-

Pakketland slaat zich goed door piekperiode in december heen

December is traditiegetrouw de drukste maand van het jaar voor de logistieke sector. Met Sinterklaas en kerst rennen pakketbezorgers zich de longen uit hun lijf. De afgelopen paar jaar zijn daar ook nog dagen als Black Friday en Cyber Monday bijgekomen, wat betekent dat de piekperiode zich nog wat verder heeft uitgebreid en al eind november begint.

Na een maand ontzettend veel pakketten te hebben verwerkt, wordt december afgesloten met de piekdrukte net voor kerst. Dit leidde in het verleden nog wel eens tot pakketgekte, waarbij pakketbezorgers het aantal pakketten niet meer aankonden, consumenten teleurgesteld waren en webshops een klachtenregen kregen van klanten die hun cadeau niet op tijd in huis hadden. Maar dit jaar was anders.

De logistieke sector was voorbereid

Uit onze Pakketradar blijkt namelijk dat in de week voor Kerstmis slechts acht procent van de pakketten vertraagd waren. Ter vergelijking: in 2021 was dit dertien procent van de pakketten. Hier is dus in het afgelopen jaar een flinke slag geslagen en zien we dat logistieke partijen dit jaar goed voorbereid waren. Wellicht klinkt acht procent nog als veel in de oren, maar als we naar een gemiddelde week kijken dan zien we tot 7,5 procent als een normale vertraging. Er zijn namelijk altijd omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat een pakketje een dag later aankomt. Denk bijvoorbeeld aan de gladheid die Nederland een paar weken terug teisterde of de aanhoudende personeelstekorten.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Maandag de meeste vertragingen

Terug naar de week voor kerst. Vooral op maandag 19 december zagen we een hoog aantal vertraagde pakketten die die dag werden afgeleverd, namelijk maar liefst 37 procent. Dit lijkt hoog, maar maandag is altijd de dag met verreweg de meeste vertragingen in de week. In het weekend worden er namelijk door minder vervoerders pakketjes opgehaald, waardoor er veel pakjes overblijven die niet binnen een dag bezorgd kunnen worden. De maandag staat er dus om bekend dat er een achterstand aan pakketjes moet worden weggewerkt.

De rest van week 51 verliep voornamelijk voorspoedig. Zo werden op dinsdag 20 december slechts twee procent van de pakketten met vertraging afgeleverd. Op woensdag liep het percentage op tot tien procent, maar op donderdag en vrijdag daalde dit alweer naar respectievelijk vier en zeven procent. De dag voor kerst werd nog negen procent van de eerder vertraagde pakjes bezorgd. De vertraagde pakketjes die week kwamen gemiddeld 1,2 dag te laat op hun bestemming aan. In week 50 was dit nog 1,9 dag. Ook buren speelden een kleine rol in de weinige vertragingen: 2,7 procent van de pakketten werd bij de buren geleverd.

Meeste vertragingen in Utrecht

Als we op provincieniveau inzoomen, zijn het vooral de inwoners uit Utrecht die zich zorgen moesten maken of hun pakket wel op tijd aankwam. Daar waren namelijk met tien procent de meeste vertragingen waar te nemen. Maar ook in Flevoland was het vlak voor de kerst nog even peentjes zweten: op 24 december werd namelijk een kwart van de pakketten (26 procent) die eerder die week vertraagd waren pas afgeleverd. Inwoners van Overijssel en Groningen hadden het minste te vrezen met respectievelijk slechts vijf en zes procent van de pakketten die vertraagd waren.

We kunnen dus wel zeggen dat het een goede decembermaand in pakketland was. Kerst viel dit jaar voor de bezorgdiensten ook gunstig: omdat eerste kerstdag op een zondag viel, hadden ze de hele week inclusief de zaterdag om de pakketten nog op tijd af te leveren. Maar er is ook gewoon ontzettend hard gewerkt in de logistieke sector om de piekperiode goed aan te kunnen. En daar zijn ze, ondanks de krapte in de arbeidsmarkt, meer dan in geslaagd.

Over de auteur: Jeroen Gehlen is medeoprichter van Wuunder.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op sociale media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond