-

Top tien feiten en fabels over WordPress

De één gebruikt het dagelijks en verdient er zijn brood mee, de ander heeft er echt geen kaas van gegeten: WordPress. Het Content Management Systeem bestaat inmiddels veertien jaar, en maar liefst 28 procent van alle websites wereldwijd draaien erop. Je zou denken dat een dergelijk populair platform na al die jaren niet veel geheimen meer heeft, maar er zijn nog altijd een aantal hardnekkige mythes die er over WordPress de ronde gaan. In dit artikel hebben we de tien meest interessante feiten én fabels over WordPress voor je op een rijtje gezet.

  1. Het WordPress systeem is bedoeld om mee te bloggen (FABEL)

Hoewel WordPress oorspronkelijk is ontstaan als blog-software, is het inmiddels veel meer dan dat. WordPress is geschikt voor het ontwikkelen van zowel eenvoudige als complexe websites, zakelijke websites, webwinkels, blogs, portfolio sites, forums en nog zoveel meer. Wel is het zo dat de kant-en-klare sites die je op WordPress.com kunt aanmaken, wel specifiek bedoeld zijn om te bloggen. Er zitten dan ook een aantal substantiële verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org.

  1. WordPress bezit meer dan 50% van het CMS marktaandeel (FEIT)

Volgens Wappalyzer bezit WordPress inmiddels 76.4 procent van het CMS-marktaandeel. Dat wil zeggen dat van alle websites waar een Content Management Systeem achter hangt, meer dan driekwart op WordPress draait. Zelfs Joomla en Drupal, die op de tweede en derde plek staan, bezitten respectievelijk slechts 9,4 en 5,5 procent van het CMS-marktaandeel. SquareSpace, Weebly, TYPO3, Jimdo, Microsoft Sharepoint, DNN en Wix komen bij lange na niet in de buurt.

  1. Met WordPress kan ik in een handomdraai een prachtige website bouwen (FABEL)

Websites blijven maatwerk. Als een goede website bouwen echt zo simpel was, dan zouden webdevelopers geen werk meer hebben, nietwaar? Webdevelopment is een vak waar tijd in gestoken moet worden. Natuurlijk is het mogelijk om zelf een professionele website te bouwen. Maar je moet dan wel bereid zijn om de nodige tijd en moeite te investeren. Om ervoor te zorgen dat het voor iedereen mogelijk is om een website bouwen, is WordPress Handleiding in het leven geroepen. Deze website specialiseert zich in het creëren van duidelijke, Nederlandstalige (!) WordPress handleidingen voor zowel beginners als gevorderden. De handleidingen zijn te downloaden als e-books en worden geregeld geüpdatet.

  1. De naam WordPress is bedacht door een vriendin van Matt Mullenweg (FEIT)

Christine Selleck Tremoulet, een prominente blogger en vriendin van Matt Mullenweg (de oprichter van WordPress en CEO van Automattic), kwam met het idee voor de naam WordPress.

  1. Door een backup terug te zetten los je het probleem van een gehackte website op (FABEL)

Als je een backup hebt teruggezet werkt je WordPress-website meestal wel weer naar behoren. Maar dat betekent nog niet dat het probleem is opgelost! Er zit nog steeds ergens een lek, wat betekent dat je site gevoelig blijft voor hacks. Het is daarom van essentieel belang om een grondig onderzoek naar de oorzaak van de hack uit te voeren en het lek te dichten. Als je zelf niet zo goed weet hoe je dit moet aanpakken of het liever aan een professional overlaat, dan is de Website Recovery Service van WP Handleiding een aanrader. Daarmee heb je altijd iemand achter de hand die je kan helpen je website na een hack te herstellen én te voorkomen dat het nog eens gebeurt.

  1. WordPress wordt ook door overheden gebruikt (FEIT)

Mensen die in de veronderstelling zijn dat WordPress niet veilig genoeg is voor overheden hebben het mis: wereldwijd draaien er talloze overheidswebsites op WordPress! WordPress of niet, voor alle websites geldt dat het niet nemen van voorzorgsmaatregelen gelijk staat aan de voordeur van je huis open laten staan – vroeg of laat zal er iemand naar binnen wandelen die alles leegrooft.

Er is niets mis met de veiligheid van WordPress, zolang je het maar goed aanpakt. Dat betekent ten eerste een goede security plugin en WordPress firewall installeren en zorgen dat je WordPress zelf en alle WordPress thema’s en plugins altijd up-to-date houdt. Maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen om je site veiliger te maken. Denk bijvoorbeeld aan een goede hostingpartij kiezen, sterke wachtwoorden kiezen, een SSL-certificaat regelen, je WordPress loginpagina verplaatsen of verbergen, je WordPress Admin Directory beveiligen met een extra wachtwoord, en zorgen dat je geen verouderde plugins gebruikt.

  1. Als ik WordPress gebruik dan wordt mijn website goed gevonden in Google (FABEL)

Ondanks het feit dat WordPress heel veel mogelijkheden biedt op het gebied van zoekmachine-optimalisatie (SEO), betekent dat niet dat je gewoon een website kunt lanceren en dan maar verwachten dat je hoog in de zoekresultaten terecht komt. Zoekmachine-optimalisatie vergt de nodige kennis en expertise van zowel techniek als content. Bovendien is het een doorlopend proces: als je alleen in het begin aandacht besteedt aan het achterhalen van relevante keywords en het optimaliseren van je content, en er vervolgens niet meer naar omkijkt, zul je nooit hoog scoren. Wil je goed gevonden worden in Google, dan zul je hier altijd mee bezig moeten blijven. Het installeren van een goede SEO-plugin zoals Yoast SEO is een goed begin.

  1. Er zijn WordPress Events in verschillende landen (FEIT)

Officiële WordPress-evenementen worden WordCamps genoemd. In 2016 vonden er maar liefst 115WordCamp Events plaats, in verschillende 41 landen. Deze werden bezocht door in totaal zo’n 36.000 WordPress gebruikers. Ook in Nederland vinden jaarlijks meerdere WordPress-evenementen plaats. Zo wordt er dit jaar in oktober weer een WordCamp georganiseerd in de Jaarbeurs Utrecht.

  1. Je moet betalen voor WordPress (FABEL)

WordPress is open source. Dat wil zeggen dat de broncode voor iedereen beschikbaar is om te bekijken, te gebruiken en te bewerken. Maar het betekent ook dat WordPress gratis is! Waar je wel voor moet betalen zijn je hosting en je domeinnaam, maar die staan los van WordPress.

Er zijn ook veel (meer dan 50.000!) gratis WordPress-plugins te downloaden waarmee je de standaard functionaliteit van WordPress kunt uitbreiden. Wel moet je er rekening mee houden dat gratis plugins niet allemaal even goed ondersteund en up-to-date worden gehouden. Premium plugins verdienen dan ook meestal de voorkeur. Wil je per se gratis plugins gebruiken, zorg dan dat je van tevoren een aantal reviews doorleest en bekijkt of mensen tevreden zijn. Plugins die langer dan twee jaar niet geüpdatet zijn moet je altijd vermijden.

  1. Er zijn meer dan 1 miljard plugins gedownload (FEIT)

In 2015 waren er in totaal meer dan een miljard WordPress plugins gedownload. In 2016 waren dat er al 1.48 miljard! De kans bestaat dus dat de mijlpaal van twee miljard gedownloade WordPress plugins dit jaar al bereikt wordt.

Deel dit bericht

12 Reacties

bert

11: Alle WordPress sites gebruiken samen net zo veel stroom als Amsterdam (FEIT).
Als deze sites handcoded PHP zouden gebruiken blijft daar net zo veel stroom voor nodig als voor een dorp als Veldhoven (FEIT).

Arie vd Giesen

12. wordpress websites zijn meestal niet heel snel, bron: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
Test je eigen wordpress website maar eens hier in, en je komt met moeite uit op een score van 70.
dit komt ook de vindbaarheid in zoekmachines niet ten goede.
Dit komt doordat er zo veel (te veel / extra) javascript code inzit, die 80 % van de websites niet gebruikt. En die langzame javscript wordt boven de vouw geladen, dat is de oorzaak.
Uitkleden van wordpress is de enige mogelijkheid. maar dat is erg ingewikkeld.

@7. ik heb nog weinig wordpress websites gezien die goed vindbaar zijn in Google (positie 1,2 of 3).
dus niet gezocht op (deel) domeinnaam maar op inhoudelijke tekst.

Nathan Veenstra - Letterzaken

Ach Arie, ik maak uit jouw woorden op dat je geen fan bent van WordPress. Dat mag. Maar je bewering bestaat enkel uit aannames.

Ik stuur je graag een overzicht van (top 3-)posities van diverse WordPress websites, waaronder die van mijzelf. Ook op (in ieder geval voor de niche) interessante en concurrerende zoektermen als ‘zoekwoordenonderzoek’ (met of zonder spatie) of ‘facebook debug’. Ik noem er maar een paar…

Kees Lamper

Beste Arie,

Jouw mening klinkt als iemand die zelf geen ervaring met WordPress heeft maar ‘de experts zeggen’ dat het traag is en dan is het zo.

Ik ben het zeker met je eens dat er veel code geladen wordt maar dit is vaak het gevolg van budget hosting, teveel onnodige plugins en slecht geconfigureerde caching.

Ook ik nodig je van harte uit om mijn website door Google Pagespeed te halen en als je meer wilt weten stuur ik je graag nog een aantal voorbeelden, al vind je de meeste daarvan ook in mijn portfolio.

Wat betreft de zoektermen, hetzelfde verhaal. Bekijk de posities van mijn website en mocht je meer websites willen weten dan ben je van harte welkom.
Als je nog geen websites gezien hebt die goed ranken zou ik je adviseren toch nog eens een ronde te gaan maken.

Mocht je meer willen weten over het optimaliseren van WordPress websites dan ben je harte uitgenodigd voor mijn 1-op-1 training, leer ik het jou ook.

Groet,
Kees Lamper

P.s. de schrijfwijze van WordPress is met twee hoofdletters.

Maro bvba

Geachte,
Kan wordpress 20.000 artikelen aan?

Roland Demuyt
Maro

Sander Touw

Goed artikel en absoluut handig voor degenen die een WordPress website willen gaan starten. Vooral de fabels vond ik erg interessant, met name #3 (helemaal mee eens, een goede website is altijd maatwerk) en #7 (Je moet echt zelf actief aan de slag met content marketing en SEO).

Tim - Timdehoog.nl

WordPress websites worden meestal traag omdat voor alles en nog wat plugins worden geïnstalleerd. Niets mis mee omdat dit ook de kracht van WordPress is. Alleen elke plugin laad weer zijn eigen bestanden in.

Ik probeer daarom altijd zo min mogelijk plugins te gebruiken. Natuurlijk zorgt een plugin zoals WP Rocket wel voor snelheidsverbeteringen.

Ook een goede hostingpartij met snelle servers en de laatste versies van PHP en MySQL scheelt enorm.

Ik meet mijn websites bij voorkeur met https://tools.pingdom.com/

Sander

Nice post! WordPress is a Content Management System (CMS), a platform that can be used to build and maintain a website without any knowledge of coding. This software enables you to customize just about every aspect of your site.

Dutch Blue

Interessante blog! Heb je enig idee hoeveel artikelen je kwijt kunt op een WP website, zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid? Groetjes Felix.

Jan en alleman

WordPress is een gedrocht van een CMS. Iedereen die dit promoot en verteld dat het wel degelijk een goed systeem is, meer dan alleen voor bloggen, kan beter even een opleiding gaan volgen en een fatsoenlijk CMS gaan gebruiken wat daadwerkelijk bedoeld is voor complexe websites. Dit is zware bullshit. Nog nóóit zo’n kut systeem gezien. De enige die ik hier enthousiast over hoor zijn mensen zonder verstand van websites maken en huismoeders. Lekker makkelijk een thematje downloaden, wat tekst aanpassen, en klaar is kees. Maar moet de website iets meer kunnen zit je bij WordPress volledig fout. Stop eens met deze onzin te verspreiden.

Kevin

Jan en Alleman,

Op zich is met WordPress niks mis als je een bedrijf wilt bouwen, maar je moet er wel een lange tijd mee werken om het echt goed te doen. Daarom kun je het beter simpel houden en niet te veel met plug-ins etc rotzooien…

Als WordPress slecht zou zijn, zou WordPress niet het grootste marktaandeel hebben binnen de CMS markt…

Persoonlijk werk ik met een geoptimaliseerde Webbouwer die mij alle mogelijkheden geeft die ik nodig heb. Kost wat geld, maar dan heb je ook een site die je zelfstandig en simpel kunt bouwen + optimaliseren als ondernemer!.

Debby

Als je op zoek bent naar conversie verhogende software voor je eigen website gebaseerd op WordPress dan is Phoenix software ook een optie. Mijn website is ermee gemaakt. Zie: https://mijnleervermogen.nl/eigen-website-maken-met-phoenix/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond