-

Jorrit Ebben, Academy Het Dorp: ‘Door technologie je eigen gang kunnen gaan is een groot goed’

Hoe kun je technologie inzetten om mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk te laten leven? Met die vraag houdt Jorrit Ebben, co-founder van Academy Het Dorp zich bezig. Cruciaal is volgens hem de bewoners en zorgprofessionals betrekken bij innovatie.

In een notendop: Het Dorp is een zorginstelling in Arnhem waar mensen met een handicap zelfstandig kunnen wonen. Bij de opening in 1966 was dit een revolutionair idee. Het Dorp valt onder de verantwoordelijkheid van zorginstelling Siza. Om voorop te blijven lopen, is Academy Het Dorp opgericht, met als doel de wijk van de toekomst te ontwikkelen waar mensen met en zonder beperking prettig kunnen leven.

Jorrit Ebben is co-founder en directeur van Academy Het Dorp en gaf tijdens eHealth een update van waar hij mee bezig is. De focus ligt op dit moment op hoe de ondersteuning van zorgorganisaties en bedrijven het beste kan worden georganiseerd, aldus Ebben. “De vraag die we ons stellen is hoe we aan de ene kant kunnen zorgen dat de digitalisering en implementatie van technologie bij zorgorganisaties beter gaat. Aan de andere kant onderzoeken we hoe we bedrijven kunnen helpen om samen met de zorg die innovatie vorm te geven.”

Dit doet Academy Het Dorp vooral door kennis te verzamelen over de vaardigheden die aan de zorgkant nodig zijn om te kunnen innoveren, welke vernieuwingen en onderzoeksprotocollen nodig zijn, et cetera. Maar de basis van alles is dat de bewoners van Het Dorp mee ontwikkelen. “Dat is het allerbelangrijkste. Ik vergeet het bijna te zeggen omdat het bij ons het normaalste is wat er is. We ontwikkelen altijd samen met degenen om wie het gaat, de zorgprofessionals en de bewoners.”

IoT gaat het verschil maken

Een belangrijke ontwikkeling die het verschil gaat maken, is Internet of Things (IoT), is de overtuiging van Ebben. Dat gaat volgens hem leiden tot gepersonaliseerde zorg. “Begin 2019 zal het breekpunt zijn bereikt dat we meer losse devices hebben dan dat er tablets en telefoons zijn. Dat zien we bij ons nog veel meer toenemen. Die sensoren gaan allemaal dat huis in en dat wil je gaan managen en kunnen bijhouden, updaten, data eruit halen, enzovoorts. Dat gaat niet meer met de oude manier van werken, waarbij je alle losse dingen aan elkaar knoopt, dus er moet iets van een IT-platform voor komen. We zijn nu begonnen met kijken hoe we dat platform kunnen creëren, maar dan wel zodat je er heel veel use cases van patiënten en cliënten op kunt draaien. We willen een basis vormen waardoor het voor anderen ook gemakkelijker wordt om de use cases beschikbaar te maken.”

Als voorbeeld voor wat IoT kan betekenen voor mensen met een beperking, noemt Ebben bewoner Rik. Hij heeft ademhalingsondersteuning nodig. “De sensoren op zijn rolstoel, lijf en om hem heen maken dat we sneller weten dat Rik mogelijk ondersteuning nodig heeft omdat zijn ademhalingsapparatuur het niet meer doet. We kunnen er veel sneller bij zijn. Bovendien kan hij die ondersteuning op andere plekken dan zijn eigen huis krijgen en daardoor heeft hij dus veel meer bewegingsvrijheid.”

Het belang daarvan wordt onderschat, stelt Ebben in reactie op de vraag hoe deze toepassing van IoT zich verhoudt tot de privacy van de bewoner. “Natuurlijk moeten we privacy goed regelen, daar ben ik absoluut een voorstander van.  Maar de hele dag zorgmensen om je heen hebben heeft ook een grote impact op je privacy. Af en toe je eigen gang kunnen gaan is voor mensen met een beperking een groter privacygoed dan we ons realiseren.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond