-

AI in de praktijk: Autoscriber transcribeert en verwerkt gesprek tussen arts en patiënt

De ontwikkelingen in AI gaan snel en het potentieel is enorm. Maar hoe wordt AI precies toegepast in de praktijk? Startup Autoscriber ontwikkelt spraaktechnologie die het gesprek tussen de arts en de patiënt begrijpt en de arts ondersteunt bij het invullen van het elektronisch patiëntendossier.

Sinds zijn afstuderen werkte Koen Bonenkamp als Management Trainee bij KLM. Daarna was hij mede-oprichter van de fintech Bloqhouse en consultingbureau Cape AI. Sinds 2021 is hij de CTO van Autoscriber. Daarnaast is hij als boardmember betrokken bij Knowledgemarker en Enlabeler, een platform voor data labeling in Zuid-Afrikaanse townships.

Waar is het idee ontstaan om spraaktechnologie te ontwikkelen?

“De administratielast binnen de zorg is groot en neemt verder toe, de gemiddelde arts zit momenteel al tussen de 30 en 40% van zijn of haar tijd achter een computerscherm. Daar is iemand geen arts voor geworden en de zorg heeft deze artsen hard nodig bij de patiënt.

Autoscriber is ontstaan binnen de afdeling interne geneeskunde van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum). Een aantal internisten nam het initiatief om consultaties op te nemen en deze met AI te analyseren. Het doel was om het ‘AI-algoritme’ te leren hoe van een audio-opname een medische samenvatting te maken. Het LUMC is met een eerste proof-of-concept de markt opgegaan om partners te vinden om het product verder uit te bouwen. Jacqueline Kazmaier en ik wonnen de aanbesteding en hebben een jaar geleden Autoscriber gelanceerd.”

Wat motiveert jullie?

“Enerzijds is de positieve impact die we kunnen maken op de maatschappij enorm groot: lagere zorgkosten, gelukkige zorgverleners, maar bovenal betere zorg voor de patiënt. Anderzijds is de technologie zelf zeer interessant en ontwikkelt die zich razendsnel: elke maand zijn er nieuwe doorbraken binnen de natuurlijke taalverwerking (een vakgebied binnen de AI).”

Wat biedt Autoscriber de artsen precies?

“We hebben een webapplicatie en mobiele app ontwikkeld waarmee de arts de consultaties kan opnemen. In real-time ziet de arts niet alleen een transcriptie van het volledige gesprek op zijn scherm, er worden ook suggesties gegeven welke discrete velden van het medisch dossier ingevuld kunnen worden. Bijvoorbeeld ‘Symptoom: hoofdpijn – Aanvang: 3 weken geleden – Eigenschap: stekend’.”

Lopen jullie tegen problemen aan dat de oudere generatie artsen niet met technologie wil of kan werken?

“Vooralsnog niet maar dat komt mogelijk ook omdat we nog op relatief kleine schaal aan het testen zijn. We verwachten eigenlijk zelfs ook het tegendeel omdat met name de oude generatie die minder snel is met de computer veel profijt gaat hebben van de administratielast verlichting die onze software mogelijk maakt.”

Hoe leert de software eigenlijk?

“De software leert continu van ieder gesprek, doordat de arts suggesties overneemt of juist niet overneemt leert het algoritme steeds beter wat de relevante medische gegevens in het gesprek zijn.”

Zijn er ook voordelen voor de patiënt?

“Uit onderzoek blijkt dat patiënten veel van de informatie die de arts tijdens het gesprek deelt vergeten. Dit is niet zo gek want het onderwerp kan heel complex zijn maar vaak ook erg beladen en spannend. De software maakt het ook voor de patiënt mogelijk om het gesprek nog een keer terug te luisteren.

Daarnaast wordt door tijdgebrek nu gemiddeld minder dan 10% van het dossier volledig ingevuld, wat betekent dat er heel veel data verloren gaan. Dat zijn data die onder andere kunnen helpen bij een snellere diagnose of een gepersonaliseerd behandelplan met bijvoorbeeld minder kans op bijwerkingen.”

Hoe gaan jullie om met privacy?

“De privacy van de patiënt én zorgverlener zijn voor ons van cruciaal belang. Goede informatiebeveiliging staat dan ook centraal bij alles wat we ontwikkelen. Ook worden patiënten vooraf goed geïnformeerd en blijven zij altijd eigenaarschap houden over de data.”

Is dit ook toe te passen in de geestelijke gezondheidszorg?

“Ja, we hebben al wat verkennende gesprekken gevoerd met de GGZ.”

Wat kunnen we in het komende jaar verwachten?

“We zijn nu pilots aan het doen in een drietal ziekenhuizen. Vanaf dit najaar willen we dit aantal flink gaan opschalen om te voldoen aan de grote vraag in de markt. We gaan ook pilots starten met huisartsen en andere zorgverleners, bijvoorbeeld in de ouderenzorg.”

Hebben jullie investeerders?

“We hebben groeifinanciering ontvangen van LUMO Labs op de High Tech Campus in Eindhoven. Sindsdien is ons hoofdkantoor daar ook gevestigd. We zijn momenteel in gesprek voor een wat grotere seed-ronde en dicht bij het afronden hiervan.”

Wat is de langetermijnmissie?

“Onze focus is nu met name gericht op het besparen van tijd voor de zorgverlener. Echter, waar we het allemaal voor doen is het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Uit onderzoek blijkt dat als dossiers completer worden ingevuld we jaarlijks honderdduizenden levens kunnen redden. Wij willen hier graag een bijdrage aan leveren.”

Over de auteur: Femmie Geradts is directeur bij Startup Village. Iedere twee weken belicht ze een start-up die AI toepast in de praktijk.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedInTwitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond