-

The Next Steps in Google Shopping Optimalisatie

Voor het optimaliseren van een Google Shopping campagne geeft Google je grofweg twee mogelijkheden. Je kunt keyword negatives gebruiken en biedprijzen aanpassen. In tegenstelling tot Google Adwords tekstadvertenties heb je niet de mogelijkheid om zelf op te geven op welke keyword je wilt verschijnen. Ook het inzicht in je campagneresultaten is vaak niet optimaal. Met welk product rank je, hoeveel verschillende artikelen ranken bij een zoekterm, etc? Dat je zo beperkt inzicht krijgt in je resultaten is jammer en geeft je beperkte optimalisatie mogelijkheden.

Prestaties per product en zoekterm

Er is echter een oplossing.  Een strategie waarbij je 1 advertentie per product inzet! In een eerder artikel over Google Shopping lees je meer over deze strategie. Het voordeel van de strategie is dat je per product kunt zien op welke zoekwoorden je bent verschenen. Andersom kun je zien bij welke zoekterm welke producten zijn verschenen.

In onderstaande tabel, krijg je een indruk van de inzichten die je daarmee kunt opdoen. Je ziet de aantallen kliks (eerste cijferkolom), de vertoningen, de CTR  en verderop ook het aantal conversies. Daarbij dus ook (in de derde kolom) de omschrijving van het product dat verschenen is.

Prestaties

Wat opvalt is dat één van de producten goed is voor bijna de helft van de conversies, terwijl het aandeel kliks een stuk lager ligt (47 van de 124) en het aandeel van de vertoningen nog veel lager.

Visualisatie van de uitkomsten

Als je vervolgens opzoekt welke producten dit betreft zie je dat de populairste artikelen met de meeste vertoningen, kliks en conversies die verschijnen op de zoekterm ‘miele stofzuigeronderdelen’ de volgende vier zijn:

Stofzuigeronderdelen

Kortom er verschijnen totaal verschillende stofzuigeronderdelen. De visualisatie van de producten die hoorden bij de vertoningen in Google levert je als campagnemanager al een veel beter gevoel op over wat blijkbaar wel of niet werkt. Een stofzuigermond werkt beter dan een iets als een koppelstuk of een stofzuigerslang. Als je dit weet kun je keyword negatives ook gerichter gaan inzetten. Je zet een slecht presterende term niet uit voor je campagne als geheel, maar alleen voor de producten die het minder goed doen. Uiteraard kun je ook de goed presterende producten via je bieding harder pushen.

Wat doet je concurrent?

Een volgende stap is als je de zoekterm kent, om eens te kijken welke zoekresultaten in Google verschijnen. In bijgaand voorbeeld de resultaten van een zoekopdracht op ‘miele stofzuiger onderdelen’. Door de visualisatie ga je ook nadenken waarop verschijnen met concurrenten en zou ik niet met een soortelijk product willen ranken. Het aanpassen van je titels van je producten is daarbij de moeite waard om eens te testen.

Google shopping

De toekomst

En wat als je bij je rapportage ook meteen zou meekrijgen wat de prijs is van het artikel waarop je adverteerde of je voorraadpositie? Want zou het goedkoopste product misschien niet het product zijn dat het beste klikt en als je voorraad bijna op is, wil je dan nog wel door adverteren? Dat zou pas echt mooi zijn, maar dat is ook nog even een stapje verder qua opbouw van inzichten.  Er moet natuurlijk ook nog wat te wensen overblijven.

Deel dit bericht

3 Reacties

Martijn

Interessant artikel! Eén advertentiegroep per product lijkt inderdaad de oplossing om veel meer inzicht te verkrijgen. Maar hoe hou je dit beheersbaar met 1.000-en producten?

Coen de Vries

@martijn lijkt mij een kwestie van slim automatiseren

Julia

@ Martijn: dat is inderdaad nogal lastig! En de campagnekosten zijn ook niet altijd even makkelijk onder controle te houden.

(Meer hierover trouwens: https://www.twenga-solutions.com/nl/insights/google-shopping-productvermeldingen-merk-traffic-scheiden/)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond