Deel dit artikel
-

Fremantle (RTL Group) verwerft meerderheid in Divimove

RTL-dochter Fremantle heeft zijn belang in YouTube-netwerk Divimove uitgebreid tot 51 procent, een succes voor de twee Nederlanders die aan de basis van het bedrijf stonden.

Anderhalf jaar na de oprichting verwierf Fremantle al een minderheidsbelang in Divimove, en nog eens anderhalf jaar later wordt dat in een meerderheid omgezet. Dat maakte de RTL-dochter, naar nu blijkt, eind vorige week bekend.

Hoeveel geld er met de transactie is gemoeid, houden de partijen voor zich, maar gezien de waarderingen van concurrenten zal het makkelijk om meerdere miljoenen gaan.

Divimove is een bedrijf dat populaire YouTube-kanalen van onafhankelijke vloggers bundelt en als pakketje aanbiedt aan adverteerders. Het is ongeveer wat zenders doen voor producenten op televisie, maar dan op YouTube. Vandaar de interesse van RTL in deze materie.

Het bedrijf is gevestigd in Berlijn en komt uit de koker van Sebastiaan van Dam, Brian Ruhe (Nederlanders) en hun Duitse compagnon Philipp Bernecker.

Om vloggers te ondersteunen bij wat ze doen, begon Divimove het Shootrs. Daarbij krijgen talenten toegang tot productiefaciliteiten van gevestigde mediaproducenten. In Nederland is dat Blue Circle, in Duitsland is dat UFA. In de loop van 2015 worden meer productiefaciliteiten voor YouTubers geopend.

Divimove was begin 2014 goed voor 280 miljoen views per maand. Dat zijn er nu negenhonderd miljoen, een ruime verdrievoudiging.

RTL heeft strategische belangen in nog een aantal van deze multichannel networks (MCN). Daarnaast lanceerde het in Nederland afgelopen najaar zijn eigen MCN.

Foto: Georgie Pauwels (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond