorstellen aangenomen om maxima te stellen aan tarieven voor (online) kaartbetalingen. Daarnaast moeten tarieven transparanter worden gemaakt en krijgen winkeliers meer keuzevrijheid bij kaartacceptatie. Wat betekent dat voor het online betalingsverkeer?

Eerst maar het goede nieuws: De wetgeving levert Europese consumenten naar verwachting een jaarlijkse besparing van zes miljard euro. Bij Nederlandse consumenten gaat het om een bedrag van 56 miljoen euro per jaar. De hogere kosten hoeven immers niet meer te worden doorgerekend. De tarieven krijgen een plafond van 0,2 procent voor bankkaarten en 0,3 procent voor credit cards. Vooral in Duitsland en Polen zullen ze dat merken, omdat de kosten daar erg hoog liggen. Maar ook voor Nederlandse webwinkeliers is dit goed nieuws: de betalingen met een credit card vanuit het buitenland worden minder duur.

Toegegeven: in Nederland is de credit card niet de populairste betaalmethode.  Veruit favoriet voor online betalingen is iDeal, dat door 93 procent van de Nederlanders wel eens is gebruikt. 38 procent gebruikt een creditcard. En ruim een kwart betaalt online wel eens met een acceptgirokaart.

Het voorstel heeft volgens Detailhandel Nederland weinig invloed op de kosten van de Nederlandse pintarieven omdat deze al ruim onder het Europese plafond liggen. In Nederland betaalt een winkelier dankzij specifieke Nederlandse afspraken een laag vast bedrag voor een pinbetaling. In Europa ligt dit bedrag ook met de nieuwe wetgeving veel hoger.

Creditcardbetalingen blijven echter nog steeds heel veel duurder dan pin en zijn op dit punt dus onaantrekkelijk, zegt Detailhandel Nederland. Bovendien vallen juist de duurste zakelijke kaarten en kaarten van American Express of Diners (vooralsnog) buiten de wetgeving. De angst bestaat bij winkeliers dat creditcardmaatschappijen door deze onvolledige wetgeving juist de duurste kaarten gaan promoten. En dat is is natuurlijk niet wat de EU voor ogen heeft. Amex wordt trouwens vaak gebruikt voor het boeken van online tickets.

Detailhandel Nederland vindt dat de EU voet bij stuk moet houden en de wetgeving verder moet aanscherpen door tarieven blijvend te verlagen en alle type kaarten onder de wetgeving te laten vallen. Dat vindt ook Thuiswinkel.org, die nog wel een kanttekening maakt.

Het berekenen multilaterale afwikkelingsprovisies (MIF)  gebeurt op basis van een gewogen gemiddelde en dat is niet transparant voor winkeliers. Daarnaast vindt ook Thuiswinkel.org dat door de uitsluiting van bepaalde kaarten nog steeds geen concurrerend betalingsplatform gecreëerd kan worden, aangezien veelgebruikte kaarten dan niet onderworpen zijn aan de limiet voor provisies.

Natuurlijk is het beter wanneer er een soort Europese iDEAL zal ontstaan. Betalen met creditcard blijft, maar het blijft een risicovolle methode met kans op fraude.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond