-

Zo kan je omnichannelstrategie offline verkoop stimuleren tijdens de feestdagen

Online verkoop blijft groeien, maar wanneer is offline verkoop een belangrijke pijler? Inderdaad, tijdens de feestdagen. Drie op de vier mensen koopt dan iets bij een winkel waar ze nog niet eerder hebben gekocht. Om hier het maximale uit te halen, dienen verkopers inzicht te hebben in de bredere impact van hun online marketing en omnichannelstrategie.

De feestdagen zijn traditioneel voor verkopers de belangrijkste periode van het jaar. Sinterklaas, Kerst, Black Friday en Cyber Monday bieden ongeëvenaarde mogelijkheden om klanten te winnen. Digitale kanalen hebben invloed op meer dan 86 procent van deze klanten en bieden kansen die je niet kunt laten liggen.

Consumenten zijn zeer actief tijdens deze periode: drie op de vier mensen koopt iets bij een winkel waar ze nog niet eerder iets hebben gekocht. Merken die niet aan verwachtingen voldoen en geen naadloze ervaring bieden, lopen kansen mis. Dus hoe haal je het allerbeste uit de laatste maanden van 2018?

Een uitstekende e-commerce-ervaring voor klanten is eerste prioriteit. De basisprincipes voor online winkels zijn niet veranderd: je moet ervoor zorgen dat je merk op de juiste momenten en via de juiste kanalen aanwezig is, en een snelle, betrouwbare gebruikerservaring op de website bieden.

Consumenten zoeken aan het einde van het jaar echter steeds vaker naar lokale resultaten:

90 procent van de winkelverkoop vindt nog steeds offline plaats. Maar in 2017 vloeide 74 procent van de winkelbezoeken rond de feestdagen voort uit digitale interacties. Het is daarom van essentieel belang dat je je digitale kanalen niet alleen ziet als motor achter e-commerce, maar ook als motor achter de totale verkoop.

We zien dat dit effect steeds meer gaat meespelen in de relatie tussen digitale contactpunten en transacties in fysieke winkels. In 2004 werd minder dan 13 procent van niet aan boodschappen gerelateerde transacties beïnvloed door een digitale interactie. In 2017 had 58 procent van de aankopen in de winkel een digitaal contactpunt. Deze nagenoeg vijfvoudige toename toont aan hoe centraal digitale kanalen tegenwoordig zijn voor de algehele shoppingervaring. Het maakt daarbij niet uit of het nu om klikken op een scherm of voetverkeer in fysieke winkels gaat.

Bied informatie over je bedrijf

De eerste stap richting effectieve cross-channelmarketing is ervoor zorgen dat informatie over fysieke winkels gemakkelijk online te vinden is. Een vermelding op Google Mijn Bedrijf (GMB) is een gratis manier om in contact te komen met klanten, ongeacht of dit via de telefoon, tablet of computer verloopt. Daarnaast biedt een dergelijke vermelding consumenten de mogelijkheid te zoeken naar een bedrijf via Google Zoeken en Google Maps. Winkels kunnen aangeven wat consumenten te zien krijgen, zoals openingstijden, foto’s van de winkel en online reviews.

Voorzie in een behoefte

Als klanten meteen iets nodig hebben, bezoekt nagenoeg 80 procent een fysieke winkel. De in Nederland, Denemarken, Noorwegen en Zweden beschikbare Google-advertenties met informatie over de winkelvoorraad tonen producten, de beschikbaarheid en winkelinformatie aan mensen in de buurt. Als iemand op een advertentie klikt, wordt diegene doorverwezen naar een door Google gehoste pagina die de winkelpagina wordt genoemd. Hier kunnen ze de beschikbare voorraad in de winkel controleren, de openingstijden bekijken, een routebeschrijving krijgen en meer.

Ontdek en inspireer

Een derde van de klanten vindt nieuwe inspiratie opdoen het leukste aan shoppen. Advertenties voor producten/promoties in de winkel zijn net gelanceerd voor de hierboven genoemde landen en inspireren klanten door ze de mogelijkheid te bieden uw producten te bekijken voordat ze een winkel bezoeken. Deze interactieve functionaliteit bevat een artikel-afbeelding en een overzicht van uw voorraad, inclusief de beschikbaarheid in de winkel en gedetailleerde prijsinformatie, in een mobiele lay-out waarin gemakkelijk kan worden gescrold. Met advertenties voor producten/promoties in de winkel beschik je over de brede doelgroep en meet opties van digitale advertenties om je traditionele gedrukte campagnes mee aan te vullen.

Met het nieuwe partnerprogramma voor lokale feeds kunnen winkels van elke omvang eenvoudig aan de slag met zowel advertenties voor producten/promoties in de winkel als advertenties met informatie over de winkelvoorraad. Het programma biedt aanbieders van verkooppunten of voorraadgegevens, zoals Cayan, Pointy en yReceipts de mogelijkheid om rechtstreeks met Google te communiceren. Dit betekent dat verkopers geen eigen feed met informatie over in de winkel verkochte producten hoeven te maken. Bovendien kunnen verkopers hun lokale voorraad gratis laten zien via de functie ‘Wat is beschikbaar in de winkel?’.

Beoordeel je successen

Via Google-winkelbezoeken worden geaggregeerde en geanonimiseerde gegevens geanalyseerd van een willekeurige set gebruikers die ‘Locatiegeschiedenis’ hebben ingeschakeld om de impact van online advertenties op bezoeken aan fysieke winkels te meten. De gegevens worden veralgemeniseerd om een afspiegeling van de bredere populatie te verkrijgen en worden uitsluitend gerapporteerd zodra een strikt en conservatief vertrouwelijkheidsniveau is bereikt.

De functie Winkelbezoeken blijft zich ontwikkelen: de rapporten zijn niet langer beperkt tot uitsluitend Google Zoeken en zijn nu ook beschikbaar voor het Google Display Netwerk en YouTube. De rapporten zijn actiegerichter, vatten de winkelbezoeken per winkel samen en worden in de context van de afstand tot de winkel geplaatst, zodat je locatiegebaseerde marketing kunt implementeren.

De tool voor winkelverkoop conversies is nu voor iedereen beschikbaar. Verkopers kunnen hiermee advertenties beter aan offline verkoop koppelen. Met deze tool kunnen verkopers of hun gegevenspartners gegevens over conversies in de winkel uploaden naar Google Ads voor een nauwkeurig omnichanneloverzicht van het rendement op de investering.

Een nieuwe motivatie

Omnichannelmarketing werkt het effectiefst als werknemers vanuit de hele organisatie hieraan meewerken. Als e-commerceteams alleen worden beloond voor online aankopen, is er geen incentive om innovatieve digital-to-store-campagnes uit te voeren die voor meer verkoop in de winkel zorgen. Op eenzelfde manier zouden winkelteams moeten worden beloond voor hun bijdrage aan de verkoop, inclusief aankopen die uiteindelijk online worden gedaan.

Je hebt hiervoor een ondersteunende organisatorische structuur en een vooruitstrevende mindset nodig. Met de juiste statistieken kun je je bij de merken voegen die al successen hebben geboekt. Zo hebben Sportmaster (Denemarken), Elgiganten (Zweden), Home Depot (Verenigde Staten) en Matalan (Verenigde Staten) allemaal een omnichannelstrategie ingezet. Dit heeft geleid tot een 20 procent hogere opbrengst (jaar op jaar) en toenamen in het conversiepercentage van bijna 50 procent.

De verkoop tijdens de feestdagenperiode is steeds vaker gekoppeld aan digitale strategieën en je kunt niet meer uitgaan van de strategie van het afgelopen jaar om resultaten te genereren. Naarmate digitale marketing zich verder ontwikkelt, moeten merken nieuwe technologieën en mindsets implementeren om hun campagnes ook in de toekomst succesvol te laten verlopen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond