-

Negen video’s over sales die je op weg helpen in 2020

Wanneer keek je als marketeer voor het laatst een video over sales? Naast de bekende zaken waar een marketeer zijn kennis over moet bijhouden, is het ook belangrijk om inzicht te krijgen in het salesproces.

Een groot gedeelte van het salesproces hangt tegenwoordig af van het succes van de marketingafdeling. Als je als marketeer goed samenwerkt met de salesafdeling, stijgen uiteindelijk de inkomsten van je bedrijf. Heb je al eens van ‘Smarketing’ gehoord?

Gelukkig zijn er duizenden handige video’s die je kunt bekijken, die je kennis over sales snel een enorme boost geven. Zodat je leert hoe je een gesprek begint, hoe je een lead stimuleert en hoe je uiteindelijk de deal sluit. Bedenk wel dat al die kennis niet vanzelf je hoofd binnenvliegt. En dat je wat tijd nodig hebt om het geleerde toe te passen in de praktijk.

Ik ben ervan overtuigd dat je marketingstrategie er na het bekijken van onderstaande video’s de volgende keer heel anders uitziet.

#1 TED Talk: The Puzzle of Motivation

Wat motiveert iemand om te kopen? Wat motiveert iemand om te verkopen? Verschillende factoren motiveren verschillende mensen op verschillende manieren. Dat is het vreemde van motivatie. Hoe motiveer je als marketeer iemand om iets te kopen?

In de TED Talk ‘The Puzzle of Motivation’ leer je van carrière-analist Dan Pink wat de psychologie zegt over motivatie. En hoe je dat gebruikt om iemand te stimuleren om iets te kopen. Traditionele beloningen, zoals kortingen, verliezen langzamerhand hun impact op kopers. Daarom is het tijd om nieuwe beloningen te ontwikkelen die je prospects aanspreken.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

#2 TED Talk: Simplicity Sells

Wat is nog ingewikkelder dan motivatie? Keuzes maken! Niemand is er goed in. Als consument vinden we het moeilijk om te kiezen. Auteur en presentator David Pogue gaat hier tijdens de TED Talk ‘Simplicity Sells’ op in. Hij vertelt dat klanten vooral eenvoud willen. Te veel keuzes veroorzaakt alleen maar verwarring, waardoor ze de aankoop uitstellen of zelfs helemaal niets kopen.

Dit kun je prima toepassen bij e-mail, demonstraties of verkoopgesprekken. Als je er precies achter komt wat je mogelijke koper nodig heeft, bied je alleen de een of twee best passende opties. Beperk de keuze, maar geef ze precies wat ze zoeken.

#3 TED Talk: Your Body Language Shapes Who You Are

Naast kennis over je product, moet je bij fysiek contact met je klant ook aandacht hebben voor lichaamstaal. Een verkoper gebruikt de lichaamstaal van de klant om zijn bedoelingen te achterhalen. Maar de klant gebruikt je lichaamstaal ook om te beoordelen of je betrouwbaar bent.

Sociaal psycholoog Amy Cuddy legt in de TED Talk ‘Your Body Language Shapes Who You Are’ uit dat aandacht schenken aan je eigen lichaamstaal de resultaten van je verkoopgesprekken kan verbeteren.

#4 TED Talk: How to Make Stress Your Friend

Sales kan erg stressvol zijn, maar er is een manier waarop je van die stress je vriend maakt. Stress kan namelijk een geweldige motivator zijn, zodra je weet hoe het werkt. In de video ‘How to Make Stress Your Friend’ leer je hoe je stress verandert in een behulpzame vijand. Want iedere marketeer krijgt in zijn leven met stress te maken.

Gelukkig hoeft dat niet erg te zijn. Psycholoog Kelly McGonigal beargumenteert hoe je stress van de positieve kant bekijkt. Ze laat je zien hoe het contact met andere mensen werkt als een mechanisme om stress te verminderen. Hierdoor kun je een betere marketeer worden, omdat je minder last hebt van die stress.

#5 TED Talk: How to Make Work-Life Balance Work

De meeste marketeers hebben een slechte werk-privébalans. We maken lange dagen en nemen het werk dan ook nog mee naar huis. Vaak komt dat door stress. Auteur en marketeer Nigel Marsh deelt enkele inzichten waarmee we deze vicieuze cirkel kunnen doorbreken. In de video ‘How to Make Work-Life Balance Work’ vertelt hij hoe je een gezonde balans tussen werk en privé krijgt door kleine keuzes te maken over de manier waarop we onze dag doorbrengen.

Waarom is dit belangrijk? Omdat je niet kan verwachten dat je elke dag topprestaties levert op je werk als je altijd alleen maar met je werk bezig bent. Alles in het leven draait om evenwicht. Om succesvol te zijn op je werk, moet je ook aandacht besteden aan de andere zaken in je leven.

#6 The Psyhology of Selling: 13 steps to selling that work

In de video ‘The Psychology of Selling: 13 Steps to Selling that Actually Work’ leer je dertien bruikbare stappen die je kunt gebruiken bij sales. Die stappen lopen uiteen van de manier waarop je iets brengt tot het verzamelen van informatie en het stellen van de beslissende vraag. Na het kijken van deze video, heb je dertien bruikbare stappen om je sales te verbeteren.

Een van de beste tips is stap zes, ‘creëer waarde door vragen te stellen’. Dit kun je gebruiken om een relatie op te bouwen met de klant en tegelijkertijd informatie te verzamelen die je helpt om de deal te sluiten.

#7 How to MASTER the Art of Selling

Wil je een snel en duidelijk overzicht van enkele belangrijke verkooptechnieken? Kijk dan de video ‘How to MASTER the Art of Selling’. Jordan Belfort, beter bekend als ‘the Wolf of Wall Street’, deelt zijn beste verkooptechnieken. Door het kijken van deze video doe je niet alleen belangrijke kennis op, ook zijn enthousiasme voor sales werkt aanstekelijk.

De methode die Belfort heeft gemaakt heet de ‘Straight Line Persuasion System’. “Er zijn bepaalde elementen van invloed die je op een rijtje moet hebben voordat iemand ja zegt”, vertelt hij. “Op het hoogste niveau is sales het overdragen van emotie.”

#8 How to Market and Generate Sales

De video ‘How to Market and Generate Sales’ duurt wat langer, ongeveer een uur. Maar je krijgt in dat uur wel heel veel bruikbare informatie. Het is een lezing van Victor Antonio, een van de bekendste personen in de saleswereld.

Victor is niet alleen een ervaren sales executive. Hij was ook CEO van een groot high-tech bedrijf, schreef meerdere boeken over sales en reist nu de wereld over om zijn kennis over sales te delen.

Als je deze video hebt gekeken, weet je hoe je een idee voor een product klaarmaakt om het op de markt te brengen en hoe je dat product vervolgens verkoopt. Maak dus voldoende tijd vrij om deze video helemaal te kijken. En maak ondertussen aantekeningen van Victor Antonio’s belangrijkste opmerkingen.

Balans

Als marketeer is het belangrijk dat je kennis opdoet over sales. Als je elke dag een van deze video’s kijkt, weet je straks niet alleen hoe sales werkt, maar ook hoe je balans houdt tussen werk en privé en wat belangrijk is in je leven.

Houd er wel rekening mee dat, net als bij alle andere dingen in het leven, je de tijd moet nemen om deze nieuwe ideeën in je dagelijkse leven in te passen. Maar als je die tijd neemt, is het resultaat zeker de moeite waard. Zeker als je straks aan de slag gaat met marketing automation.

Wacht, wat is video #9?

Als je al deze leerzame video’s hebt bekeken, zijn er nog een paar inspirerende sales-gerelateerde films die je kan kijken. Ja, ze zijn allemaal te bekijken op Netflix. Dus video #9 mag je helemaal zelf uitkiezen!

De beste Sales Films op Netflix
  • Wolf of Wall Street
  • Glengarry Glen Ross
  • The Pursuit of Happiness
  • White Gold
  • The Founder

Over de auteur: Joran Hofman is eigenaar van Sales Loves Marketing.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond