-

Minister Andres Sutt (Estland): ‘Estland is een broedplaats voor snelgroeiende bedrijven’

Estland heeft een bijzondere staat van dienst op het gebied van startups. Veel succesvolle tech-bedrijven hebben er hun wortels. Recent verwelkomde het land zijn tiende unicorn. Reden genoeg voor een gesprek met de Estse minister van Ondernemerschap en IT.

Deze startup-statistieken maken van Estland het land met de meeste unicorns per hoofd van de bevolking. Maar voor Andres Sutt, minister van Ondernemerschap en IT, is dat geen reden om achterover te leunen. “Ik wil van Estland de beste plek ter wereld maken om zaken te doen.”

Skype, Bolt, Pipedrive Wise: allemaal voorbeelden van Estse startups die het wereldwijd meer dan goed doen. Niet gek dus dat Sutt trots is op zijn land: “Skype was het zaadje, de start van het vliegwiel dat vervolgens ging draaien. Founders en investeerders wisten ons vanaf dat moment te vinden. We zien nu een ecosysteem dat de juiste mensen aantrekt, met globale ambities, bereid om risico’s te nemen, met een goede sales pitch en uiteraard een goed idee. En dat trekt weer financiering aan.”

Strijd om talent

Maar tevreden is Sutt nog niet. “Ik wil van Estland de beste plek ter wereld maken om een business op te zetten. Wat daarvoor nodig is? Talent, dat staat voorop. Zoals alle landen heeft ook Estland te maken met de strijd om talent. Na een lange periode van globalisering zie ik nu een trend naar deglobalisering. Onder meer onder invloed van Covid doen we onze zaken dichter bij huis. Er zijn sowieso veel disruptive changes in de markt gaande, zoals in climate-tech, en dat maakt het tot een fascinerende tijd.”

Luister naar Andres Sutt in de At The Money-podcast (41 minuten) met Thomas Mensink (Golden Egg Check). In deze aflevering heeft Sutt het onder andere over waarom Estland zo’n productief startup-ecosysteem heeft en wat Nederland daarvan kan leren. Te beluisteren via elke podcast-app (zoals Spotify of Apple Podcasts) of hieronder:

At The Money podcast · #48 Andres Sutt (Minister Estonia): ‘Estonia is a breeding place for fast-growing companies’
Ruimte en natuur

Estland heeft via e-Estonia al langer een reputatie op het gebied van digitalisering van overheidsdiensten zoals e-residency en online belastingaangifte in een paar minuten. Startups zijn een steeds belangrijke doelgroep geworden om de economie verder te ontwikkelen. Elk jaar wordt bijvoorbeeld het tech-evenement Latitude59 georganiseerd, om ondernemers en investeerders bekend te maken met het ecosysteem.

Estland heeft founders en investeerders dan ook een hoop te bieden, stelt Sutt. “Wat voor ons dagelijkse kost is, is voor niet-Estlanders heel aantrekkelijk: ruimte, want dunbevolkt, schone natuur en een simpel belastingstelsel waardoor goede ideeën een kans krijgen. En Estlanders en Nederlanders lijken best op elkaar; we zijn beide praktisch en direct. Je kunt hier ook met de fiets naar kantoor komen, haha.”

Op naar 25 unicorns

“Op dit moment telt ons land tien unicorns. In 2025 moeten dat er 25 zijn. We moeten de sneeuwbal nog verder aan het rollen krijgen. Daar zijn nog meer founders en investeerders voor nodig, plus voldoende gekke ideeën en funding. Is de mix van al deze factoren goed, dan vallen alle puzzelstukjes op hun plek. Verder zou ik graag zien dat we als Europese landen meer met elkaar optrekken. Hoe meer we elkaar opzoeken, hoe meer er ontstaat. In ons geval: Helsinki en Tallinn liggen maar 87 kilometer uit elkaar. We zouden veel meer met elkaar kunnen doen.”

Meer horen over het tech-landschap in Estland? Luister naar de At The Money podcast.

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismaken met Sutt [1:10]
  • Het aantrekken van talent als startup-hub [3:40]
  • Wat ondernemers en investeerders moeten weten over Estland [5:20]
  • E-Estonia – Estland in Web3? [6:20]
  • Ambities voor de startup community [8:30]
  • Kennismaken met de Estse unicorns [18:50]
  • Zakendoen in Estland voor Nederlandse startups en investeerders [26:20]
  • Wat is de rol van de overheid in responsible AI? [28:30]
  • De ecosysteem-uitdagingen van Estland [32:30]
  • Advies aan de Nederlandse overheid [38:50]

In samenwerking met de At The Money-podcast van Golden Egg Check.

Over de auteur: Thomas Mensink is Start-up-analyst bij Golden Egg Check.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond