Deel dit artikel
-

Google: Advertentiesysteem FLoC overboord voor contextual advertising

Google gaat een nieuwe reclamesysteem uitproberen in Chrome met het oog op het uitfaseren van third party cookies. Het eerder bedachte alternatief FLoC struikelt op gebrek aan steun in de media- en reclamebranche.

Het nieuwe systeem heet Topics en werkt net als FLoC [?] op basis van de browsergeschiedenis.

Bij Topics (specs) bepaalt Chrome welke inhoudelijke thema’s in de afgelopen week het meest werden aangesproken in de afgelopen week. Dat is de basis voor iemands profiel richting adverteerders. Die thema’s worden niet langer dan drie weken bewaard en daarna verwijderd. Een gebruiker kan in de Chrome-instellingen ook eerder al niet relevante interessegebieden wegpoetsen.

Wanneer de Chrome-gebruiker een website bezoekt die overweg kan met deze techniek dan kiest Topics drie thema’s uit de afgelopen drie weken die met de site en diens reclamepartners worden gedeeld. Hier zal het veilingmodel vermoedelijk gewoon weer gelden: de hoogste bieder op de impressie mag zijn commerciële boodschap uitserveren. Het is nog niet bekend welke data wel en niet met de uitgever wordt gedeeld.

Topics is onderdeel van Chromes Privacy Sandbox-project, een omgeving waar Google nieuwe reclametechnieken test in nauwe samenspraak met media, adverteerders en toezichthouders.

Foto: FaBio C (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Nils Rooijmans

FYI, de title is van het bericht klopt niet helemaal;

” contextual advertising” is volgens de door Google gehanteerde definitie gebaseerd op de inhoud van de content waar een gebruiker op dat moment naar kijkt.

de Topics API wil “Interest-based advertising” mogelijk maken zonder cookies;

de top 3 interesses worden bepaald obv de hostnames van de websites die de browser in de afgelopen 3 weken heeft ingeladen.

Erwin Boogert

Dank voor de nuancering 🙂

Dennis

De Nederlandse AP is al jaren een grote grap en weggegooid geld. De echte issues die al jaren vanuit het buitenland op Nederlandse inwoners worden uitgestrooid pakken ze niet aan. Want een slappe club zonder echt mandaat. Maar talloze nietszeggende PR berichten die de NL inwoners niets opleveren. Ga big tech aanpakken en stop met die talloze kleine cases AP! Dit is echt een schande!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond