-

Interactieve video geeft kijker de regie in handen

Interactieve video creëert, nóg meer dan lineaire video, eindeloze mogelijkheden voor online marketing, creativiteit en het vertellen van verhalen. Dit zijn de ins en outs van deze online videovorm. Welke interactieve video-platformen zijn er en wat zijn de toepassingen?

Wat is interactieve video?

Interactieve video is een erg ruim begrip. Het zijn dynamische video’s waarbij de kijker een bepaalde mate van regie krijgt. Door zijn of haar keuzes kan de kijker bepalen wat er gebeurt. Dit kan zijn door bepaalde interactieve knoppen in te drukken die in een video zitten, maar ook bijvoorbeeld door het gebruik van Augmented Reality of 360 graden video’s. 

Interactieve structuur

Interactieve structuur, ook wel branching genoemd, zorgt ervoor dat de kijker kan bepalen hoe het verhaal verloopt of welke content voor hem relevant is, door middel van verschillende scenario’s. Er zijn verschillende doeleinden waarvoor deze vorm van interactieve video geschikt is. Bijvoorbeeld voorlichtingsvideo’s, FAQ’s of voor het aanprijzen van producten.

Voorlichting

In de twee onderstaande voorbeelden wordt er gebruik gemaakt van een POV (point of view) shot. Hierdoor krijgt de kijker nog meer het gevoel dat hij aangesproken wordt en de regie in handen heeft.

Beiden campagnes richten zich op voorlichting van verdrinkingsgevaar. The Royal National Lifeboat Institution (links) laat de kijker na elke video kiezen wat hij zou doen. Aan de hand van deze keuze wordt er een nieuwe video, en daarmee een nieuw stuk van het verhaal, afgespeeld. Het begint met een avondje in de kroeg en loopt, afhankelijk van de keuze’s die je als kijker maakt, goed of slecht af. Guy Cotton, een Franse fabrikant van outdoorkleding, verpakt haar boodschap in een videogame. Door als kijker met je muis te scrollen kun je boven water blijven, maar uiteindelijk zul je verdrinken.. De call to action die volgt is duidelijk: “Whenever you go out to sea, wear your life jacket.”

Video RNLI: 

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Video Sorti en Mer:

Productvideo’s

Naast voorlichtingsdoeleinden is deze vorm van interactieve video ook goed inzetbaar bij productvideo’s.

In deze video van Maybelline kun je als kijker kiezen van welke look je meer te weten wilt komen en een tutorial wilt zien wilt zien. In dit andere voorbeeld van Maybelline kun je de video personaliseren naar je eigen huidtype en soort karakter en krijg je vervolgens tevens een tutorial te zien. Helaas kun je niet op de producten in de video klikken om ze bijvoorbeeld gelijk aan te schaffen. Maar daar zijn interactieve lagen een oplossing voor.

FAQ

Tot slot kan deze vorm van interactie ook goed werken bij FAQ video’s:

Video Interactive FAQ:

In bovenstaand voorbeeld van een Amerikaanse tandartspraktijk wordt op een heldere manier de FAQ behandeld. De kijker kan kiezen uit meest gestelde vragen die vervolgens door medewerkers beantwoord worden. Video is een veel betere manier dan eindeloos veel tekst (met eventueel plaatjes), simpelweg omdat het duidelijker is en de aandacht veel makkelijker vastgehouden wordt. Omdat het zo efficiënt is, zullen ook minder consumenten een beroep doen op de klantenservice, wat weer een kostenbesparing oplevert.

Interactieve laag

Een andere optie is het plaatsen van een interactieve laag of interactieve onderdelen over video heen. Denk hierbij aan links naar webshops, online formulieren, knoppen om een stuk video over te slaan, velden om in te typen, ‘volgende’ knoppen, links naar socialemediakanalen en de mogelijkheid tot het uploaden of downloaden van foto’s, video’s of bestanden. Deze oplossing wordt vaak gekozen wanneer men een al bestaande video interactief wil maken. Het meest voorkomend hierbij zijn interactieve elementen die doorverwijzen naar een webshop, zoals in onderstaande video van Ted Baker:

Platformen

Voor het interactief maken, analyseren en beheren van video’s en heb je een platform nodig. Naarmate interactieve video populairder wordt verschijnen er steeds meer platformen die deze services aanbieden. Sommigen doen dit gratis, zoals bijvoorbeeld YouTube, maar voor de meeste dien je een maandelijks abonnement af te sluiten.

YouTube

Youtube stelt haar gebruikers kosteloos in staat interactieve elementen aan video’s toe te voegen. Nadeel is dat deze mogelijkheden beperkt zijn tot het promoten van een video of afspeellijst op YouTube, het promoten van abonneren op je eigen of een ander YouTubekanaal en linken naar een externe website. Deze laatste optie is alleen mogelijk wanneer een kanaal duizend abonnees heeft en in de afgelopen twaalf maanden vierduizend uur is bekeken. Eerder was het mogelijk om, door middel van clicks, naar een later moment in de video te zappen. Maar, waarschijnlijk door een wildgroei aan click-outs en het niet-functioneren op mobile, heeft YouTube besloten de feature te verwijderen.

Houd er rekening mee dat als je kiest voor een videoplatform waarvoor je moet betalen, je dan ook de video moet hosten via dit platform. De interactieve video-elementen gaan namelijk verloren als je deze video op YouTube host.

Betaalde platformen

De bekendste platformen zijn HapYak (partner BrightCove), VixyVideoWistia en Wirewax. Ze bieden allemaal gelijksoortige diensten aan waarin ze de storage, hosting, analyse en interactieve software aanbieden. Hier vind je een overzicht van de meeste en grootste interactieve video platformen, inclusief een prijsindicatie. Het is de moeite waard om te vergelijken welke van deze platformen goede mobiele ondersteuning bieden, 360 graden video’s en de mate van begeleiding bij het interactief maken van video’s. Wat voor een specifiek bedrijf of merk nodig is hangt natuurlijk af van zijn of haar kennis hierover en het doel en de doelgroep van de video’s.

Toekomst

Kinderen zijn de toekomst. En kinderen houden van interactiviteit. Een belangrijk publiek om aan te spreken dus met interactieve video. Bijvoorbeeld om je nieuwste film te promoten door middel van behind the scenes-beelden:

Daarnaast is het ook belangrijk om op mobiele apparaten ondersteund te worden door je platform. De jongere generatie is hier namelijk te vinden en videogebruik op mobile devices groeit enorm. In 2021 zal 78 procent van al het mobiele dataverkeer uit video bestaan. Zorg dat je blijft innoveren. Onderstaande app, Snow Fox, bedacht bijvoorbeeld een manier van interactie met kinderen door middel van de microfoon op hun telefoon:

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond