Deel dit artikel
-

Samsung levert kwart van zijn winst in

Samsung heeft meer dan een kwart van zijn winst ingeleverd in het laatste kwartaal van 2014 als gevolg van inzakkende smartphoneverkopen. Het is het vierde kwartaal dat het Zuid-Koreaanse bedrijf een dalende winst meldt.

De winst in het vierde kwartaal kwam uit op 4,3 miljard euro. Een jaar eerder boekte Samsung nog een winst van ruim 6,4 miljard euro. Samsung verwacht voor heel 2015 geen verbetering door de ‘vertragende Eurozone economie’ en ‘financiële risico’s in opkomende landen’.

Verkopen van smartphones en tablets daalden 74 procent vergeleken met een jaar eerder door hevige concurrentie met Apple, Huawei en Xiaomi. De halfgeleiders deden het wel goed.

Het is een schril contrast met de recordcijfers die Apple dinsdag meldde. Tot overmaat van ramp heeft Apple haar marktaandeel op Samsungs thuismarkt ook nog weten uit te breiden naar 33 procent. Volgens Tim Cook ziet Apple vooral veel Android gebruikers switchen, meer dan ooit zelfs, zo vertelde hij dinsdag.

Samsung zal het aantal modellen smartphones dit jaar flink beperken en de aandacht richten op topmodellen.

Rivaal LG deed het intussen veel beter: voor heel 2014 noteerde de fabrikant van smartphones en televisies een winst van 475 miljoen dollar, een stijging van 123 procent vergeleken met 2013. Wel werden in het vierde kwartaal iets minder smartphones verscheept (15,5 miljoen) vergeleken met het derde kwartaal (16,8 miljoen).

De omzet van de mobiele tak bedroeg vorig jaar 14,26 miljard dollar, 16 procent meer dan het jaar ervoor. Of dat is te danken aan het vlaggenschip G3 is niet duidelijk. LG waarschuwt wel dat 2015 een uitdagend jaar wordt met verhevigde concurrentie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond