-

De opkomst van het startup ecosysteem

Een tijdje terug dachten we misschien nog dat het een hype was; startups. Dat we (bijna) gratis aan WhatsApp ‘group chats’ deelnemen of massaal vallen voor het gebruiksgemak van Evernote, is tenslotte niet altijd te voorspellen. Inmiddels lijkt de ‘trend’ echter toch aan te houden; jonge ondernemingen experimenteren er ongeremd op los. Logge, bureaucratische bedrijven worden daardoor verruild voor organisaties met een flexibeler, meer transparante en toegankelijker aanpak.

De technologiesector loopt hierin voorop. Het is een van de weinige sectoren waar banengroei plaatsvindt, juist – of misschien wel juist dankzij – de recessie. Welk support systeem ligt aan deze anticyclische groei ten grondslag?

In januari voorzag de Europese Commissie al dat het aantal vacatures in de ICT sector – op dat moment 700.000 – verder zou oplopen bij economische groei. De OESO bevestigde dit beeld in oktober. U raadt het al; studenten van technische universiteiten krijgen inmiddels zelfs een auto aangeboden bij hun stage. Echter, laten zij nu juist degenen zijn die liever voor zichzelf beginnen.

Brad Feld, een ondernemer en investeerder uit de Verenigde Staten, schreef er een boek over; ‘Startup Communities’. Hij noemt een startup ecosysteem als een van de sleutelingrediënten voor het succes van deze ‘job creators’. Een sterk ondersteunende factor hierin is een groeiend aantal evenementen gericht op het samenbrengen van ondernemers. Een voorbeeld dat zich specifiek richt op de niche markt van startups is Startup Weekend.

Tijdens een Startup Weekend ontmoeten meer dan 80 uitvinders, economen, programmeurs en andere creatievelingen elkaar om samen te werken. Zij pitchen zelf hun ideeën, vormen teams, werken samen plannen uit en presenteren die – na 54 uur non-stop werken – aan een jury.  Startup Weekend, vernoemd naar de naam van het event, is een not-for-profit uit de VS. Sinds haar start in 2007 werden wereldwijd meer dan 1200 evenementen georganiseerd. Ruim 80.000 jonge enthousiastelingen namen hieraan deel. Het format is representatief voor de snelheid waarmee nieuwe bedrijven zich ontwikkelen. Het is een uitvloeisel van trends die we nu waarnemen zoals het delen van kennis en goederen. Het concept is schaalbaar, toegankelijk en biedt jonge mensen een uitstekende kans om samen nieuwe mogelijkheden te onderzoeken.

EventsSWGlobal

Ook de manier waarop zo’n weekend is opgebouwd is niet standaard. De organisatie wordt gevormd door vrijwilligers die vaak zelf ondernemen. Deelnemers worden dan ook actief gestimuleerd om hun producten in een vroeg stadium te testen bij potentiële klanten en aangemoedigd om workshops te volgen waar zij in rap tempo hun kennis bij kunnen spijkeren.

De oprichters van SNTMNT, BeautyBookers en Achieved realiseerden vanuit die community reeds hun dromen. Vincent van Leeuwen legt met SNTMNT  de emotie op financiële markten bloot. Hiervoor heeft zijn bedrijf een tool ontwikkeld dat aandelenkoersen voorspelt op basis van sociale media. Hij sloot twee jaar na deelname aan Startup Weekend een deal met Binck Bank.

Ingrid Sloots wist met BeautyBookers in één jaar tijd meer dan 100 salons aan zich te binden. Bezoekers aan haar platform kunnen inmiddels kiezen uit meer dan 3500 behandelingen. Zij kwalificeerde zich onder andere voor de Marie Claire Starters Award.

Rob Hermans nam deel aan en organiseerde Startup Weekend. Zijn bedrijf richt zich op informeel leren. Hij presenteerde Achieved eerder deze maand op de Startupbootcamp DemoDay in Berlijn.

De impact van dit type evenementen gaat verder dan het weekend zelf. Voorheen garandeerde een studie aan een Ivy League universiteit wellicht een topbaan. Vandaag de dag is het stempel van deelname aan zo’n ondernemersweekend ‘The New Black’. Naast de ondernemingen die gestart worden tijdens StartupWeekend, vinden deelnemers ook regelmatig een nieuwe baan. Een constructieve bijdrage tijdens zo’n evenement is tenslotte een kwalificatie die aan mentoren, partners en sponsoren niet ongemerkt voorbijgaat.

Deelnemers van Startup Weekend tonen passie, een mentaliteit van hard werken & doorzetten.  Allen doen zij ervaring op, op basis van leren door experimenteren. Zij leren de lange leercyclus te vervangen die we gewend zijn van klassieke ondernemingen door het constant en herhaaldelijk testen van hun producten op de markt.

SWUCrowd

Die community van gelijkgestemden brengt oneindig veel nieuwe combinaties en ideeën voort. Naast die nieuwe startups komen ook initiatieven binnen bestaande bedrijven versneld tot stand. Continuïteit in het startup ecosysteem is echter essentieel voor het blijvend succes ervan.  Al inspelend op deze ontwikkelingen verbinden universiteiten en hogescholen zich in toenemende mate aan ondernemersinitiatieven. Zij zien op hun beurt hoe het gebrek aan aansluiting op de arbeidsmarkt vraagt om goede begeleiding van een groeiende groep nieuwe ondernemers.

Investeerders leveren met groeikapitaal ook een financiële bijdrage aan het startup ecosysteem. Geïnspireerd door verfrissende inzichten, zien ook steeds meer gevestigde bedrijven kansen. Ook zij ontdekken hoe de investering in startups bij kan dragen aan het flexibel opereren in een veranderende markt.

Dit weekend, van 22 tot en met 24 november, vindt wereldwijd op 66 locaties een Startup Weekend plaats. Meer dan 5000 deelnemers zullen dan 54 uur lang werken aan een nieuwe startup. In Utrecht vindt het evenement dit jaar voor de derde keer plaats. Alle 100 tickets zijn uitverkocht. De beursgenoteerde vastgoedonderneming Corio is vanuit winkelcentrum Hoog Catharijne gastheer voor deze gepassioneerde pioniers. Wilt u inspiratie op doen dan zijn er alleen nog enkele kaarten beschikbaar om op de zondagavond presentaties te bekijken.

Meer informatie vindt u terug op de website van Startup Weekend Utrecht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond