-

Corporate start-up Tellow groeit uit van Rabobank Moonshot tot volwassen product

Start-ups worden niet altijd op een eenzame zolderkamer geboren. Boekhoudtool Tellow is een heuse corporate start-up en is uitgegroeid tot een volwassen product en zelfstandig bedrijf. Wat startte als een innovatie binnen Rabobanks Moonshot-programma, is een onderneming geworden met een zeer scherpe doelstelling. Hoe heeft een experiment zich zo kunnen ontwikkelen? 

Met de groei van het aantal zzp’ers in ons land, neemt ook de behoefte aan slimme boekhoudsoftware toe. Een oplossing die niet alleen de basisfunctionaliteiten biedt, maar administratief werk echt uit handen neemt. Tellow richt zich op een door bedrijven vergeten groep, zegt Roel Smelt, sinds enkele maanden CEO. Behalve een facturatie- en belastingensysteem, beschikt de bijbehorende app daarom ook over een slimme scanner. Die herkent bonnetjes automatisch en zorgt ervoor dat de software deze aan de ingeladen banktransacties koppelt. Met dit gebruikersgemak neemt Tellow een deel van de administratieve last weg waarmee 1,3 miljoen zzp’ers elk kwartaal te maken hebben.

Door Tellows recente verzelfstandiging en de aanstelling van Roel Smelt als CEO gaat het bedrijf een nieuwe fase in. De start-up uit Rabobank’s innovatieprogramma maakt de software nog dit jaar beschikbaar voor klanten van andere banken. Een verandering die cruciaal is om te kunnen opschalen, verwacht hij. Smelt zegt zich daarmee te kunnen richten op ‘the one measurement that matters most’: het aantal gebruikers. Een vervijfvoudiging van de huidige vijftienduizend aanmeldingen is wat hem betreft een reële groei.

Ontwikkelkeuzes cruciaal voor groei

De basis hiervoor is gelegd tijdens Rabobank’s Moonshot-programma: een interne campagne die medewerkers uitdaagt te zoeken naar innovaties. Voor de plannen die elke pitchronde als beste uit de bus komen, is er funding beschikbaar. Opvallend genoeg is het maar weinig innovaties gegeven om van klein experiment uit te groeien tot volwassen product. Dat Tellow die zelfstandigheid wel heeft verdiend, is volgens Smelt een logisch gevolg van de focus. Al tijdens de ontwikkeling – die Move4Mobile sinds het Moonshot-programma voor haar rekening neemt – was ontzorgen het belangrijkste doel.

Geheel naar de filosofie van de lean start-upmethode, is het doel geweest om in zeer hoog tempo live te gaan met Tellow. Ontzorgen heeft vanuit ons als ontwikkelaar gezien dan twee belangrijke betekenissen. Zo is de infrastructuur vanaf moment één ingericht op groeien. Daar willen zowel de opdrachtgever als startup geen omkijken naar hebben. Door te kiezen voor de infrastructuur van Amazon Web Services en een toekomstgerichte ‘delivery pipeline’, is het nu mogelijk om snel de test-, acceptatie- en productiefase te doorlopen. Binnen een half uur is iets live te brengen. In de automatisering hiervan zijn grote stappen gezet.

Zinvol automatiseren

Daarnaast houdt het in dat je als ontwikkelaar voor ogen moet houden wat direct noodzakelijk is om te bouwen. De uiteindelijke winst van de Moonshot-finale zorgde voor de financiële ruimte om een eerste proof of concept en later een minimum viable product te ontwikkelen. Omdat er al voldoende online tools zijn om handmatig de administratie te doen, is een belangrijk uitgangspunt geweest een alternatief te ontwikkelen voor de boekhouder. De focus lag daardoor voortdurend op het gebruikersperspectief en zaken waarvan het zinvol was ze te automatiseren. Alleen op die manier blijven alle betrokkenen zich richten op het zoeken naar onderscheidend vermogen.

Vanuit de business worden er uiteraard behoeften geformuleerd. De vraag is echter of die ook allemaal dezelfde prioritering moeten krijgen. Om het tempo te behouden, moet je als ontwikkelaar pragmatiek adviseren. En daarvoor het vertrouwen winnen en ook krijgen. Een simpel voorbeeld: een module voor de btw-aangifte leek voor de eerste livegang een vereiste. Terwijl zo’n functie voor gebruikers pas echt noodzakelijk is bij afronding van het eerste kwartaal. Door de ontwikkeling creatief iets uit te stellen ontstond ruimte voor andere urgentere behoeften.

Die continue aandacht voor gebruikers, zo merkt CEO Smelt inmiddels, stelt Tellow nu in staat om de software zeer gericht als slimme assistent voor zzp’ers door te ontwikkelen.

Slimme scanner

Naast een facturatiemodule, banktransacties, rapportages en nuttige updates bevat Tellow een unieke functionaliteit om via de smartphone bonnetjes te scannen. Wie onderweg is en zakelijk pint, krijgt – ingegeven door de zojuist geregistreerde banktransactie – vlak erna een notificatie. De app adviseert daarmee om direct het bonnetje in te scannen. Precies op het moment dat zo’n bericht relevant is dus. Een algoritme koppelt met behulp van een beeldherkenningstechniek de regels op de bon aan de juiste kostenposten en matcht het bonnetje zelfstandig met de banktransactie. 

Snelheid die tech start-up past

Niet alleen de focus op de gebruiker hebben Tellows ontwikkeling succesvol gemaakt. Ook het werken in korte cycli heeft daar een aanzienlijke invloed op gehad. Hoewel het doorgaans gebruikelijk is om met twee scrumteams te werken – en de één sprint, terwijl de anderen de volgende voorbereiden – was dit in de context van de sneltreinvaart onmogelijk. Daarop is besloten te werken met sprints van een week. Door met één klein scrumteam real-time gedragsdata en feedback te verzamelen en vervolgens zelfstandig knopen door te hakken, is de snelheid behouden die passend is voor een tech-startup.

Een mooie bijkomstigheid daarvan is dat proefgebruikers vanaf dag één dagelijks voorzien zijn van nieuwe releases. Suggesties om de functionaliteiten te verbeteren, zijn zo in hoog tempo verwerkt. Dit creëert niet alleen een zichtbare betrokkenheid onder de early adopters. De aanpak leidt er ook toe dat de reeds bedachte features zijn te perfectioneren. Hiermee neemt met iedere sprint ook de druk op de supportafdeling af.

Om niet iedere drie jaar een deel opnieuw te moeten ontwikkelen is uitgebreider dan gewoonlijk onderzoek gedaan naar nieuwe en op dat moment nog experimentele technieken. Daarbij is niet altijd op safe gespeeld, maar juist gekozen voor toekomstperspectief. De soms gewaagde keuzes betalen zich nu uit. Het boekhoudpakket is dit najaar bijvoorbeeld voorzien van een Zeker Online Award  – een belangrijk keurmerk dat mede door de Belastingdienst is ontwikkeld. Dat maakt Tellow, niet alleen een van de weinige maar ook de snelste in het behalen van dit certificaat. Aan de hand van ruim 280 normen zijn de juridische, functionele en veiligheidsaspecten onder de loep genomen. Als zevende van de ruim driehonderd Nederlands boekhoudpakketten heeft Tellow het kerkmerk toegekend gekregen.

Focus op groei en volgende innovaties

De verzelfstandiging van Tellow luidt ook de ontwikkelaars een nieuwe periode in. CEO Roel Smelt heeft een CTO aangetrokken die met een eigen team van programmeurs aan de doorontwikkeling gaat werken. Na de volledige bouw van de onderneming, staat straks de kennisoverdracht centraal. Ook gaan Tellow en Move4Mobile samen op zoek naar de volgende innovaties.

Met behulp van alle data verwacht Smelt nog meer vernieuwingen te kunnen brengen. Hij ziet een toekomst voor zich waarin Tellow ook een marktplaats is. Zo zouden zzp’ers bijvoorbeeld real-time een krediet op een factuur kunnen krijgen. Of zijn gebruikers als collectief in staat bedrijven om een aanbieding te vragen. Hoewel de invulling daarvan nog niet concreet is, staat in ieder geval één ding vast. De voormalige Moonshot wil de administratieve last nog meer wegnemen. Door te blijven innoveren groeit het platform dan uit tot volwaardige financieel assistent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond